Protjerani iz Maglaja i Doboja

- Tri državljanina BiH koja je preksinoć Njemačke deportovala iz Diseldorfa zbog sumnje da su povezani su terorističkim djelovanjem i Islamskom državom (ISIL) ispitana su odmah u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), nakon čega su puštena na slobodu.

Bosna i Hercegovina 13.04.2019 | 14:13
Protjerani iz Maglaja i Doboja
Jedan iz Doboja

Prema informacijama portala "Avaz", riječ je o dvojici braće rođene u Njemačkoj, čiji su roditelji iz Maglaja. Jedan ima 25 godina, a drugi je godinu mlađi. Njihova imena nisu saopštena iz sigurnosnih razloga i zbog istrage koja je još u toku. Avaz saznaje da je riječ o braći Halilović.

Treća protjerana osoba rođena je u Doboju i ima 29 godina. Sva trojica su pod strogim nadzorom policijskih agencija i ne smiju napuštati boravište. Nalaze se u jednoj vrsti kućnog pritvora.

Dvojica braće navodno su ranije posjećivala maglajsko vehabijsko selo Ošve, zbog čega su i sumnjivi sigurnosnim agencijama Njemačke.

Ni SIPA ni Tužilaštvo BiH za sada nemaju informacije da su spremali bilo kakav teroristički napad, iako su vlasti Njemačke saopštile da su trojica Bosanaca osumnjičena za planiranje napada u ime terorističke organizacije Islamska država.

Policija ih je klasifikovala kao prijetnju za sigurnost. Ovu informaciju prvi je, pozivajući se na policijske izvore, objavio ugledni njemački list "Bild".

Potvrdili u ministarstvu

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH juče je potvrđeno da su, prema Sporazumu o readmisiji sa Saveznom Republikom Njemačkom, bh. državljani vraćeni i prihvaćeni od nadležnih agencija u BiH.

"Daljnje postupanje u vezi s navedenim sumnjama zbog kojih su vraćeni iz Njemačke u nadležnosti je sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH",  rečeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz Tužilaštva BiH nisu se oglašavali

Iz Tužilaštva BiH jučer su nisu oglašavali. Iako su trojici bh. državljana na teret stavljene ozbiljne optužbe, iz ove pravosudne institucije nisu reagovale.

Avaz.ba nezvanično prenosi da je šef Odjela za terorizam pri Tužilaštvu BiH Ćazim Hasanspahić upoznat s ovim slučajem.

(Nezavisne)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Е

13.04.2019 12:19

Рођени у Њемачкој а протјерани у БиХ. Треба то њима одмах вратити, они су њихови.

ODGOVORITE
Name

Nehmogu

14.04.2019 06:09

imaju BH putovnicu

Name

Vulkanizer

14.04.2019 06:23

To ti je drzava bajo moj, svaka cast izbacuj smece iz svoje drzave

Name

Хазарска мафија

14.04.2019 09:30

Тако је то на Западу: Произведу терористе па их, након рока употребе, баце у неку од својих прћија. Хајде разумијем што је некима одредиште Маглај (тамо од деведесетих ври од вехабија, Ал Каиде и муџахедина - све са подршком запада и његових савезника са Блиског Истока), али шта ће овај у Добоју? Није ваљда да опет Срби морају да ратују против исламиста?

Name

Zoran

14.04.2019 07:16

Aha ISIL da procesuira isilovce nijemci su se malo prešli. Nisam znao da su nijemci toliko naivni, ti teroristi su cijelo vrijeme BiH vlastima pred nosom i oni ih čak i štite.

ODGOVORITE