Priča: Švajcarska mora da padne po svaku cijenu!

Dva scenarija kako Srbija može na rukometno Evropsko prvenstvo. . .

Ostali sportovi 15.04.2019 | 21:30
Priča: Švajcarska mora da padne po svaku cijenu!
Poraz od Hrvatske u Zadru nije ugasio sve nade srpskim rukometašima da mogu do Evropskog prvenstva, ali ionako uski put se dodatno suzio posle nove nule na kontu. Orlovi su upisali očekivani poraz od Kauboja (27:23), a sada će morati i da navijaju za njih u narendom kolu kvalifkacija.

Jedina opcija koja može da dovede Srbiju do drugog mesta u grupi i sigurnog plasmana na prvenstvo Evrope je da Hrvatska 12. juna u Cugu pobedi Švajcarsku, a da Orlovi savladaju najpre Belgiju, a onda i Sajdžije u Novom Sadu sa šest ili više golova razlike (prvi meč 29:24 za Švajcarsku).

Pitanje je samo da li će najpre Hrvatska ići da se „kida“ u Švajcarskoj, jer je svoj posao već završila i plasirala se na Evropsko prvenstvo. Selektor komšija Lino Červar se i posle dvomeča sa Srbijom žalio da su mu igrači premoreni, pa je pitanje na koliko njih će moći da računa sredinom juna, kada se broje poslednji dani tekuće sezone.

Postoji još jedan put kako Srbija može do Evropskog prvenstva. Na šampionat idu i četiri najbolje trećeplasirane selekcije, a da bi puleni Nenada Peruničića uopšte bili u toj kombinaciji, moraju po svaku cenu da dobiju poslednje dve utakmice u grupi, pa makar i sa golom razlike.

U toj tabeli trećeplasiranih ne računaju se rezultati protiv poslednjeg tima u grupi, pa bi se time i obrisao kiks Srbije protiv Belgije u prvom kolu (27:27), što bi odmah popravilo izglede da se ode na Evropsko prvenstvo.

Sa takvim scenariom, Orlovi bi na kraju grupe imali tri boda u toj mini tabeli (obavezna pobeda nad Švajcarskom i remi sa Hrvatskom u Beogradu). Mogao bi upravo taj bod protiv Kauboja u Areni da bude od kapitalnog značaja, jer Turska nema ni poen u duelima sa Isladom i Severnom Makedonijom, kao ni Holandija protiv Slovenije i Letonije.

Belorusija ima dragocen trijumf nad Češkom, ali neće joj previše značiti ako u sledećem kolu izgubi od Bosne i Hercegovine. Rumunija ništa nije uzela protiv Francuske i Portugalije, a ni Italija protiv Mađarske i Rusije i dobra je okolnost što nijedna od te dve selekcije još nije izborila plasman na Evorpsko prvenstvo, pa će do kraja kvalifikacija igrati punom snagom.

Crna Gora ima pobedu nad Danskom, ali i meč sa Ukrajinom kod kuće u poslednjem kolu.

Kada se sve sabere, trebalo bi da Srbiji pobede nad Belgijom i Švajcarskom budu dovoljne da bude među četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Na mala vrata, ali prolaz na Evropsko prvenstvo nije za bacanje.

Šampionat 2020. godine igraće se prvi put sa 24 zemlje učesnice. Kao domaćini, automatski plasman su izborile Norveška, Švedska i Austrija, kao i aktuelni prvak Evrope Španija.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar