F1 - VN Kine: Srebro podvučeno crvenim!

Pol-pozicija na stazi u Šangaju pripala Mercedesu i Botasu ispred timskog kolege Hamiltona i dva asa Ferarija, Fetela i Leklera.  Jubilarna 1. 000. trka F1: Botas kreće prvi u Kini! Vozač Mercedesa Valteri Botas izvojevao je pol-poziciju pred trku za Veliku nagradu Kine u Šangaju

Ostali sportovi 13.04.2019 | 15:00
F1 - VN Kine: Srebro podvučeno crvenim!
Lider u šampionatu Formule 1 nakon dve odvežene trke, Valteri Botas startovaće prvi na Velikoj nagradi Kine koja počinje u nedelju od 08.10 časova po srednjoevrospkom vremenu. Mercedes je ponovo zauzeo kompletan prvi startni red pošto je drugo vreme u kvalifikacijama zabeležio aktuleni prvak, Luis Hamilton, dok je treći lider Ferarija Sebastijan Fetel.

"Dobar vikend za mene i tim pošto startujemo sa pol-pozicije. Dobro sam odvezao krugove na kvalifikacijama, posebno najvažniji. Želeo sam da budem malo brži, ali to sada nije ni važno. Bolid je bio odlilčan ceo vikend i sada idemo na pobedu", izjavio je nakon kvalifkacija Finac kome je ovo sedma prva startna pozicija u F1 karijeri, a prva u 2019.

Mercedes je očigeldno uspeo da podigne performanse svojih bolida nakon možda malo sporijeg starta sezone i brzinske dominacije Ferarija koju italiajsna ekipa ipak nije do sada iskoristila. U taboru giganta iz Maranela očigledno "ne mirišu ruže", šti se videlo ne samo po slabijim rezultatima u Šangaju od najvećih rivala iz tabora Srebrnih strela, već i po ponašanju na stazi. Naime, pred prestrojavanje za krucujalni završni krug trećeg i završnog dela kvalifikacija, Fetel je bez nekog posebnog razloga prestigao mladog kolegu, Šarla Leklera i tako ga možda sprečio da napravio bolji rezultat pošto se našao u saobraćajnoj gužvi. Mladi Monežanin će i zbog toga startovati ujutru u Šangaju iz drugog reda, to jest sa četvrte pozicije.

Pre kvalifikacija treći slobodni trening je obeležilo izletanje i udarac u zaštitnu barijeru Tajlanđanina Aleksandera Albona za volanom Toro Rosa zbog čega nije mogao da vozi kvalifikacije.



Valteri Botas prvi će krenuti sa starta u Kini, na trci Formule 1 koja se vozi u nedelju.

Vozač Mercedesa ostvario je najbrže vreme u kvalifikacijama i startovaće sa pol-pozicije u jubilarnoj 1.000 trci Formule 1.

Botas je ostvario rezultat 1:31,547 minuta i bio je brži za 0,023 sekunde od timskog kolege, aktuelnog svetskog šampiona Luisa Hamiltona.

"Bilo je super blizu. Za sada je ovo dobar vikend, dobro sam se osećao u kvalifikacijama, ali sam se u trećem delu mučio da napravim dobar krug. Nije baš onako kako sam hteo, ali dovoljno je dobar za pol-poziciju", rekao je Botas.

To je prva pol pozicija za Botasa od prošlogodišnje trke u Rusiji, a ukupno sedma u karijeri.

Hamilton je rekao da je ekipa ostvarila dobar rezultat i čestitao je Botasu na ostvarenom rezultatu.

"Nisam odustajao, do kraja sam se borio. Valteri je bio odličan tokom celog vikenda, a ja sam se mučio i borio sa vozilom. Ferari je prilično brz na ravnom, ali ovog vikenda smo uspeli da 'izvučemo' krivine, odličan posao su obavili ljudi u fabrici", naveo je on.

Treći sa cilja krenuće vozač Ferarija Sebastijan Fetel, koji je bio sporiji od Botasa za 0,301 sekundu, a pored njega biće timski kolega Šarl Lekler (0,318).

"Bilo je dobro, uradili smo nešto više, ali nedovoljno da pobedimo Mercedes. Izgledaju prokleto brzo u krivinama, a ako se približimo, mogli bismo da imamo prednost na ravnom", rekao je Fetel.

Peto i šesto mesto zauzeli su vozači Red Bula Maks Verstapen i Pjer Gasli, a iza njih je dvojac Renoa Danijel Rikardo i Niko Hulkenberg. Deveto i deseto vreme imali su vozači Hasa - Kevin Magnusen i Roman Grožan.

U generalnom plasmanu vodi Botas sa 44 boda, jednim više od Hamiltona, dok Maks Ferštapen ima 27 bodova.

Jubilarna 1.000 trka Formule 1 na programu je u nedelju od 8.10 časova u Šangaju.

Kvalifikacije za VN Kine: 1. Botas 1.31:457 minuta, 2. Hamilton +0,023 sekunde, 3. Fetel +0,301, 4. Lekler +0,318, 5. Ferštapen +0,542, 6. Gasli +1,383, 7. Rikardo +1,411, 8. Hulkenberg +1,415, 9. Magnusen, 10. Grožan...

Plasman vozača: 1. Valteri Botas (Finska, Mercedes) 44 poena, 2. Luis Hamiton (V. Britanija, Mercedes) 43, 3. Maks Ferštapen (Holandija, Red Bul) 27, 4. Šarl Lekler (Monako, Ferari) 26, 5. Sebastijan Fetel (Nemačka, Ferari) 22, 6. Kimi Raikonen (Finska, Alfa Romeo) 10, 7. Lando Noris (V. Britanija, Meklaren) 8, 8. Kevin Magnusen (Danska, HAAS) 8, 9. Niko Hulkenberg (Nemačka, Reno) 6, 10. Pjer Gasli (Francusk, Red Bul) 4...

Plasman timova: 1. Mercedes 87 poena, 2. Ferari 47, 3. Red Bul-Honda 31, 4. Alfa Romeo-Ferari 10, 5. Meklaren Reno 8, 6. HAAS Ferari 8, 7. Reno 6, 8. Toro Roso-Honda 3, 9. Rejsing Point-Mercedes 3, 10. Vilijams-Mercedes 0.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar