ЕП: Давид против Голијата...

Србија као аутсајдер иде на ноге рукометној велесили Хрватској у четвртом колу квалификација за Европско првенство 2020. године. Орлови ослабљени без Стефана Вујића и Богдана Радивојевића.

Остали спортови 14.04.2019 | 13:15
ЕП: Давид против Голијата...
Давид је успео да одоли Голијату у Београду, али сада следи пакао Задра. Рукометаши Србије као аутсајдери, али без беле заставе, у недељу од 20.30 иду на ноге једној од најбољих светских селекција у овом миленијуму, Хрватској. Док је Србија кошаркашка суперслила, у рукомету комшије имају много више успеха последње две и по деценије.

После великог бода (25:25) у београдској Арени, пред изабраницима Ненада Перунучића је немогућа мисија у дворани “Крешимир Ћосић”. Најважније да је освојен бод у Београду који оставља Орлове у игри да бар као једна од четири најбоље трећепласиране селекције изборе визу за ЕП 2020. године у Норвешкој, Шведској и Аустрији. Победе против Швајцарске код куће и Белгије у гостима су императиви до краја квалификација за нову, помлађену селекцију Србие. Јасно је да је Хрватска фаворит и да би све осим сигурне победе домаћина било велико изненађење.

Перуничић је одлучио да у Задру игра без ровитог десног крила Богдана Радивојевића, кога мучи скочни зглоб, док Стефан Вујић није отишао у град у Далмацији из другог разлога. Наиме, бек Србије је рођен у Ријеци, играо је за млађе категорије Коцкастих.

“Мислим да на психолошком плану није баш за овакве утакмице. Хтео сам да га поштедим било каквих тензија, да нешто мора. Зато сам одлучио да не путује”, образложио је неиграње бека румунске Стеауе селектор Перуничић.

У случају победе, Хрватска ће и математички два кола да обезбеди пласман на ЕП. У Београду се видело да ју игри Каубоја све конце држи капитен, средњи бек Кила Домагој Дувњак.

“Надам се да ћемо у реваншу да одиграмо много боље, поготово у одбрани. Наша одбрана 5-1 и 6:0 није тако добро функционисала, можемо много боље”, критичан је био после првог дуела у Београду најбољи хрватски рукометаш.

Србију очекује сигурно пуна дворана у Задру. Домаћин ће бити силно мотивисан да исправи кикс из првог сусрета. Традиција је на страни чете Лина Червара. Наиме, после пораза од Србије у полуфиналу ЕП 2012. године у наредних пет међусобних дуела, Хрватска има четири тријумфа и реми од четвртка из Арене. Прошле године, ове две селекције су одмериле снаге у Сплиту на ЕП и тада је домаћин био убедљив, победио је тада чету Јовице Цветковића са 32:22. Занимљиво, у Задру ће истрчати само четворица играча Србије из тог меча од пре само нешто више од годину дана, а то су: Немања Илић, Мијајло Марсенић, Владимир Цупара и Немања Зеленовић.

У првом мечу један од најбољих наших рукометаша био је вихорно лево крило Вања Илић. Пуне трибуне биће мотив за новог играча француског Шартра.

“Било је доста добрих ствари у Београду. Гледали смо, анализирали утакмицу, доста ствари смо одрадили, остају ситнице да се поправе да би одиграли још једну утакмицу на високом нивоу. Потрудићемо се да одиграмо неизвестан дуел са таквим противником што неће бити ни мало лако. Овог пута ће бити више нервозе на њиховој страни и у томе видим нашу шансу и у Задру. Навикли смо кроз каријере да се носимо са притиском. Сигурно је да ће бити специфично, али нико се не плаши. Пуна хала ће бити још један мотив више”, рекао је млађи од браће Илић за сајт Рукометног савеза Србије.

Од Миљана Пушице се очекује да у одбрани буде кључни играч у зони 6-0.

“Биће велика разлика у односу на први меч. Хрвати ће играти пред пуном двораном. Немамо чега да се плашимо. Морамо да остваримо континуитет игара, да одиграмо као у Београду. То значи да поновимо добру одбрану. Успели смо да спречимо њихове нападаче да постигну велики број голова. Уз известан напредак у нападу, могли бисмо да парирамо током целе утамице. Биће велики притисак, о томе је сувишно причати. То је спорт, морамо да се прилагодимо томе и извучемо максимум. Биће изузетно тешко, али и коректно међу играчима на терену, што је најбитније”, истакао је играч немачког Миндена.

Пласман на ЕП обезбедиће по две најбоље репрезентације из свих осам група плус четири најбоље трећепласиране. Домаћини: Шведска, Норвешка и Аустрија су се директно пласирали на првенство као и Шпанија, бранилац круне из Хрватске 2018. године.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар