Прича: Позориште у кући званој снукер...

Мајстор О'Саливен кује титулу у граду челика, шегрти му краду занат! Почиње 85. Светско првенство. . .

Остали спортови 20.04.2019 | 12:00
Прича: Позориште у кући званој снукер...
Знамо да у позоришту постоје ‘’даске које живот значе’’, а мајстори снукера нам од 1977.  сваке године у театру Крусибл (Шефилд, Енглеска) показују како се користе ‘’столови живота’’, па ће то чинити и сада, од 20. априла до 6. маја, када је на програму 85. Светско првенство (51. у модерној ери) у овом популарном спорту, а учешће ће узети 32 играча који ће јурити прву награду у износу од скоро 580.000 евра.

Енглез Рони О’Саливен, представник најуспешније нације у историји Мундијала, има ударце као Ђоковић , погађа попут Џејмса Хардена, тако да не чуди што и овога пута најбољи играч свих времена, петоструки светски првак у свом 27. наступу на планетарној смотри слови за фаворита број 1, мада је постављен за 2. носиоца.

У текућој сезони је три пута рангирне турнире завршавао с пехаром у рукама, а човек по надимку Ракета је на млазни погон летео током марта месеца  на такмичењу у Велсу, што може бити одлична подлога за искрцавање на највишу позицију  челног човека светске ранг листе и искупљење за прошлогодишњи кикс (елиминација у 2. колу).

Ексцентрик из Вордслија смештен је у део костура с трећим носиоцем Марком Селбијем, победником овогодишњег Мастерса Џадом Трампом и 6. костурашем Марком Аленом, па су узбуђења загарантована. Да би се нашао у првом колу у уводној рунди мора бити бољи од  сународника Џејмса Кејхила.

Земља-организатор турнира има још једну јаку карту на коју може заиграти од предстојећег викенда- у питању је Џад Трамп, познат као Кец у рукаву.

Тренутно заузима 7. позицију на ранг листи светских снукераша, међутим, као актуелни шампион Мастерса, бивши краљ игре с таком и куглама, освајач два пехара с рангирних турнира ове сезоне, по природи ствари спада у ред оних играча који на Светском првенству ‘’пуцају’’ на највиши пласман. Један пораз у финалима првенства планете, као и четвртфинале 2018. тешко да могу задовољити амбиције 30-годишњака из Витчерча.

Првотивник у 1. колу ће му бити Тајланђанин Ун-Ну.

Да све пуца постараће се Громовник из Аустралије Нил Робертсон.

Светски шампион из 2010. године најуспешнији је такмичар кад је реч о освојеним титулама на рангирним турнирима у сезони 2018/19, пригрлио их је у три наврата,  почетком априла постао је мандарин на Кинеском опену, тако да јуриша на престо и у највећој конститувној јединици Уједињеног Краљевства, мада је прошле године заустављен на старту такмичења, а сад је вољом жреба завршио у делу костура на чијем врху стоји име браниоца титуле Марка Вилијамса из Велса, који заостаје за Кенгуром у овој сезони.

Прву битку  на турниру водиће против Мајкла Џорџијуа, представника Кипра, који је до 2016. наступао под енглеском заставом.

Уколико Марк Селби, још једна узданица домаћина, ‘’забоде’’ кугле на право место,  као што чини са стрелицама у пикаду, у родни Лестер ће отићи као четвороструки владар снукерашког света, јер се окитио ловоровим венцем 2014, 2016. и 2017. године.

Нешто лошији учинак на рангирним турнирима током 2018/19, једна титула на Првенству Кине прошле године, терају на озбиљност чувеног Шаљивџију из града у Лестерширу, мада је светски број 2 на важећој рејтинг листи и без упозорења свестан своје репутације, пошто у прошлом издању Светског првенства није видео 2. коло.

У уводном колу ће так укрстити са Жаом Синтоном из Кине.

Троструки, уједно актуелни  светски шампион Марк Вилијамс из Велса и Марк Ален из Северне Ирске могли би с каматом да наплате хипотеку захваљујући приказаном током рангирних битака у сезони која траје.

Велшки змај је бљунуо ватру на ривале једном током текуће сезоне, а Пиштољ је упуцао конкуренте два пута и спортски гаје наду да ће остварити позитиван резултат у Јоркширу.

У одабрано друштво би се могао ушуњати и Шкот Џон Хигинс, четвороструки првак света, пети носилац у Шефилду.

Вилијамс на старту чека Енглеза Мартина Гулда,  Ален Кинеза Јуелона, док је Хигинсу противник у премијерном колу домаћи играч Марк Дејвис.

На старту такмичења биће потребно 10 добијених партија (фрејмова) за пласман у наредну рунду, како такмичење буде одмицало тај критеријум ће бити све строжији, па ће из финала славодобитно изаћи такмичар који први на свој конто упише 17 фрејмова, а у модерној историји овог такмичења то је  најчешће, седам пута, успевало Шкоту Стивену Хендрију.

Завеса може да буде подигнута, бардови снукерашког глумишта су спремни!

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар