Помиловано седам осуђеника у РС

Предсједник Републике Српске (РС) у прошлој години је помиловао седам особа.

Република Српска 16.04.2019 | 14:16
Помиловано седам осуђеника у РС
Дато је помиловање за Милорада Радетића из Добоја, Драгану Гутер из Челинца, Елвира Телића из Дервенте, Драшка Грбића из Приједора, Славицу Малетић из Бронзаног Мајдана, Мирнеса Шишмана из Зенице и Владимира Живановића из Фоче.

У 2018. предсједнику РС (већим дијелом године ту функцији је обављао Милорад Додик, а од новембра 2018.године и Жељка Цвијановић) достављено је 28 извјештаја о молбама за помиловање осуђених особа, а донесен су три одлуке о помиловању на основу којих је помиловао седморо осуђених.

У складу са законом, обавјештење о помиловању у 2018. објављено је на интернет страници предсједника РС и у "Службеном гласнику РС".

Законом о помиловању и Кривичним закоником РС регулисано је да предсједник РС може осуђеним особама дати помиловања за кривичноправне санкције које је изрекао суд у РС и за правне посљедице осуде.

Ради ефикасног дјеловања по молбама осуђених особа у тим поступцима учествује Комисија за помиловања Министарства правде РС, те судови који воде првостепене кривичне поступке, на начин да дају позитивна, или негативна мишљења о сваком појединачном приједлогу.

Министарство правде РС доставља затим предсједнику РС извјештај о молби за помиловање те образложеним приједлогом тог министарства за одлуку о помиловању.

Доношење одлуке о помиловању је дискреционо овлашћење предсједника РС.

(Фена)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Скептик

16.04.2019 13:09

Како раније није помилован Сувара...Ено га сад бјесни на своје "пријатеље" који га издаше...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА

19.04.2019 11:41

СУВАРУ ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА. И МОША ПИЈАДЕ ЈЕ БИО У ЗАТВОРУ. ДА СЕ БАЦИ НА ЊЕГА. НЕГО. МОША ЈЕ ПРЕВЕО КАПИТАЛ У МИТРОВИЦИ, А ВИДИМ ДА И СУВАРА НЕШТО ПИШЕ. НЕ СУМЊАМ У ЊЕГА, БИЋЕ ТО ВЕЛИКАН ЈЕР СУ НАМ СВИ ВЕЛИКАНИ СТИГЛИ ИЗ МИТРОВИЦЕ, ПОЖАРЕВЦА, ПЕТРОВАРАДИНСКЕ ТВРЂАВЕ. ХА.ХА. ХА.

Name

Будала као и ти

16.04.2019 13:10

Лопов лоповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

19.04.2019 10:13

Ово је мало када се упореди с тим колико их је Чава помиловао у своје вријеме.

ОДГОВОРИТЕ