Kenijci dominirali ulicama Beograda!

U Beogradu je ove nedelje održan 32. maraton. . . Kenijci pobedili u maratonu i polumaratonu, Hrvatica najbolja na 21 kilometar.  Kiprop Ruto pobednik maratona, drugo i treće mesto osvojili njegov sunarodnici Kiplagatu i Kimutai Čeriot, dok je njihov kolega Kipruto prvi stigao na cilj u polumaratonu.

Ostali sportovi 14.04.2019 | 19:40
Kenijci dominirali ulicama Beograda!
Kenijac Isak Kiprop Ruto pobednik je 32. Beogradskog maratona!

On je stazu od 42.195 metara istrčao za 2:16,54. Drugi je bio njegov sunarodnik Vinsent Kiplagat Kipto (2:19,29), a treći kroz cilj je prošao Benson Kimutai Čeriot, takođe iz Kenije.

"Dobro se osećam zbog pobede. Uživao sam u trci i u pogledu na Beograd, sviđa mi se grad. Ovo je moj najbolji maraton", rekao je Kiprop posle trke.

Kenijka Džudit Dzeptum Korir bila je najbolja u ženskoj konkurencij. Ona je maratonsku deonicu istrčala za 2:45.04, ostavivši iza sebe zemljakinju Rosinu Džepkosgei Kiboino (2:46.09) i Srpkinju Nevenu Jovanović (3:00.37).

Beogradski maraton počeo je tačno u 10 sati startom ispred crkve Svetog Marka, uz učešće rekordnih 8.000 trkača i pod sloganom "Trči, uživaj i pomozi nekome".

Znak za start dali su prometer čuveni kenijski atletičar Pol Tergat, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić.

Sem glavne trke na 42 kilometra i 195 metara, održana je i trka u polumaratonu na 21 kilometar i "Trka zadovoljstva" na 5.000 metara.  

Kenijski atletičar Džoš Kipruto pobednik je polumaratonske trke. Kipruto je do cilja stigao u vremenu sat, sedam minuta i 12 sekundi.

"Na 10. kilometru sam video da ću da pobedim. Moj najbolji rezultat polumaratona je sat i dva minuta. Veoma dobra organizacija trke", rekao je Kipruto novinarima posle trke.

Drugo mesto zauzeo je domaći takmičar Milan Mitrović sa 1:08,30, a treći je bio Švajcarac Fejb Dauns sa 1:10,23.

Hrvatica Matea Parlov bila je najbolja u konkurenciji dama. Ona je ostvarila vreme 1:14,33 i pobedila ispred Karoline Čerono iz Kenije (1:15,07), dok je srpska takmičarka Teodora Simović završila na trećem mestu (1:16,23).

Šestu godinu zaredom UNIQA je bila zvanično osiguranje Beogradskog maratona, kao i organizator tradicionalne Muzičke avenije, koja je ove godine uz trubače, bubnjare i di-džejeve dobila jedinstveno pojačanje - ulične svirače koji su dobrim ritmom pružali podršku trkačima.

Medalje je uručivao vaterpolo reprezentativac Srbije i promoter UNIQA osiguranja Sava Ranđelović, koji je prethodno istrčao Trku zadovoljstva na 5 kilometara koja je imala humanitarni karakter.

Za svaki pređeni kilometar, Sava i zaposleni u UNIQA osiguranju obezbeđivali su novac kao podrška nabavci magnetne rezonance za Klinički centar Srbije.

Potom mu je zadatak bio da uručuje pehare, mada je on navikao da ih podiže za uspehe u bazenu:

"U sportu, kao i u životu najveće pobede se dobijaju srcem. Maraton je svojevrstan trijumf volje, gde pored fizičke spremnosti veliku ulogu igra i mentalna snaga. Zadovoljstvo mi je što sam danas učestvovao u Maratonu u najboljem mogućem društvu, i što smo svi zajedno pokazali da možemo da se borimo za humanost, ali i da brinemo o svom zdravlju. Sport i fizička aktivnost, koji su suština ove manifestacije, jedan su od najznačajnijih vidova preventive i moćno oružje u borbi protiv bolesti", rekao je Ranđelović.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar