ŠPA: Vigo u transu, samo dodaj Aspasu!

Sada uz svesrdnu pomoć Sofijana Bufala. . . Pola čovjek, pola opstanak: Jago Aspas! Nestvarno je šta ove sezone u dresu Selte radi omaleni napadač.  

Fudbal 20.04.2019 | 18:15
ŠPA: Vigo u transu, samo dodaj Aspasu!
Četiri boda u 11 utakmica bez Jaga Aspasa u timu, a onda 10 u pet mečeva otkako se idol Viga vratio na teren. Selta je u prvoj subotnjoj utakmici 33. kola Primere savladala direktnog rivala u borbi za opstanak Đironu i sada već zaista izgleda kao tim koji zaslužuje da igra u Primeri. Pred 20.546 ljudi na Balaidosu 2:1 protiv gostiju iz Katalonije.

Jago Aspas je naravno – a ko bi drugi? – povukao klub iz Galicije do treće uzastopne pobede na Vigu, mada je za razliku od nekih ranijih mečeva imao svesrdnu podršku jednog od saigrača. Sofijan Bufal, Marokanac koji na Balaidosu na pozajmici iz Sautemptona koji ga je svojevremeno doveo iz Lila za 18.700.000 evra samo da bi se pokazalo da Premijer liga ipak nije za njega, danas je sa golom i asistencijom bio verovatno i najbolji igrač utakmice.

Istina, isti učinak imao je i Aspas, bar statistički, mada je kod pobedničkog gola Bufal odradio sav deo posla. Jeste, Aspas ga je lepo uočio na praznoj strani terena, ali nije baš da ga je spojio sa golom. Nije uvek ni potrebno. Bufal je još u Lilu pokazivao kakav je tehničar, sada je to samo još jednom potvrdio prelepo plasiranom loptom za 2:1.

Bufal je time anulirao pogodak spretnog Portua, uz Kristijana Stuanija sigurno najboljeg igrača Đirone, ali večeras je Selta imala raspoloženiji tandem na terenu. U 34. minutu Aspas i Bufal su izbacili maltene kompletnu poslednju liniju gostiju pre no što je Jago pogodio za inicijalno Seltino vođstvo.

Aspasov doprinos ekipi se ipak ne završava samo sa brojem golova i asistencija. On prosto ceo tim čini boljim. Ali ne bi trebalo da smetnemo s uma da je na ovih pet mečeva od povratka na teren – a jedan je propustio zbog suspenzije i to baš onaj jedini u kojem je Selta poražena, od Atletika doduše – postigao šest golova i još tri namestio.

I još jednom: ŠEST golova i TRI asistencije. Na četiri utakmice.

Teško je pronaći reči kojima bi se moglo opisati kako ove sezone igra Jago Aspas i, važnije od toga, koliko znači za Seltu u njenoj borbi za opstanak u Primeri.

Sastav iz Viga doputovao je 22. decembra na "Kamp nou" kao deseti na tabeli, sa skorom 5-6-5 i planovima za plasman u Evropu, ali kada se u drugom poluvremenu utakmice završene rezultatom 2:0 povrijedio upravo Aspas - koji je do tog trenutka imao deset golova i dve asistencije u prvenstvu - stvari su naglo krenule po lošem.

Koliko?

Do 16. marta i gostovanja na "Santijago Bernabeu" stadionu u prijestonici, gde je i Real Madrid pobedio svetlo plave rezultatom 2:0, ekipa trenera Frana Eskribe pala je na 18. mesto i sa skorom 1-1-9 ostvarenim između dva najteža gostovanja umesto o Evropi, počela da razmišlja o Sekundi.

Jedina dobra stvar u tom trenutku bila je prisustvo Aspasa na treninzima, koji je nagovještavao njegov povratak, a on se dogodio 30. marta kada je na "Balaidos" došao direktan konkurent u borbi za opstanak - Viljareal.

Aspas je na tom "biti ili ne biti" meču za Seltu postigao dva gola u pobjedi od 3:2, a potom nastavio da rešeta mreže i asistira saigračima pa je Eskribin tim poslije osvojena četiri boda za 12 kola, danas stigao do skora 3-1-1 sa oporavljenim Aspasom uz još jednu pobjedu nad direktnim rivalom u crvenoj zoni.

Ovaj 31-godišnji majstor fudbala postigao je gol za vođstvo u 34. minutu, a kada su Katalonci izjednačili početkom drugog poluvrijeme, asistirao je Sofijenu Bufalu u 69. minutu za konačnih: Selta - Đirona 2:1 (1:0) u meču 33. kola La Lige poslije kojeg će se Vigo probuditi na 14. poziciji i sa tri boda više od Valjadolida, prvog tima ispod crte.

U pet utakmica od povratka na teren. novi-stari reprezentativac Španije dao je šest golova uz pet asistencija, uz podatak da u tom jednom porazu na "Metropolitanu" - od Atletiko Madrida rezultatom 2:0 - nije igrao zbog žutih kartona!

S njim na terenu Selta još nije izgubila u 2019. godini, osvojila je 10 od mogućih 12 bodova i slede joj vezana gostovanja Espanjolu i Leganesu pre nego 4. maja dočeka Barselonu na Jagovom "Balaidosu".

Rezultati 33. kola:

Alaves – Valjadolid 2:2 (2:1)
/Gvideti 4, Džoni 24 – Fernandez 38, Unai pen 76/

subota

Selta – Đirona 2:1 (1:0)
/Aspas 34, Bufal 69 - Portu 48/

Eibar – Atletiko Madrid 16.15
Rajo Valjekano – Ueska 18.30
Barselona – Real Sosijedad 20.45

nedelja

Levante – Espanjol 12.00
Hetafe – Sevilja 14.00
Real Madrid – Bilbao 16.15
Viljareal – Leganes 18.30
Betis – Valensija 20.45

Tabela: Barselona 74, Atletiko Madrid 65, Real Madrid 61, Sevilja 52, Hetafe 51, Valensija 49, Atletik Bilbao 46, Alaves (+1) 46, Betis 43, Real Sosijedad 41, Leganes 41, Espanjol 41, Eibar 40, Selta (+1) 35, Đirona (+1) 34, Viljareal 33, Levante 33, Valjadolid (+1) 32, Rajo Valjekano 27, Ueska 25.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar