Прича: Добро није, али није ни све изгубљено...

Рукометашима би много значио бод у Задру. . .

Остали спортови 12.04.2019 | 21:45
Прича: Добро није, али није ни све изгубљено...
Добро није, шанса постоји! Остао је узак пут за српске рукометаше до Европског првенства 2020. године, али су и даље у игри, иако поглед на табелу квалификационе групе делује обесхрабрујуће.

На пола трке, Србија са два бода гледа у леђа Хрватској, која има пет бодова, и потпуно невероватно, Швајцарској која има четири. И наредно коло "прети" да се та разлика увећа, јер Орлови иду у Задар, на ноге комшијама, док Сајџије дочекују Белгију, коју су у четвртак као гости глатко тукли 28:25.

Јасно је, дакле, да је Србија испустила огроман бод у последњих 30 секунди утакмице са Хрватском у Арени (25:25), да би та победа много значила у другом делу квалификација. Прилика за поправни је у недељу у Задру, одакле би и бод био злата вредан, али тешка је то мисија за овај млади тим...

Међутим, постоји прилика за Србију и да се као трећепласирана нађе на Европском првенству. Из осам група четири најбоља трећепласирана иду директно на шампионат, а Орлови су после три круга квалификација на том четвртом месту.

Срећа у несрећи је што се у коначном збиру неће рачунати резултати против последњег у групи, а наша репрезентација је направила велики кикс ремијем са слабашном Белгијом усред Зрењанина (27:27).

Дакле, победе над Белгијом и Швајцарском у последња два кола су императив за Србију, уз наду да ће се поклопити резултати у осталим групама, па да се макар на та мала врата оде на првенство Европе.

Селектор Ненад Перуничић је после драматичног ремија са Хрватском поручио да за српски рукомет у овом тренутку пласман на Европско првенство није приоритет.

"Да ми је пролаз на првенство најважнији, ослонио бих се на играче који су у претходних 10 година носили дрес репрезентације. Вероватно 70 одсто ових играча што су данас ту, не бих позвао", рекао је Перуничић.

Смена генерација и један потпуно нови почетак, па по цену и да се прескочи велико такмичење је определење и селектора и рукометног савеза.

После свих ломова, после свих, разноврсних, а неуспелих покушаја да се нешто направи у претходних десетак година, овим резом нема шта да се изгуби. Рукомет је пао на маргину српског спорта и годинама не може да нађе пут да се врати на велику сцену.

Утакмица са Хрватском у Арени је показала да нови тим Србије има "нешто" у себи. Игра брже, разноврсније, бори се до последњег атома снаге, успео је и да се врати два пута да направи резултатски преокрет. Наравно, још је то далеко од светског врха, недостаје и искуства и квалитета, али делује да има помака.

Аплауз на крају утакмице 9.000 гледалаца у Арени говори да се и њима допало то што су видели од српског тима.

Ипак, уз све жеље да се крене напред, да се српска репрезентација пробуди из вишегодишње агоније, да заблиста нови реновирани тим, са неким новим, младим лицима, испадање у квалификацијама за Европско првенство у конкуренцији Швајцарске и Белгије би заиста био дебели неуспех. И овакав какав је, српски рукомет заслужује боље.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар