Протјерани из Маглаја и Добоја

- Три држављанина БиХ која је прексиноћ Њемачке депортовала из Диселдорфа због сумње да су повезани су терористичким дјеловањем и Исламском државом (ИСИЛ) испитана су одмах у Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА), након чега су пуштена на слободу.

Босна и Херцеговина 13.04.2019 | 14:13
Протјерани из Маглаја и Добоја
Један из Добоја

Према информацијама портала "Аваз", ријеч је о двојици браће рођене у Њемачкој, чији су родитељи из Маглаја. Један има 25 година, а други је годину млађи. Њихова имена нису саопштена из сигурносних разлога и због истраге која је још у току. Аваз сазнаје да је ријеч о браћи Халиловић.

Трећа протјерана особа рођена је у Добоју и има 29 година. Сва тројица су под строгим надзором полицијских агенција и не смију напуштати боравиште. Налазе се у једној врсти кућног притвора.

Двојица браће наводно су раније посјећивала маглајско вехабијско село Ошве, због чега су и сумњиви сигурносним агенцијама Њемачке.

Ни СИПА ни Тужилаштво БиХ за сада немају информације да су спремали било какав терористички напад, иако су власти Њемачке саопштиле да су тројица Босанаца осумњичена за планирање напада у име терористичке организације Исламска држава.

Полиција их је класификовала као пријетњу за сигурност. Ову информацију први је, позивајући се на полицијске изворе, објавио угледни њемачки лист "Билд".

Потврдили у министарству

Из Министарства безбједности БиХ јуче је потврђено да су, према Споразуму о реадмисији са Савезном Републиком Њемачком, бх. држављани враћени и прихваћени од надлежних агенција у БиХ.

"Даљње поступање у вези с наведеним сумњама због којих су враћени из Њемачке у надлежности је сигурносних и правосудних институција у БиХ",  речено је из Министарства сигурности БиХ.

Из Тужилаштва БиХ нису се оглашавали

Из Тужилаштва БиХ јучер су нису оглашавали. Иако су тројици бх. држављана на терет стављене озбиљне оптужбе, из ове правосудне институције нису реаговале.

Аваз.ба незванично преноси да је шеф Одјела за тероризам при Тужилаштву БиХ Ћазим Хасанспахић упознат с овим случајем.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Е

13.04.2019 12:19

Рођени у Њемачкој а протјерани у БиХ. Треба то њима одмах вратити, они су њихови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нехмогу

14.04.2019 06:09

имају БХ путовницу

Name

Вулканизер

14.04.2019 06:23

То ти је дрзава бајо мој, свака цаст избацуј смеце из своје дрзаве

Name

Хазарска мафија

14.04.2019 09:30

Тако је то на Западу: Произведу терористе па их, након рока употребе, баце у неку од својих прћија. Хајде разумијем што је некима одредиште Маглај (тамо од деведесетих ври од вехабија, Ал Каиде и муџахедина - све са подршком запада и његових савезника са Блиског Истока), али шта ће овај у Добоју? Није ваљда да опет Срби морају да ратују против исламиста?

Name

Зоран

14.04.2019 07:16

Аха ИСИЛ да процесуира исиловце нијемци су се мало прешли. Нисам знао да су нијемци толико наивни, ти терористи су цијело вријеме БиХ властима пред носом и они их чак и штите.

ОДГОВОРИТЕ