Прича: Швајцарска мора да падне по сваку цијену!

Два сценарија како Србија може на рукометно Европско првенство. . .

Остали спортови 15.04.2019 | 21:30
Прича: Швајцарска мора да падне по сваку цијену!
Пораз од Хрватске у Задру није угасио све наде српским рукометашима да могу до Европског првенства, али ионако уски пут се додатно сузио после нове нуле на конту. Орлови су уписали очекивани пораз од Каубоја (27:23), а сада ће морати и да навијају за њих у нарендом колу квалифкација.

Једина опција која може да доведе Србију до другог места у групи и сигурног пласмана на првенство Европе је да Хрватска 12. јуна у Цугу победи Швајцарску, а да Орлови савладају најпре Белгију, а онда и Сајџије у Новом Саду са шест или више голова разлике (први меч 29:24 за Швајцарску).

Питање је само да ли ће најпре Хрватска ићи да се „кида“ у Швајцарској, јер је свој посао већ завршила и пласирала се на Европско првенство. Селектор комшија Лино Червар се и после двомеча са Србијом жалио да су му играчи преморени, па је питање на колико њих ће моћи да рачуна средином јуна, када се броје последњи дани текуће сезоне.

Постоји још један пут како Србија може до Европског првенства. На шампионат иду и четири најбоље трећепласиране селекције, а да би пулени Ненада Перуничића уопште били у тој комбинацији, морају по сваку цену да добију последње две утакмице у групи, па макар и са голом разлике.

У тој табели трећепласираних не рачунају се резултати против последњег тима у групи, па би се тиме и обрисао кикс Србије против Белгије у првом колу (27:27), што би одмах поправило изгледе да се оде на Европско првенство.

Са таквим сценариом, Орлови би на крају групе имали три бода у тој мини табели (обавезна победа над Швајцарском и реми са Хрватском у Београду). Могао би управо тај бод против Каубоја у Арени да буде од капиталног значаја, јер Турска нема ни поен у дуелима са Исладом и Северном Македонијом, као ни Холандија против Словеније и Летоније.

Белорусија има драгоцен тријумф над Чешком, али неће јој превише значити ако у следећем колу изгуби од Босне и Херцеговине. Румунија ништа није узела против Француске и Португалије, а ни Италија против Мађарске и Русије и добра је околност што ниједна од те две селекције још није изборила пласман на Еворпско првенство, па ће до краја квалификација играти пуном снагом.

Црна Гора има победу над Данском, али и меч са Украјином код куће у последњем колу.

Када се све сабере, требало би да Србији победе над Белгијом и Швајцарском буду довољне да буде међу четири најбоље трећепласиране екипе. На мала врата, али пролаз на Европско првенство није за бацање.

Шампионат 2020. године играће се први пут са 24 земље учеснице. Као домаћини, аутоматски пласман су избориле Норвешка, Шведска и Аустрија, као и актуелни првак Европе Шпанија.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар