Десет најбитнијих момената у историји Формуле 1...

999 трка, Фанђо, Сена, Шуми, Лауда, Сингапур…

Остали спортови 14.04.2019 | 08:55
Десет најбитнијих момената у историји Формуле 1...
У Шангају се вози 1000. трка у историји Формуле 1.

Најбоље место у квалификацијама постигао је Мекларенов возач Валтери Ботас, коме је ово седма пол-позиција у каријери.

Уочи ове јубиларне трке, агенција АФП је изабрала 10 најбитнијих момената који су обележили претходних 999:

1950:



Прва трка шампиона Формуле 1 одржана је на Силверстону 13. маја 1950. године. Тим "Алфа Ромео", који се ове године вратио у шампионат, доминирао је на легендарној стази направљеној на бившем војном аеродрому, а победио је Италијан Ђузепе "Нино" Фарина, који је касније освојио и то прво првенство.

1963:



Формула 1 је добила значајно безбедносно унапређење. Одела отпорна на ватру су постала обавезна, а кокпити реконструисани тако да могу возачи могу бити брзо евакуисани у случају инцидента.

1972:



Британац Берни Еклстон купује тим Бребам и тако почиње ера ове најутицајније личности у историји Формуле 1. Еклстонова Ф1 каријера је трајала више од четири деценије.

1976:



Шампионат је требало да буде завршен легендарном борбом између Фераријевог Никија Лаудеи Меклареновог Џејмса Ханта у кишном Јапану. Лауда, који је само неколико недеља пре тога доживео стравичну несрећу на Нирбургрингу са опекотинама опасним по живот, одлучио је да су услови на стази исувише опасни и повукао се из трке после само два круга, препустивши титулу Ханту. Ово ривалство је овековечено у филму "Русх".

1994:



Спортски свет је занемео! Троструки првак света и један од најбољих Ф1 возача икада, Ајртон Сена, погинуо је у 34. години када се његов болид закуцао у заштитни зид на трци за Велику награду Сан Марина, и то пред милионима телевизијских гледалаца широм планете.

1995:



Возачка легенда Хуан Мануел Фанђо је преминуо у 85. години живота. Аргентинац, који је освојио пет шампионата током педесетих година, заувек ће бити запамћен као пионир овог спорта и био инспирација генерације возача.

2007:

Формула 1 је погођена скандалом под именом "Спyгате". Мекларен је кажњен је са 100 милиона долара и избачен из конструкторског шампионата због добијања поверљивих информација из Фераријевог табора.

2008:



Одржана је прва ноћна трка. Велика награда Сингапура се вози централим улицама ове мале, али богате азијске земље и представља једну од најспектакуларнијих трка у шампионату.

2012:



Михаел Шумахер се у 44. години пензионисао по други пут. Немац је завршио каријеру као најуспешнији Ф1 возач свих времена са седам титула. Годину дана касније, на скијању је задобио повреде мозга опасне по живот и од тада није виђен у јавности.

2017:

Такмичење купује америчка компанија Либерти Медиа по цени од 8 милијарди долара, чиме се завршила владавина Бернија Еклстона и започело ново поглавље овог популарног спорта.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар