Кенијци доминирали улицама Београда!

У Београду је ове недеље одржан 32. маратон. . . Кенијци победили у маратону и полумаратону, Хрватица најбоља на 21 километар.  Кипроп Руто победник маратона, друго и треће место освојили његов сународници Киплагату и Кимутаи Чериот, док је њихов колега Кипруто први стигао на циљ у полумаратону.

Остали спортови 14.04.2019 | 19:40
Кенијци доминирали улицама Београда!
Кенијац Исак Кипроп Руто победник је 32. Београдског маратона!

Он је стазу од 42.195 метара истрчао за 2:16,54. Други је био његов сународник Винсент Киплагат Кипто (2:19,29), а трећи кроз циљ је прошао Бенсон Кимутаи Чериот, такође из Кеније.

"Добро се осећам због победе. Уживао сам у трци и у погледу на Београд, свиђа ми се град. Ово је мој најбољи маратон", рекао је Кипроп после трке.

Кенијка Џудит Дзептум Корир била је најбоља у женској конкуренциј. Она је маратонску деоницу истрчала за 2:45.04, оставивши иза себе земљакињу Росину Џепкосгеи Кибоино (2:46.09) и Српкињу Невену Јовановић (3:00.37).

Београдски маратон почео је тачно у 10 сати стартом испред цркве Светог Марка, уз учешће рекордних 8.000 тркача и под слоганом "Трчи, уживај и помози некоме".

Знак за старт дали су прометер чувени кенијски атлетичар Пол Тергат, градоначелник Београда Зоран Радојичић и директор Београдског маратона Дејан Николић.

Сем главне трке на 42 километра и 195 метара, одржана је и трка у полумаратону на 21 километар и "Трка задовољства" на 5.000 метара.  

Кенијски атлетичар Џош Кипруто победник је полумаратонске трке. Кипруто је до циља стигао у времену сат, седам минута и 12 секунди.

"На 10. километру сам видео да ћу да победим. Мој најбољи резултат полумаратона је сат и два минута. Веома добра организација трке", рекао је Кипруто новинарима после трке.

Друго место заузео је домаћи такмичар Милан Митровић са 1:08,30, а трећи је био Швајцарац Фејб Даунс са 1:10,23.

Хрватица Матеа Парлов била је најбоља у конкуренцији дама. Она је остварила време 1:14,33 и победила испред Каролине Чероно из Кеније (1:15,07), док је српска такмичарка Теодора Симовић завршила на трећем месту (1:16,23).

Шесту годину заредом УНИQА је била званично осигурање Београдског маратона, као и организатор традиционалне Музичке авеније, која је ове године уз трубаче, бубњаре и ди-џејеве добила јединствено појачање - уличне свираче који су добрим ритмом пружали подршку тркачима.

Медаље је уручивао ватерполо репрезентативац Србије и промотер УНИQА осигурања Сава Ранђеловић, који је претходно истрчао Трку задовољства на 5 километара која је имала хуманитарни карактер.

За сваки пређени километар, Сава и запослени у УНИQА осигурању обезбеђивали су новац као подршка набавци магнетне резонанце за Клинички центар Србије.

Потом му је задатак био да уручује пехаре, мада је он навикао да их подиже за успехе у базену:

"У спорту, као и у животу највеће победе се добијају срцем. Маратон је својеврстан тријумф воље, где поред физичке спремности велику улогу игра и ментална снага. Задовољство ми је што сам данас учествовао у Маратону у најбољем могућем друштву, и што смо сви заједно показали да можемо да се боримо за хуманост, али и да бринемо о свом здрављу. Спорт и физичка активност, који су суштина ове манифестације, један су од најзначајнијих видова превентиве и моћно оружје у борби против болести", рекао је Ранђеловић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар