Већи минималац могућ до љета

Радници у ФБиХ немају загарантовану минималну плату зато што Општи колективни уговор о раду није на снази, а Влада ФБиХ не придржава се своје законске обавезе да утврђује минималац, каже Селведин Шаторовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ.  

Босна и Херцеговина 15.04.2019 | 07:45
Већи минималац могућ до љета
Влада обавезана

Ова ситуација требала би бити промијењена до љета доношењем закона о минималној плати, на чему инсистирају федерални парламентарци из СББ-а и СДП-а. Истичу да закон мора бити усвојен и да ће минималац, који износи 406 КМ, бити повећан, само је питање на колико.

Синдикат инсистира да минимална плата буде 630 КМ, у Влади су за Аваз јуче рекли да постоје услови да она буде близу 500 марака, док се посланици из СББ-а и СДП-а надају износу од барем 700 КМ, имајући у виду да је потрошачка корпа за четверочлану породицу премашила 2.000 марака.

У процедури је закон о минималној плати, али се о њему Влада није изјаснила. Ово питање актуелизовано је на тематској сједници Представничког дома. Тада је већином гласова, на захтјев посланика СББ-а и СДП-а, Влада обавезана да припреми свој закон којим ће повећати минималац, који би ишао у пакету са смањењем доприноса. У супротном, сами ће га донијети.

 Има подршку 

– Показало се да повећање минималца има подршку и без СДА. Али, с обзиром на константан одлив становника, послодавци су свјесни да и без закона морају повећати плате ако желе задржати раднике – прецизна је Азра Хаџић-Бећирспахић, шефица Клуба посланика СББ-а.

У Парламенту напомињу да послодавци немају ништа против да законом буде дефинисана минимална плата на износ од 600 КМ, тако да је сада све само до Владе.

 Четири приоритета Синдиката 

– На сједници Економско-социјалног савјета ФБиХ, која се очекује у року од 60 дана, инсистираћемо на утврђивању најниже цијене рада те законима о увезивању стажа, о заштити на раду и о штрајку – казао је Селведин Шаторовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, и додао:

– Ако послодавци имају 24 приоритета, о којима је расправљано на тематској сједници Представничког дома, ми имамо само четири.

(Аваз)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Синдикат систем вас лаже

15.04.2019 07:14

Највећа социјала у БиХ су грађевинци и полицајци којима је плата 580км толико о држави БиХ ,примјер гранични полицајац у чину полицајца има пкату 580 км ,а сви други имају од 400 па чак и до 1200 плату већу а нераде ништа у односу на полицајце ,сваки пут када је били повећање повећано је свима сем њима тј тако се наштима и изради правилник о плаћама ,(већ унапред осмишљен сценарио)када је и сам синдикат купљен и условљен чиновима и Радним мјестима ,нема напредовања док небудете у синдикату сјетите се само експресног напредиванха Ахмета Турчиновића који је поред напредовања запослио чак и сина у ту инстутуцију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.04.2019 08:44

Е ово је у федерацији није у РС,полицајац у федерацији поуздано знам сада има основну плату 1200 км и плус додатке који иду

Name

А

15.04.2019 10:07

Ма дај,молим те,па гдје има полицајац у БиХ да ради за 580 марака. Не вјерујем.