Ф1 - ВН Кине: Сребро подвучено црвеним!

Пол-позиција на стази у Шангају припала Мерцедесу и Ботасу испред тимског колеге Хамилтона и два аса Ферарија, Фетела и Леклера.  Јубиларна 1. 000. трка Ф1: Ботас креће први у Кини! Возач Мерцедеса Валтери Ботас извојевао је пол-позицију пред трку за Велику награду Кине у Шангају

Остали спортови 13.04.2019 | 15:00
Ф1 - ВН Кине: Сребро подвучено црвеним!
Лидер у шампионату Формуле 1 након две одвежене трке, Валтери Ботас стартоваће први на Великој награди Кине која почиње у недељу од 08.10 часова по средњоевроспком времену. Мерцедес је поново заузео комплетан први стартни ред пошто је друго време у квалификацијама забележио актулени првак, Луис Хамилтон, док је трећи лидер Ферарија Себастијан Фетел.

"Добар викенд за мене и тим пошто стартујемо са пол-позиције. Добро сам одвезао кругове на квалификацијама, посебно најважнији. Желео сам да будем мало бржи, али то сада није ни важно. Болид је био одлилчан цео викенд и сада идемо на победу", изјавио је након квалифкација Финац коме је ово седма прва стартна позиција у Ф1 каријери, а прва у 2019.

Мерцедес је очигелдно успео да подигне перформансе својих болида након можда мало споријег старта сезоне и брзинске доминације Ферарија коју италиајсна екипа ипак није до сада искористила. У табору гиганта из Маранела очигледно "не миришу руже", шти се видело не само по слабијим резултатима у Шангају од највећих ривала из табора Сребрних стрела, већ и по понашању на стази. Наиме, пред престројавање за круцујални завршни круг трећег и завршног дела квалификација, Фетел је без неког посебног разлога престигао младог колегу, Шарла Леклера и тако га можда спречио да направио бољи резултат пошто се нашао у саобраћајној гужви. Млади Монежанин ће и због тога стартовати ујутру у Шангају из другог реда, то јест са четврте позиције.

Пре квалификација трећи слободни тренинг је обележило излетање и ударац у заштитну баријеру Тајланђанина Александера Албона за воланом Торо Роса због чега није могао да вози квалификације.



Валтери Ботас први ће кренути са старта у Кини, на трци Формуле 1 која се вози у недељу.

Возач Мерцедеса остварио је најбрже време у квалификацијама и стартоваће са пол-позиције у јубиларној 1.000 трци Формуле 1.

Ботас је остварио резултат 1:31,547 минута и био је бржи за 0,023 секунде од тимског колеге, актуелног светског шампиона Луиса Хамилтона.

"Било је супер близу. За сада је ово добар викенд, добро сам се осећао у квалификацијама, али сам се у трећем делу мучио да направим добар круг. Није баш онако како сам хтео, али довољно је добар за пол-позицију", рекао је Ботас.

То је прва пол позиција за Ботаса од прошлогодишње трке у Русији, а укупно седма у каријери.

Хамилтон је рекао да је екипа остварила добар резултат и честитао је Ботасу на оствареном резултату.

"Нисам одустајао, до краја сам се борио. Валтери је био одличан током целог викенда, а ја сам се мучио и борио са возилом. Ферари је прилично брз на равном, али овог викенда смо успели да 'извучемо' кривине, одличан посао су обавили људи у фабрици", навео је он.

Трећи са циља кренуће возач Ферарија Себастијан Фетел, који је био спорији од Ботаса за 0,301 секунду, а поред њега биће тимски колега Шарл Леклер (0,318).

"Било је добро, урадили смо нешто више, али недовољно да победимо Мерцедес. Изгледају проклето брзо у кривинама, а ако се приближимо, могли бисмо да имамо предност на равном", рекао је Фетел.

Пето и шесто место заузели су возачи Ред Була Макс Верстапен и Пјер Гасли, а иза њих је двојац Реноа Данијел Рикардо и Нико Хулкенберг. Девето и десето време имали су возачи Хаса - Кевин Магнусен и Роман Грожан.

У генералном пласману води Ботас са 44 бода, једним више од Хамилтона, док Макс Ферштапен има 27 бодова.

Јубиларна 1.000 трка Формуле 1 на програму је у недељу од 8.10 часова у Шангају.

Квалификације за ВН Кине: 1. Ботас 1.31:457 минута, 2. Хамилтон +0,023 секунде, 3. Фетел +0,301, 4. Леклер +0,318, 5. Ферштапен +0,542, 6. Гасли +1,383, 7. Рикардо +1,411, 8. Хулкенберг +1,415, 9. Магнусен, 10. Грожан...

Пласман возача: 1. Валтери Ботас (Финска, Мерцедес) 44 поена, 2. Луис Хамитон (В. Британија, Мерцедес) 43, 3. Макс Ферштапен (Холандија, Ред Бул) 27, 4. Шарл Леклер (Монако, Ферари) 26, 5. Себастијан Фетел (Немачка, Ферари) 22, 6. Кими Раиконен (Финска, Алфа Ромео) 10, 7. Ландо Норис (В. Британија, Мекларен) 8, 8. Кевин Магнусен (Данска, ХААС) 8, 9. Нико Хулкенберг (Немачка, Рено) 6, 10. Пјер Гасли (Француск, Ред Бул) 4...

Пласман тимова: 1. Мерцедес 87 поена, 2. Ферари 47, 3. Ред Бул-Хонда 31, 4. Алфа Ромео-Ферари 10, 5. Мекларен Рено 8, 6. ХААС Ферари 8, 7. Рено 6, 8. Торо Росо-Хонда 3, 9. Рејсинг Поинт-Мерцедес 3, 10. Вилијамс-Мерцедес 0.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар