ШПА: Виго у трансу, само додај Аспасу!

Сада уз свесрдну помоћ Софијана Буфала. . . Пола човјек, пола опстанак: Јаго Аспас! Нестварно је шта ове сезоне у дресу Селте ради омалени нападач.  

Фудбал 20.04.2019 | 18:15
ШПА: Виго у трансу, само додај Аспасу!
Четири бода у 11 утакмица без Јага Аспаса у тиму, а онда 10 у пет мечева откако се идол Вига вратио на терен. Селта је у првој суботњој утакмици 33. кола Примере савладала директног ривала у борби за опстанак Ђирону и сада већ заиста изгледа као тим који заслужује да игра у Примери. Пред 20.546 људи на Балаидосу 2:1 против гостију из Каталоније.

Јаго Аспас је наравно – а ко би други? – повукао клуб из Галиције до треће узастопне победе на Вигу, мада је за разлику од неких ранијих мечева имао свесрдну подршку једног од саиграча. Софијан Буфал, Мароканац који на Балаидосу на позајмици из Саутемптона који га је својевремено довео из Лила за 18.700.000 евра само да би се показало да Премијер лига ипак није за њега, данас је са голом и асистенцијом био вероватно и најбољи играч утакмице.

Истина, исти учинак имао је и Аспас, бар статистички, мада је код победничког гола Буфал одрадио сав део посла. Јесте, Аспас га је лепо уочио на празној страни терена, али није баш да га је спојио са голом. Није увек ни потребно. Буфал је још у Лилу показивао какав је техничар, сада је то само још једном потврдио прелепо пласираном лоптом за 2:1.

Буфал је тиме анулирао погодак спретног Портуа, уз Кристијана Стуанија сигурно најбољег играча Ђироне, али вечерас је Селта имала расположенији тандем на терену. У 34. минуту Аспас и Буфал су избацили малтене комплетну последњу линију гостију пре но што је Јаго погодио за иницијално Селтино вођство.

Аспасов допринос екипи се ипак не завршава само са бројем голова и асистенција. Он просто цео тим чини бољим. Али не би требало да сметнемо с ума да је на ових пет мечева од повратка на терен – а један је пропустио због суспензије и то баш онај једини у којем је Селта поражена, од Атлетика додуше – постигао шест голова и још три наместио.

И још једном: ШЕСТ голова и ТРИ асистенције. На четири утакмице.

Тешко је пронаћи речи којима би се могло описати како ове сезоне игра Јаго Аспас и, важније од тога, колико значи за Селту у њеној борби за опстанак у Примери.

Састав из Вига допутовао је 22. децембра на "Камп ноу" као десети на табели, са скором 5-6-5 и плановима за пласман у Европу, али када се у другом полувремену утакмице завршене резултатом 2:0 повриједио управо Аспас - који је до тог тренутка имао десет голова и две асистенције у првенству - ствари су нагло кренуле по лошем.

Колико?

До 16. марта и гостовања на "Сантијаго Бернабеу" стадиону у пријестоници, где је и Реал Мадрид победио светло плаве резултатом 2:0, екипа тренера Франа Ескрибе пала је на 18. место и са скором 1-1-9 оствареним између два најтежа гостовања уместо о Европи, почела да размишља о Секунди.

Једина добра ствар у том тренутку била је присуство Аспаса на тренинзима, који је наговјештавао његов повратак, а он се догодио 30. марта када је на "Балаидос" дошао директан конкурент у борби за опстанак - Виљареал.

Аспас је на том "бити или не бити" мечу за Селту постигао два гола у побједи од 3:2, а потом наставио да решета мреже и асистира саиграчима па је Ескрибин тим послије освојена четири бода за 12 кола, данас стигао до скора 3-1-1 са опорављеним Аспасом уз још једну побједу над директним ривалом у црвеној зони.

Овај 31-годишњи мајстор фудбала постигао је гол за вођство у 34. минуту, а када су Каталонци изједначили почетком другог полувријеме, асистирао је Софијену Буфалу у 69. минуту за коначних: Селта - Ђирона 2:1 (1:0) у мечу 33. кола Ла Лиге послије којег ће се Виго пробудити на 14. позицији и са три бода више од Ваљадолида, првог тима испод црте.

У пет утакмица од повратка на терен. нови-стари репрезентативац Шпаније дао је шест голова уз пет асистенција, уз податак да у том једном поразу на "Метрополитану" - од Атлетико Мадрида резултатом 2:0 - није играо због жутих картона!

С њим на терену Селта још није изгубила у 2019. години, освојила је 10 од могућих 12 бодова и следе јој везана гостовања Еспањолу и Леганесу пре него 4. маја дочека Барселону на Јаговом "Балаидосу".

Резултати 33. кола:

Алавес – Ваљадолид 2:2 (2:1)
/Гвидети 4, Џони 24 – Фернандез 38, Унаи пен 76/

субота

Селта – Ђирона 2:1 (1:0)
/Аспас 34, Буфал 69 - Порту 48/

Еибар – Атлетико Мадрид 16.15
Рајо Ваљекано – Уеска 18.30
Барселона – Реал Сосиједад 20.45

недеља

Леванте – Еспањол 12.00
Хетафе – Севиља 14.00
Реал Мадрид – Билбао 16.15
Виљареал – Леганес 18.30
Бетис – Валенсија 20.45

Табела: Барселона 74, Атлетико Мадрид 65, Реал Мадрид 61, Севиља 52, Хетафе 51, Валенсија 49, Атлетик Билбао 46, Алавес (+1) 46, Бетис 43, Реал Сосиједад 41, Леганес 41, Еспањол 41, Еибар 40, Селта (+1) 35, Ђирона (+1) 34, Виљареал 33, Леванте 33, Ваљадолид (+1) 32, Рајо Ваљекано 27, Уеска 25.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар