Priča: Pozorište u kući zvanoj snuker...

Majstor O'Saliven kuje titulu u gradu čelika, šegrti mu kradu zanat! Počinje 85. Svetsko prvenstvo. . .

Ostali sportovi 20.04.2019 | 12:00
Priča: Pozorište u kući zvanoj snuker...
Znamo da u pozorištu postoje ‘’daske koje život znače’’, a majstori snukera nam od 1977.  svake godine u teatru Krusibl (Šefild, Engleska) pokazuju kako se koriste ‘’stolovi života’’, pa će to činiti i sada, od 20. aprila do 6. maja, kada je na programu 85. Svetsko prvenstvo (51. u modernoj eri) u ovom popularnom sportu, a učešće će uzeti 32 igrača koji će juriti prvu nagradu u iznosu od skoro 580.000 evra.

Englez Roni O’Saliven, predstavnik najuspešnije nacije u istoriji Mundijala, ima udarce kao Đoković , pogađa poput Džejmsa Hardena, tako da ne čudi što i ovoga puta najbolji igrač svih vremena, petostruki svetski prvak u svom 27. nastupu na planetarnoj smotri slovi za favorita broj 1, mada je postavljen za 2. nosioca.

U tekućoj sezoni je tri puta rangirne turnire završavao s peharom u rukama, a čovek po nadimku Raketa je na mlazni pogon leteo tokom marta meseca  na takmičenju u Velsu, što može biti odlična podloga za iskrcavanje na najvišu poziciju  čelnog čoveka svetske rang liste i iskupljenje za prošlogodišnji kiks (eliminacija u 2. kolu).

Ekscentrik iz Vordslija smešten je u deo kostura s trećim nosiocem Markom Selbijem, pobednikom ovogodišnjeg Mastersa Džadom Trampom i 6. kosturašem Markom Alenom, pa su uzbuđenja zagarantovana. Da bi se našao u prvom kolu u uvodnoj rundi mora biti bolji od  sunarodnika Džejmsa Kejhila.

Zemlja-organizator turnira ima još jednu jaku kartu na koju može zaigrati od predstojećeg vikenda- u pitanju je Džad Tramp, poznat kao Kec u rukavu.

Trenutno zauzima 7. poziciju na rang listi svetskih snukeraša, međutim, kao aktuelni šampion Mastersa, bivši kralj igre s takom i kuglama, osvajač dva pehara s rangirnih turnira ove sezone, po prirodi stvari spada u red onih igrača koji na Svetskom prvenstvu ‘’pucaju’’ na najviši plasman. Jedan poraz u finalima prvenstva planete, kao i četvrtfinale 2018. teško da mogu zadovoljiti ambicije 30-godišnjaka iz Vitčerča.

Prvotivnik u 1. kolu će mu biti Tajlanđanin Un-Nu.

Da sve puca postaraće se Gromovnik iz Australije Nil Robertson.

Svetski šampion iz 2010. godine najuspešniji je takmičar kad je reč o osvojenim titulama na rangirnim turnirima u sezoni 2018/19, prigrlio ih je u tri navrata,  početkom aprila postao je mandarin na Kineskom openu, tako da juriša na presto i u najvećoj konstituvnoj jedinici Ujedinjenog Kraljevstva, mada je prošle godine zaustavljen na startu takmičenja, a sad je voljom žreba završio u delu kostura na čijem vrhu stoji ime branioca titule Marka Vilijamsa iz Velsa, koji zaostaje za Kengurom u ovoj sezoni.

Prvu bitku  na turniru vodiće protiv Majkla Džordžijua, predstavnika Kipra, koji je do 2016. nastupao pod engleskom zastavom.

Ukoliko Mark Selbi, još jedna uzdanica domaćina, ‘’zabode’’ kugle na pravo mesto,  kao što čini sa strelicama u pikadu, u rodni Lester će otići kao četvorostruki vladar snukeraškog sveta, jer se okitio lovorovim vencem 2014, 2016. i 2017. godine.

Nešto lošiji učinak na rangirnim turnirima tokom 2018/19, jedna titula na Prvenstvu Kine prošle godine, teraju na ozbiljnost čuvenog Šaljivdžiju iz grada u Lesterširu, mada je svetski broj 2 na važećoj rejting listi i bez upozorenja svestan svoje reputacije, pošto u prošlom izdanju Svetskog prvenstva nije video 2. kolo.

U uvodnom kolu će tak ukrstiti sa Žaom Sintonom iz Kine.

Trostruki, ujedno aktuelni  svetski šampion Mark Vilijams iz Velsa i Mark Alen iz Severne Irske mogli bi s kamatom da naplate hipoteku zahvaljujući prikazanom tokom rangirnih bitaka u sezoni koja traje.

Velški zmaj je bljunuo vatru na rivale jednom tokom tekuće sezone, a Pištolj je upucao konkurente dva puta i sportski gaje nadu da će ostvariti pozitivan rezultat u Jorkširu.

U odabrano društvo bi se mogao ušunjati i Škot Džon Higins, četvorostruki prvak sveta, peti nosilac u Šefildu.

Vilijams na startu čeka Engleza Martina Gulda,  Alen Kineza Juelona, dok je Higinsu protivnik u premijernom kolu domaći igrač Mark Dejvis.

Na startu takmičenja biće potrebno 10 dobijenih partija (frejmova) za plasman u narednu rundu, kako takmičenje bude odmicalo taj kriterijum će biti sve strožiji, pa će iz finala slavodobitno izaći takmičar koji prvi na svoj konto upiše 17 frejmova, a u modernoj istoriji ovog takmičenja to je  najčešće, sedam puta, uspevalo Škotu Stivenu Hendriju.

Zavesa može da bude podignuta, bardovi snukeraškog glumišta su spremni!

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar