EP: David protiv Golijata...

Srbija kao autsajder ide na noge rukometnoj velesili Hrvatskoj u četvrtom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Orlovi oslabljeni bez Stefana Vujića i Bogdana Radivojevića.

Ostali sportovi 14.04.2019 | 13:15
EP: David protiv Golijata...
David je uspeo da odoli Golijatu u Beogradu, ali sada sledi pakao Zadra. Rukometaši Srbije kao autsajderi, ali bez bele zastave, u nedelju od 20.30 idu na noge jednoj od najboljih svetskih selekcija u ovom milenijumu, Hrvatskoj. Dok je Srbija košarkaška superslila, u rukometu komšije imaju mnogo više uspeha poslednje dve i po decenije.

Posle velikog boda (25:25) u beogradskoj Areni, pred izabranicima Nenada Perunučića je nemoguća misija u dvorani “Krešimir Ćosić”. Najvažnije da je osvojen bod u Beogradu koji ostavlja Orlove u igri da bar kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije izbore vizu za EP 2020. godine u Norveškoj, Švedskoj i Austriji. Pobede protiv Švajcarske kod kuće i Belgije u gostima su imperativi do kraja kvalifikacija za novu, pomlađenu selekciju Srbie. Jasno je da je Hrvatska favorit i da bi sve osim sigurne pobede domaćina bilo veliko iznenađenje.

Peruničić je odlučio da u Zadru igra bez rovitog desnog krila Bogdana Radivojevića, koga muči skočni zglob, dok Stefan Vujić nije otišao u grad u Dalmaciji iz drugog razloga. Naime, bek Srbije je rođen u Rijeci, igrao je za mlađe kategorije Kockastih.

“Mislim da na psihološkom planu nije baš za ovakve utakmice. Hteo sam da ga poštedim bilo kakvih tenzija, da nešto mora. Zato sam odlučio da ne putuje”, obrazložio je neigranje beka rumunske Steaue selektor Peruničić.

U slučaju pobede, Hrvatska će i matematički dva kola da obezbedi plasman na EP. U Beogradu se videlo da ju igri Kauboja sve konce drži kapiten, srednji bek Kila Domagoj Duvnjak.

“Nadam se da ćemo u revanšu da odigramo mnogo bolje, pogotovo u odbrani. Naša odbrana 5-1 i 6:0 nije tako dobro funkcionisala, možemo mnogo bolje”, kritičan je bio posle prvog duela u Beogradu najbolji hrvatski rukometaš.

Srbiju očekuje sigurno puna dvorana u Zadru. Domaćin će biti silno motivisan da ispravi kiks iz prvog susreta. Tradicija je na strani čete Lina Červara. Naime, posle poraza od Srbije u polufinalu EP 2012. godine u narednih pet međusobnih duela, Hrvatska ima četiri trijumfa i remi od četvrtka iz Arene. Prošle godine, ove dve selekcije su odmerile snage u Splitu na EP i tada je domaćin bio ubedljiv, pobedio je tada četu Jovice Cvetkovića sa 32:22. Zanimljivo, u Zadru će istrčati samo četvorica igrača Srbije iz tog meča od pre samo nešto više od godinu dana, a to su: Nemanja Ilić, Mijajlo Marsenić, Vladimir Cupara i Nemanja Zelenović.

U prvom meču jedan od najboljih naših rukometaša bio je vihorno levo krilo Vanja Ilić. Pune tribune biće motiv za novog igrača francuskog Šartra.

“Bilo je dosta dobrih stvari u Beogradu. Gledali smo, analizirali utakmicu, dosta stvari smo odradili, ostaju sitnice da se poprave da bi odigrali još jednu utakmicu na visokom nivou. Potrudićemo se da odigramo neizvestan duel sa takvim protivnikom što neće biti ni malo lako. Ovog puta će biti više nervoze na njihovoj strani i u tome vidim našu šansu i u Zadru. Navikli smo kroz karijere da se nosimo sa pritiskom. Sigurno je da će biti specifično, ali niko se ne plaši. Puna hala će biti još jedan motiv više”, rekao je mlađi od braće Ilić za sajt Rukometnog saveza Srbije.

Od Miljana Pušice se očekuje da u odbrani bude ključni igrač u zoni 6-0.

“Biće velika razlika u odnosu na prvi meč. Hrvati će igrati pred punom dvoranom. Nemamo čega da se plašimo. Moramo da ostvarimo kontinuitet igara, da odigramo kao u Beogradu. To znači da ponovimo dobru odbranu. Uspeli smo da sprečimo njihove napadače da postignu veliki broj golova. Uz izvestan napredak u napadu, mogli bismo da pariramo tokom cele utamice. Biće veliki pritisak, o tome je suvišno pričati. To je sport, moramo da se prilagodimo tome i izvučemo maksimum. Biće izuzetno teško, ali i korektno među igračima na terenu, što je najbitnije”, istakao je igrač nemačkog Mindena.

Plasman na EP obezbediće po dve najbolje reprezentacije iz svih osam grupa plus četiri najbolje trećeplasirane. Domaćini: Švedska, Norveška i Austrija su se direktno plasirali na prvenstvo kao i Španija, branilac krune iz Hrvatske 2018. godine.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar