Pet najzelenijih zemalja svijeta

Poštovaoci prirode sigurno već znaju, a evo saveta i za one koji nisu imali priliku da se podrobnije informišu o tome koje to zemlje neguju zdrav odnos prema prirodi, jedinom staništu koje imamo

Putovanja 17.04.2019 | 13:21
Pet najzelenijih zemalja svijeta
Rezultati najnovijih istraživanja Komisije Ujedinjenih nacija zadužene za klimatske promene veoma su zabrinjavajući. Naime, prognozirasje da će porast temperature okeana koji se, kako je ustanovljeno, zagrevaju gotovo dvaput brže nego što se donedavno smatralo, izazvati mnoštvo ozbiljnih prirodnih katastrofa poput požara, poplava, suše i nestašica hrane do 2040. godine. 

Uzrok globalnog zagrevanja je, najgrublje rečeno, ljudski nemar prema prirodi. Ne prednjače, međutim, svi podjednako u ovim „zločinima“, prenosi BBC. 

Norveška 

Ova zemlja prednjači u broju inicijativa kad su u pitanju aktivnosti vezane za zaštitu životne sredine - zemlja je s najvećim brojem električnih automobila u svetu. Čak 99 odsto energije za kojom ima potrebu koristi se iz održivih izvora - potiče iz hidroelektrana. 

Posredi je ne samo državna politika, već i svest tamošnjeg pojedinca koji ima zelenu filozofiju - veliki deo vremena provodi se na svežem vazduhu i u prirodi, pa ćete retko nabasati na namrštenog ili debelog Norvežanina. Uvek su aktivni - i u velikim gradovima najrasprostranjenije prevozno sredstvo je ekološko vozilo - bicikl.

 Portugal 

Zemlja koja je ocenjena kao treća u svetu po svom doprinosu očuvanju planete jedna je od prvih koja je na prostoru čitave zemlje obezbedila mrežu za punjenje električnih volila, a čija upotreba je donedavno bila i potpuno besplatna. Vlada je preduzela niz mera kako bi motivisala građane da instaliraju sisteme za prikupljanje solarne i drugih „zelenih“ energija, a otvorena je i mogućnost dalje prodaje „viška“ prikupljene energije, u okviru sistema.

Urugvaj 

Urugvaj daje najveći doprinos ekologiji od svih zemalja Južne Amerike - a postao je i globalni lider kad su u pitanju obnovljivi izvori. A kako objašnjavaju nadležni ove zemlje, sve je krenulo otuda što Urugvaj nema sopstvene naftne rezerve, pa je procenjeno da je mnogo jednostavnije, a i jeftinije, doći do potrebnih resursa drugim putevima. Danas oko 95 odsto električne energije koristi iz obnovljivih izvora, najviše od hidroelektrana, ali se proizvodi i solarna energija, ugrađene su vetroturbine i upotrebljavaju se biogoriva.

 Kenija 

Uz ekstremne klimatske uslove i sve češće suše, Kenija se može smatrati jednom od prvih žrtava klimatskih promena. Kao reakcija na ove pojave, vlada je razvila sistem mera kojima će biti regulisana emisija štetnih gasova i smanjen takozvani efekat staklene bašte za čak 30 odsto do 2030. godine. 

To potvrđuje i činjenica da je mera zabrane upotrebe plastičnih kesa jedna od najstrožih u svetu, pa onome ko je viđen sa plastičnom kesom na ulici preti jako visoka novčana, a moguće čak i kazna zatvora.

 Novi Zeland 

Ova zemlja - „ekološki lider“ azijsko-pacifičkog regiona, veoma ozbiljno štiti svoje prirodne resurse, posebno zato što njena poljoprivreda, kao i turizam, od toga u potpunosti zavise. 

Zemlja je poznata širom sveta kao jedna od „najzelenijih“ i Novozelanđani su posebno ponosni na ovu činjenicu. 

I ovde je na snazi zabrana plastičnih kesa, ali su Novozelanđani otišli i korak dalje: izbacili su iz upotrebe i plastične slamke, kao i flaše za jednokratnu upotrebu i jedna su od vodećih zemalja kad je u pitanju reciklaža.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar