Радна мјеста или само козметика?

Грађевински бум и економски замах под паролом “Бањалука се гради”, ових дана се промовише. Нова радна мјеста, нова радилишта пак оспорава дио јавности, посебно опозиције. Шта на оптимизам владајућих и песимизам опозиције, годину дана пред локалне изборе, кажу грађани, који најбоље знају како живе?

Република Српска 15.04.2019 | 08:27
Радна мјеста или само козметика?
Пред опште изборе је почело. Радници, машине, прашина означили су само једно - Бањалука постаје град кружних токова. Финализован је и онај највећи, на бањалучком пољу. Има двије траке, фонтану. Требало би да растерети саобраћај у овом дијелу града. Градоначелник Игор Радојичић поносно и свакодневно представља кампању Бањалука се гради:

"У разним фазама је још 7 кружних раскрсница, за 3 су у току јавни позиви. Радимо и четири моста, приводимо крају овај на локацији Зеленог моста."

Највећи кружни ток у Бањалуци завршен је тик пред отварање, како градоначелник каже, “највећег тржног центра у региону”, који сам запошљава око 2.000 радника.

Да ли је то заиста тако пита се опозициони одборник у Скупштини Града Бањалука Саша Лазић. За њега је бољи назив за кампању “Бањалука се шминка”:

"Ово све, чим се они баве је козметика. Наравно да се дешава нешто, нешто се гради, паре се негдје морају улагати. Али треба видјети колико квалитетно се ради. Први дан тамо процурила фонтана, овамо се асфалт кида голим рукама, опет имате уписна подручја са 40.000 људи, а једну основну школу."

Кућа се гради од темеља. Чврстих. Нису такви, гласан је и посланик Драшко Станивуковић, који каже да ново асфалтиране улице личе на таласе по којима се може сурфовати:

"Људи могу да сурфају оном улицом, вода се скупља када пада киша. Иза мене је акција Бањалука се гради, али се не сагради."

Градска управа ипак иде својим планом.

Прољеће у Бањалуци, манифестација је која нуди више од 100 догађаја, фестивала. Циљ је вратити туристе у град.

"Између зиме у Бањалуци и љета на Врбасу, постојао је један празан период, када смо видјели шансу да организујемо ову манифестацију, када бисмо да кажемо у овом празном ходу покушали привући што више људе, да организујемо што више догађаја", каже Миленко Шајић из Градске управе Бањалука

Грађане, студенте, пензионере, раднике смо питали како се живи у Бањалуци:

"Свакако, како ко. Пензионерски, старачки, трудим се да живим како ситуација налаже."

"Перспектива младих? Није баш свијетла тачка овога града. Имамо кампус и то, али што се тиче посла, људи који заврше и средњу школу, иду вани."

"Одлазе млади, шта ћемо ми стари, ко ће нас сутра гледати, пазити. То се нико вратити неће."

Осамдесет нових радилишта активно је у Бањалуци. Радне снаге треба. Те оптимистичне економске прогнозе најављује актуелни градоначелник Игор Радојичић. Док његов потенцијални противкандидат на изборима догодине, Драшко Станивуковић, систем не види тако ружичастим.

(Н1)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Робин Худ

15.04.2019 06:58

Лаж и превара....! Није тако велико изненађење Радојичић...!он је само један од Рудоњиних побуна који уствари служе да оправдају све његове болесничке и болесне аспирације....дјетета са села! Градити значи стварати, уљепшавати и остваривати дугорочне амбиције за нечим што људе ,грађане испуњава,остварује њихове жеље,ствара амбијент љепоте,културе и изгледа....сад је зацртано ко има какву амбицију и шта су му планови...!ако плати,може све....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.04.2019 12:48

Бањалука гради словенацку привреду,...у њу уграђује своју радну снагу,...

Name

Комсија

15.04.2019 07:01

Увјек је било Козметике и бице је и даље, али мени смета прање Новца и неквалитетни изводјаци радова и свакаква намјестаљке око Тендера.Залосно је сто пројктанти као да никад нису били на терену.јер све скуцено иувјек наилазе на проблеме,Боље би било да се пола гради мање а не ово свастарање и крпљене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

15.04.2019 07:02

ГРАД НЕ ЦИНЕ ЗГРАДЕ И КРУЗНИ ТОКОВИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.04.2019 08:51

У праву си;Град чине макадам и колибе са сламним крововима.

Name

РОМАНИЈА

15.04.2019 07:16

За сминкање Б.луке од насих пара све мозе а за истоцни дио РС нема ниста, на крају це РС сва спасти на Б.луку јер се народ масовно исељава. Онај ко има виска пара купује станове по Београду , Новом саду, на крају це и то пуци. Народ ист.дијела се пита јесмо то ми продати , с обзиром да нема новца за нас ни заста. То је безобразлук. Ово су ствари које су нас србе подијелиле и то је видно. Ако неко мисли у Б.луци да це народ остати у ист.дијелу у који марка не долази онда се грдно варају. 65% становниства у односу на 1992-у се иселило и тај тренд не јењава, Романија је пуста , некад пуна зивота била, и остали дијелови такодје. Тако се српство не развија а ни РС, за 10 г.цете имати потпуно празну тетиторију ист.дијела без иједног становника. Позивам новинаре да додју на Романију и увјере се колико становника има као и у другим дијеловима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.04.2019 09:04

Ма кога брига...

Name

Бл

15.04.2019 09:51

Бања Лука се гради из свог будзета, а не из будзета дрзаве.Прво се распитајте мало како се финансирају градови и опстине па онда тако прицајте. А за све остале, иако сам против владајуце странке и стања у дрзави, не треба стати са зивотом и да се апсолутно ниста не гради и не десава у граду.

Name

ре бл

15.04.2019 11:07

Није тачно да се Бањалука финансира само из свог буџета. Многи пројекти су финансирани средствима Владе Рс, Путева РС, УНДП-а, итд.

Name

ре.РОМАНИЈА

15.04.2019 12:34

Ма пусти пријатељу. И сам знас да смо пропали свакако. Нека раде свеједно је. Све је то при крају.

Name

ИСТОК

15.04.2019 12:51

Истоцни дио је вец сада пустос. Комплетан нема висе од 70 хиљада становника, које је углавном старије. И оно мало млађих бјези из те пропасти гдје год мозе. Тај број се свакодневно смањује тако да је потпуно јасно да истоцни дио нема никакву перспективу и будуцност.

Name

Градонацелник се изгубио у времену и простору

15.04.2019 08:31

Ископали сте срце Давидово. Док год ститите убице само тонете дубље у ниставило. Бањалука никад руралнија и прљавија, бањалуцани никад несретнији. Све ти је Радојицицу узалуд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕМБЕРАЦ

15.04.2019 13:17

У БИЈЕЉИНИ ЈЕ ТАКО АГОДИНА.КОПАЈУПА ЗАГРЦУ.ПЛАТЕ РАДНИЦИ НЕ ДОБИЈАЈУ.ДОЛАЗЕ КОПАЈУ КАНАЛЕ.ОДЛАЗЕ ..ДОДЈУ ДРУГИ..САД ИМ ПЕНЗИОНЕРИ РАДЕ..ДРАГИ НАЦЕЛНИЦЕ БИЈЕЉИНЕ ДАЛ ЗНАС ДА ЉУДИ ПЛАТУ НЕ ДОБИЈУ МЈЕСЕЦИМА ДОК УЛИЦЕ БИЈЕЉИНСКЕ РАЗРОВАНЕ ДО СЛЕДЕЦИХ ИЗБОРА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисковиц

17.04.2019 06:14

Тај јсдни радојициц би требао провести 6 мјесеци на западу па да схвати ста је потребс народа и стс знаци управљање ресурсима. ..а и ста оцекивати од градонацелника ције квалификације су нула. Никад ниста у зивоту није радио као ни додик. Зато и јесте све у расулу. Само се запитајте, реално погледајте састсв владе, нико нема искуства у реслним пословима. Министар привреде владин слузбеник, министар просвјете никакве квалификације, министар здравства без реалних вјестина потребних за управљање, министар овсј , онај. 0 бодова.људи дај да се не лаземо

ОДГОВОРИТЕ