Пет најзеленијих земаља свијета

Поштоваоци природе сигурно већ знају, а ево савета и за оне који нису имали прилику да се подробније информишу о томе које то земље негују здрав однос према природи, једином станишту које имамо

Путовања 17.04.2019 | 13:21
Пет најзеленијих земаља свијета
Резултати најновијих истраживања Комисије Уједињених нација задужене за климатске промене веома су забрињавајући. Наиме, прогнозирасје да ће пораст температуре океана који се, како је установљено, загревају готово двапут брже него што се донедавно сматрало, изазвати мноштво озбиљних природних катастрофа попут пожара, поплава, суше и несташица хране до 2040. године. 

Узрок глобалног загревања је, најгрубље речено, људски немар према природи. Не предњаче, међутим, сви подједнако у овим „злочинима“, преноси ББЦ. 

Норвешка 

Ова земља предњачи у броју иницијатива кад су у питању активности везане за заштиту животне средине - земља је с највећим бројем електричних аутомобила у свету. Чак 99 одсто енергије за којом има потребу користи се из одрживих извора - потиче из хидроелектрана. 

Посреди је не само државна политика, већ и свест тамошњег појединца који има зелену филозофију - велики део времена проводи се на свежем ваздуху и у природи, па ћете ретко набасати на намрштеног или дебелог Норвежанина. Увек су активни - и у великим градовима најраспрострањеније превозно средство је еколошко возило - бицикл.

 Португал 

Земља која је оцењена као трећа у свету по свом доприносу очувању планете једна је од првих која је на простору читаве земље обезбедила мрежу за пуњење електричних волила, а чија употреба је донедавно била и потпуно бесплатна. Влада је предузела низ мера како би мотивисала грађане да инсталирају системе за прикупљање соларне и других „зелених“ енергија, а отворена је и могућност даље продаје „вишка“ прикупљене енергије, у оквиру система.

Уругвај 

Уругвај даје највећи допринос екологији од свих земаља Јужне Америке - а постао је и глобални лидер кад су у питању обновљиви извори. А како објашњавају надлежни ове земље, све је кренуло отуда што Уругвај нема сопствене нафтне резерве, па је процењено да је много једноставније, а и јефтиније, доћи до потребних ресурса другим путевима. Данас око 95 одсто електричне енергије користи из обновљивих извора, највише од хидроелектрана, али се производи и соларна енергија, уграђене су ветротурбине и употребљавају се биогорива.

 Кенија 

Уз екстремне климатске услове и све чешће суше, Кенија се може сматрати једном од првих жртава климатских промена. Као реакција на ове појаве, влада је развила систем мера којима ће бити регулисана емисија штетних гасова и смањен такозвани ефекат стаклене баште за чак 30 одсто до 2030. године. 

То потврђује и чињеница да је мера забране употребе пластичних кеса једна од најстрожих у свету, па ономе ко је виђен са пластичном кесом на улици прети јако висока новчана, а могуће чак и казна затвора.

 Нови Зеланд 

Ова земља - „еколошки лидер“ азијско-пацифичког региона, веома озбиљно штити своје природне ресурсе, посебно зато што њена пољопривреда, као и туризам, од тога у потпуности зависе. 

Земља је позната широм света као једна од „најзеленијих“ и Новозеланђани су посебно поносни на ову чињеницу. 

И овде је на снази забрана пластичних кеса, али су Новозеланђани отишли и корак даље: избацили су из употребе и пластичне сламке, као и флаше за једнократну употребу и једна су од водећих земаља кад је у питању рециклажа.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар