Priča: Dobro nije, ali nije ni sve izgubljeno...

Rukometašima bi mnogo značio bod u Zadru. . .

Ostali sportovi 12.04.2019 | 21:45
Priča: Dobro nije, ali nije ni sve izgubljeno...
Dobro nije, šansa postoji! Ostao je uzak put za srpske rukometaše do Evropskog prvenstva 2020. godine, ali su i dalje u igri, iako pogled na tabelu kvalifikacione grupe deluje obeshrabrujuće.

Na pola trke, Srbija sa dva boda gleda u leđa Hrvatskoj, koja ima pet bodova, i potpuno neverovatno, Švajcarskoj koja ima četiri. I naredno kolo "preti" da se ta razlika uveća, jer Orlovi idu u Zadar, na noge komšijama, dok Sajdžije dočekuju Belgiju, koju su u četvrtak kao gosti glatko tukli 28:25.

Jasno je, dakle, da je Srbija ispustila ogroman bod u poslednjih 30 sekundi utakmice sa Hrvatskom u Areni (25:25), da bi ta pobeda mnogo značila u drugom delu kvalifikacija. Prilika za popravni je u nedelju u Zadru, odakle bi i bod bio zlata vredan, ali teška je to misija za ovaj mladi tim...

Međutim, postoji prilika za Srbiju i da se kao trećeplasirana nađe na Evropskom prvenstvu. Iz osam grupa četiri najbolja trećeplasirana idu direktno na šampionat, a Orlovi su posle tri kruga kvalifikacija na tom četvrtom mestu.

Sreća u nesreći je što se u konačnom zbiru neće računati rezultati protiv poslednjeg u grupi, a naša reprezentacija je napravila veliki kiks remijem sa slabašnom Belgijom usred Zrenjanina (27:27).

Dakle, pobede nad Belgijom i Švajcarskom u poslednja dva kola su imperativ za Srbiju, uz nadu da će se poklopiti rezultati u ostalim grupama, pa da se makar na ta mala vrata ode na prvenstvo Evrope.

Selektor Nenad Peruničić je posle dramatičnog remija sa Hrvatskom poručio da za srpski rukomet u ovom trenutku plasman na Evropsko prvenstvo nije prioritet.

"Da mi je prolaz na prvenstvo najvažniji, oslonio bih se na igrače koji su u prethodnih 10 godina nosili dres reprezentacije. Verovatno 70 odsto ovih igrača što su danas tu, ne bih pozvao", rekao je Peruničić.

Smena generacija i jedan potpuno novi početak, pa po cenu i da se preskoči veliko takmičenje je opredelenje i selektora i rukometnog saveza.

Posle svih lomova, posle svih, raznovrsnih, a neuspelih pokušaja da se nešto napravi u prethodnih desetak godina, ovim rezom nema šta da se izgubi. Rukomet je pao na marginu srpskog sporta i godinama ne može da nađe put da se vrati na veliku scenu.

Utakmica sa Hrvatskom u Areni je pokazala da novi tim Srbije ima "nešto" u sebi. Igra brže, raznovrsnije, bori se do poslednjeg atoma snage, uspeo je i da se vrati dva puta da napravi rezultatski preokret. Naravno, još je to daleko od svetskog vrha, nedostaje i iskustva i kvaliteta, ali deluje da ima pomaka.

Aplauz na kraju utakmice 9.000 gledalaca u Areni govori da se i njima dopalo to što su videli od srpskog tima.

Ipak, uz sve želje da se krene napred, da se srpska reprezentacija probudi iz višegodišnje agonije, da zablista novi renovirani tim, sa nekim novim, mladim licima, ispadanje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u konkurenciji Švajcarske i Belgije bi zaista bio debeli neuspeh. I ovakav kakav je, srpski rukomet zaslužuje bolje.

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar