Квалификације: Регион у возу за ЕУРО...

Црна Гора и Босна и Херцеговина су лидери са по два бода и идентичном гол разликом минус четири, с тим што су “ђетићи“ постигли више погодака. На трећем мјесту је Србија, која има један бод.

Остали спортови 12.04.2019 | 22:05
Квалификације: Регион у возу за ЕУРО...
Три рукометне репрезентације из региона тренутно заузимају водеће позиције на табели трећепласираних у квалификацијама за Европско првенство рукометаша, које ће се 2020. године одржати у Аустрији, Норвешкој и Шведској.

Црна Гора и Босна и Херцеговина су лидери са по два бода и идентичном гол разликом минус четири, с тим што су “ђетићи“ постигли више погодака. На трећем мјесту је Србија, која има један бод, синоћ освојен у дуелу са великим ривалом Хрватском.

Према пропозицијама такмичења Европске рукометне федерације (ЕХФ) на ЕУРО 2020, први на којем ће учествовати 24 тима, пласираће се по двије првопласиране селекције из сваке од осам квалификационих група, те четири најбоље трећепласиране.

Када је у питању поредак трећепласираних репрезентација важно је истакнути чињеницу да ће се приликом прављења табеле у обзир узимати само резултати остварени у дуелима са првопласираном и другопласираном екипом у групи.

Према садашњем стању тријумф БиХ на гостовању у Бјелорусији могао би јако пуно значити избраницима Билала Шумана, као и Црној Гори тријумф над актуелним свјетским шампионом и олимпијским побједником Данском. Слична је, за сада ситуација са Србијом, коју је бод против Хрватске потпуно вратио у игру за одлазак на Европско првенство.

Занимљиво након три кола све репрезентације настале распадом бивше СФР Југославије близу су пласмана на европску смотру, јер су Хрватска, Словенија и Сјеверна Македонија међу двије првопласиране селекције у својим групама. Чак се и тзв. Косово може надати одласку на ЕУРО 2020, након што су на домаћем паркету сензационално савладали Израел. Али, до краја је још три кола и пуно тога се може промијенити.

БиХ у преостала три кола има двије домаће и једну гостујућу утакмицу. Прва на реду је у недјељу против Финске у тузланском Мејдану. Побједа у том дуелу бх. тим би довела на само корак од ЕП.  Практично би их само чудо и сензационални резултати у задња два кола у осталим групама могли спријечити да по први пут заиграју на смотри најбољих европских рукометаша.

Уз то, БиХ ће у петом колу, у јуну ове године, угостити Бјелорусију, па би побједом могла осигурати једно од прва два мјеста. У посљедњем колу Шуманови изабраници гостоваће Чешкој, која је у првом дуелу октобра прошле године славила у Тузли са 25:20.

Црна Гора је након два лоша издања на отварању квалификација, ремија кући са Фарским Острвима и пораза у Украјини, направила сјајан посао сензационалном побједом над Данском. Сада су “лавови“ у одличној позицији.

До краја квалификација чека их гостовање Данској и Фарским Острвима, те дуел на домаћем терену са Украјином. Реално је да могу освојити четири бода, чиме би само неким чудом могли пропустити ЕУРО 2020. године.

Србија је ремијем са Хрватском изузетно побољшала шансе за пласман. Изабраници Ненада Перуничића до краја квалификација чека меч са Хрватском у Задру, а онда у јуну гостовање Белгији и домаћи сусрет са Швајцарском. У два посљедња сусрета селекција Србије је фаворит, а са освојена четири бода вјероватно би била међу учесницима ЕП.

Европско првенство у Аустрији, Шведској и Норвешкој играће се од 9. од 26. јануара 2020. године.

- Табела трећепласираних селекција –

1. Црна Гора 2 1 0 1 56:60 2
2. БиХ 2 1 0 1 50:54 2
3. Србија 2 0 1 1 49:54 1
4. Холандија 2 0 0 2 51:56 0
5. Пољска 2 0 0 2 42:51 0
6. Турска 2 0 0 2 49:64 0
7. Румунија 2 0 0 2 34:52 0
8. Италија 2 0 0 2 42:64 0

- Парови четвртог кола –

Група “1“: Њемачка – Пољска (13. април), Израел – тзв. Косово (14. април).

Група “2“: Хрватска – Србија, Швајцарска – Белгија (обје утакмице 14. априла).

Група “3“: Турска – Грчка, Сјеверна Македонија – Исланд (обје 14. априла).

Група “4“: Латвија – Естонија, Словенија – Холандија (обје 14. априла).

Група “5“: БиХ – Финска, Бјелорусија – Чешка (обје 14. априла).

Група “6“: Литванија – Румунија, Француска – Португал (обје 14. априла).

Група “7“: Мађарска – Русија, Словачка – Италија (обје 14. априла).

Група “8“: Фарска Острва – Украјина, Данска – Црна Гора (обје 13. априла).

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар