Pomilovano sedam osuđenika u RS

Predsjednik Republike Srpske (RS) u prošloj godini je pomilovao sedam osoba.

Republika Srpska 16.04.2019 | 14:16
Pomilovano sedam osuđenika u RS
Dato je pomilovanje za Milorada Radetića iz Doboja, Draganu Guter iz Čelinca, Elvira Telića iz Dervente, Draška Grbića iz Prijedora, Slavicu Maletić iz Bronzanog Majdana, Mirnesa Šišmana iz Zenice i Vladimira Živanovića iz Foče.

U 2018. predsjedniku RS (većim dijelom godine tu funkciji je obavljao Milorad Dodik, a od novembra 2018.godine i Željka Cvijanović) dostavljeno je 28 izvještaja o molbama za pomilovanje osuđenih osoba, a donesen su tri odluke o pomilovanju na osnovu kojih je pomilovao sedmoro osuđenih.

U skladu sa zakonom, obavještenje o pomilovanju u 2018. objavljeno je na internet stranici predsjednika RS i u "Službenom glasniku RS".

Zakonom o pomilovanju i Krivičnim zakonikom RS regulisano je da predsjednik RS može osuđenim osobama dati pomilovanja za krivičnopravne sankcije koje je izrekao sud u RS i za pravne posljedice osude.

Radi efikasnog djelovanja po molbama osuđenih osoba u tim postupcima učestvuje Komisija za pomilovanja Ministarstva pravde RS, te sudovi koji vode prvostepene krivične postupke, na način da daju pozitivna, ili negativna mišljenja o svakom pojedinačnom prijedlogu.

Ministarstvo pravde RS dostavlja zatim predsjedniku RS izvještaj o molbi za pomilovanje te obrazloženim prijedlogom tog ministarstva za odluku o pomilovanju.

Donošenje odluke o pomilovanju je diskreciono ovlašćenje predsjednika RS.

(Fena)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Skeptik

16.04.2019 13:09

Kako ranije nije pomilovan Suvara...Eno ga sad bjesni na svoje "prijatelje" koji ga izdaše...

ODGOVORITE
Name

ZA PREDSJEDNIKA

19.04.2019 11:41

SUVARU ZA PREDSJEDNIKA. I MOŠA PIJADE JE BIO U ZATVORU. DA SE BACI NA NJEGA. NEGO. MOŠA JE PREVEO KAPITAL U MITROVICI, A VIDIM DA I SUVARA NEŠTO PIŠE. NE SUMNJAM U NJEGA, BIĆE TO VELIKAN JER SU NAM SVI VELIKANI STIGLI IZ MITROVICE, POŽAREVCA, PETROVARADINSKE TVRĐAVE. HA.HA. HA.

Name

Budala kao i ti

16.04.2019 13:10

Lopov lopovima.

ODGOVORITE
Name

Ja

19.04.2019 10:13

Ovo je malo kada se uporedi s tim koliko ih je Čava pomilovao u svoje vrijeme.

ODGOVORITE