Deset najbitnijih momenata u istoriji Formule 1...

999 trka, Fanđo, Sena, Šumi, Lauda, Singapur…

Ostali sportovi 14.04.2019 | 08:55
Deset najbitnijih momenata u istoriji Formule 1...
U Šangaju se vozi 1000. trka u istoriji Formule 1.

Najbolje mesto u kvalifikacijama postigao je Meklarenov vozač Valteri Botas, kome je ovo sedma pol-pozicija u karijeri.

Uoči ove jubilarne trke, agencija AFP je izabrala 10 najbitnijih momenata koji su obeležili prethodnih 999:

1950:



Prva trka šampiona Formule 1 održana je na Silverstonu 13. maja 1950. godine. Tim "Alfa Romeo", koji se ove godine vratio u šampionat, dominirao je na legendarnoj stazi napravljenoj na bivšem vojnom aerodromu, a pobedio je Italijan Đuzepe "Nino" Farina, koji je kasnije osvojio i to prvo prvenstvo.

1963:



Formula 1 je dobila značajno bezbednosno unapređenje. Odela otporna na vatru su postala obavezna, a kokpiti rekonstruisani tako da mogu vozači mogu biti brzo evakuisani u slučaju incidenta.

1972:



Britanac Berni Eklston kupuje tim Brebam i tako počinje era ove najuticajnije ličnosti u istoriji Formule 1. Eklstonova F1 karijera je trajala više od četiri decenije.

1976:



Šampionat je trebalo da bude završen legendarnom borbom između Ferarijevog Nikija Laudei Meklarenovog Džejmsa Hanta u kišnom Japanu. Lauda, koji je samo nekoliko nedelja pre toga doživeo stravičnu nesreću na Nirburgringu sa opekotinama opasnim po život, odlučio je da su uslovi na stazi isuviše opasni i povukao se iz trke posle samo dva kruga, prepustivši titulu Hantu. Ovo rivalstvo je ovekovečeno u filmu "Rush".

1994:



Sportski svet je zanemeo! Trostruki prvak sveta i jedan od najboljih F1 vozača ikada, Ajrton Sena, poginuo je u 34. godini kada se njegov bolid zakucao u zaštitni zid na trci za Veliku nagradu San Marina, i to pred milionima televizijskih gledalaca širom planete.

1995:



Vozačka legenda Huan Manuel Fanđo je preminuo u 85. godini života. Argentinac, koji je osvojio pet šampionata tokom pedesetih godina, zauvek će biti zapamćen kao pionir ovog sporta i bio inspiracija generacije vozača.

2007:

Formula 1 je pogođena skandalom pod imenom "Spygate". Meklaren je kažnjen je sa 100 miliona dolara i izbačen iz konstruktorskog šampionata zbog dobijanja poverljivih informacija iz Ferarijevog tabora.

2008:



Održana je prva noćna trka. Velika nagrada Singapura se vozi centralim ulicama ove male, ali bogate azijske zemlje i predstavlja jednu od najspektakularnijih trka u šampionatu.

2012:



Mihael Šumaher se u 44. godini penzionisao po drugi put. Nemac je završio karijeru kao najuspešniji F1 vozač svih vremena sa sedam titula. Godinu dana kasnije, na skijanju je zadobio povrede mozga opasne po život i od tada nije viđen u javnosti.

2017:

Takmičenje kupuje američka kompanija Liberti Media po ceni od 8 milijardi dolara, čime se završila vladavina Bernija Eklstona i započelo novo poglavlje ovog popularnog sporta.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar