Veći minimalac moguć do ljeta

Radnici u FBiH nemaju zagarantovanu minimalnu platu zato što Opšti kolektivni ugovor o radu nije na snazi, a Vlada FBiH ne pridržava se svoje zakonske obaveze da utvrđuje minimalac, kaže Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.  

Bosna i Hercegovina 15.04.2019 | 07:45
Veći minimalac moguć do ljeta
Vlada obavezana

Ova situacija trebala bi biti promijenjena do ljeta donošenjem zakona o minimalnoj plati, na čemu insistiraju federalni parlamentarci iz SBB-a i SDP-a. Ističu da zakon mora biti usvojen i da će minimalac, koji iznosi 406 KM, biti povećan, samo je pitanje na koliko.

Sindikat insistira da minimalna plata bude 630 KM, u Vladi su za Avaz juče rekli da postoje uslovi da ona bude blizu 500 maraka, dok se poslanici iz SBB-a i SDP-a nadaju iznosu od barem 700 KM, imajući u vidu da je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu premašila 2.000 maraka.

U proceduri je zakon o minimalnoj plati, ali se o njemu Vlada nije izjasnila. Ovo pitanje aktuelizovano je na tematskoj sjednici Predstavničkog doma. Tada je većinom glasova, na zahtjev poslanika SBB-a i SDP-a, Vlada obavezana da pripremi svoj zakon kojim će povećati minimalac, koji bi išao u paketu sa smanjenjem doprinosa. U suprotnom, sami će ga donijeti.

 Ima podršku 

– Pokazalo se da povećanje minimalca ima podršku i bez SDA. Ali, s obzirom na konstantan odliv stanovnika, poslodavci su svjesni da i bez zakona moraju povećati plate ako žele zadržati radnike – precizna je Azra Hadžić-Bećirspahić, šefica Kluba poslanika SBB-a.

U Parlamentu napominju da poslodavci nemaju ništa protiv da zakonom bude definisana minimalna plata na iznos od 600 KM, tako da je sada sve samo do Vlade.

 Četiri prioriteta Sindikata 

– Na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta FBiH, koja se očekuje u roku od 60 dana, insistiraćemo na utvrđivanju najniže cijene rada te zakonima o uvezivanju staža, o zaštiti na radu i o štrajku – kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, i dodao:

– Ako poslodavci imaju 24 prioriteta, o kojima je raspravljano na tematskoj sjednici Predstavničkog doma, mi imamo samo četiri.

(Avaz)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sindikat sistem vas laže

15.04.2019 07:14

Najveća socijala u BiH su građevinci i policajci kojima je plata 580km toliko o državi BiH ,primjer granični policajac u činu policajca ima pkatu 580 km ,a svi drugi imaju od 400 pa čak i do 1200 platu veću a nerade ništa u odnosu na policajce ,svaki put kada je bili povećanje povećano je svima sem njima tj tako se naštima i izradi pravilnik o plaćama ,(već unapred osmišljen scenario)kada je i sam sindikat kupljen i uslovljen činovima i Radnim mjestima ,nema napredovanja dok nebudete u sindikatu sjetite se samo ekspresnog napredivanha Ahmeta Turčinovića koji je pored napredovanja zaposlio čak i sina u tu instutuciju...

ODGOVORITE
Name

Re

15.04.2019 08:44

E ovo je u federaciji nije u RS,policajac u federaciji pouzdano znam sada ima osnovnu platu 1200 km i plus dodatke koji idu

Name

A

15.04.2019 10:07

Ma daj,molim te,pa gdje ima policajac u BiH da radi za 580 maraka. Ne vjerujem.