Осуда за гушење слободе у Српској

- Политички лидери у Босни и Херцеговини требају провести реформе које земљу приближавају демократским нормама и европским стандардима. Умјесто тога, амбасаде Сједињене Америчке Државе, Савезне Републике Њемачке и Велике Британије и Канцеларија високог представника у БиХ, недавне иницијативе и реторику у Републици Српској виде као удаљавање од тих стандарда, упркос владиној јавно прокламованој привржености процесу европских интеграција, наводи се у заједничком саопштењу за јавност које су објавиле ове институције међународне заједнице у Босни и Херцеговини.

Република Српска 11.04.2019 | 16:42
Осуда за гушење слободе у Српској
У саопштењу се истиче да су слобода изражавања, мирно окупљање и слобода медија темељни елементи здраве, функционалне демократије, те да су кључни за одговорност коју треба да сносе власти и лидери.

''Опозициони гласови, организације грађанског друштва, медије и мирне протесте попут оних које је организовао покрет Правда за Давида не би требало сматрати безбједносном пријетњом. Измјене закона којима се овлашћују институције власти да цензуришу појединце, групе или медије или криминализују слободно обављање званичне функције, само подривају демократију'', наводи се у саопштењу.

Из наведених амбасада и ОХР-а истакли су како снажно подржавају данашњу изјаву ЕУСР/Делегације ЕУ која изражава забринутост због нацрта амандмана на Закон о јавном реду и миру Републике Српске.

''МУП РС доставио је нацрт Закона о јавном окупљању експертима међународне заједнице у сврху добијања њихове стручне оцјене; исто би требало урадити и са предложеним амандманима на Закон о јавном реду и миру. Без измјена које би их ускладиле с међународним стандардима и најбољим примјерима из праксе, оба закона могу се искористити за непримјерено ограничавање основних слобода. Нацрти ових закона непотребно ограничавају јавна окупљања и могућност медија да извјештавају о важним догађајима; предвиђају такође изузетно високе казне у случају непоштовања истих''.

У закључку се апелује на све нивое власти у БиХ да подрже и поштују обавезе које су преузели потписивањем међународних конвенција о људским правима ЕУ и УН.

(БН)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Амбасаде

11.04.2019 14:54

Доста висе и вас млакоње и ваше забринутости или се понасајте кало треба и доликује, спријеците висе ову диктатуру или носите те васе гузице и млатите празну сламу тамо по Европи

ОДГОВОРИТЕ
Name

слободни тесар

11.04.2019 15:11

Ви сте изабрали на изборима Диктатораи сад би ви да вам неко други смјењује Диктатора.Па би било дрвље и камење на странце како смјењују демократски изабране представнике Српског народа.

Name

Ре

11.04.2019 15:26

Сви виде да је ДИКТАТУРА само ми чорави.

Name

Познавалац прилика

11.04.2019 15:27

Режим је покрао изборе јер су они мафија. Са мафијом се не иде на изборе, мафија се са власти може слинути на улици или да их скину они који су их довели. Запад је потврдио вјеродостојност избора јер су их они довели на власт. Како су ону мафију смјенили са СДС-ом на челу прије њих тако могу смјенити и ову још већу. Само данам не доводе још већу мафију.

Name

Ре Амбасаде

11.04.2019 15:38

У близој прослости су се уплитали и доносили оредјена рјесења и законе (који су се показали добрим) па се дигла и кука и мотка против странаца. Па су посљедњу деценију пустили да сами креирамо своју судбину, па види ста се десава. Па ВИСЕ ОДЛУЦИТЕ СТА ХОЦЕТЕ

Name

Генијалци

11.04.2019 15:47

Ти генијалци као да су у Дзибутанији.Па цеифли намецу ста год смисле по сарајевским кафанама.Нека господа казу како се зове политицки систем у БиХ и економски сиатем у БиХ.Ако је то конфесионална демократија и дивљи либерални капитализам, а јесте , онда им је посао потпуно промасен.И поган.Ајте ви куци.Ово је земља без система а ту дрзаве нема.

Name

Ре Генијалци

11.04.2019 16:32

Нису генијалци криви сто ми изаберемо лосе политицаре и сто не знам изабрат боље,па да ти бољи изграде систем и економски систем са именом.Увијек је неко други крив ми нисмо.

Name

075

11.04.2019 17:59

Срби, бирали сте Милорада и сада га трпите! Што се мене особно тиче нека вам Милорад и АВ буду "вође" још много година јер НИКАДА у повијести Срби са обје стране ријеке Дрине нису имали горе "вође"! БТW Немам ништа насупрот Срба јер бих онда имао насупрот мајке која ме је родила!

Name

реалност

11.04.2019 20:15

Бурле, ко је убио Давид-а?

Name

Искрено!!!

12.04.2019 06:14

Горе од ове власти РС није имала нити це имати у то сам сигуран!!! Ви који писете изабрали се такву власт!!! Сигуран сам да нису покрадени избори, да они данас неби били на власти, и све би другације било у РС!!! Ово ако није диктатура онда смо ми као нација пропали скроз, али на залост, и ако нисмо мало нам фали!!! И данас има они који гледају у Додика као "бога" који нема ниста у прослости циме би се могао похвалити за стварање РС, Он који је досао на власт са Америма и три посланика, који се хвалио да му је цаст сто није уцествовао у рату, Он који је јавно признао да се у Сребреници десио "геноцид", и да Младиц и Карадзиц морају одговарати, је висе него јадно, и да такав цовјек побиједјује у РС!!! Али јеснога дана це морати одговарати за све сто је урадио овом напаценом народу, под његовом власти висе Срба је отисла из РС него од 92 до 95 , ста је то??? Дали је то злоцин према сопственом народу или несто сасвим друго!!!

Name

Познавалац прилика

11.04.2019 15:09

Главни спонзори ове багре. Они су их довели на власт, они их новчано спонзоришу да би остали на власти што дуже, да нас униште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лиза

11.04.2019 17:42

Ето странци измисљају ове продаје имовине, непотизам, корупцију, високе плаце и аута Све им то странци говоре да раде. А наси лопови све неце јадни, али морају.

Name

А морали

11.04.2019 15:09

А морали су доставити по наређењу министра чвоке. Овим у Мупу ако се не стане у крај почеће оснивати концентрационе логоре. Има још доста ствари које би требало промијенити дакле онемогућити незаконит приступ Мупу опреми за прислушкивање. Треба увезати систем са судом и било ко ко приступи без налога суда да се региструје. У сваком већем суду треба посебно опремити собе и електронски увезати са том опремом. Уколико се ово не одради уз асистенцију и мониторинг ЕУ неће дати резултате

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТБТ

11.04.2019 15:13

Неможеш у ЕУ и тражити бенефите од ЕУ, а истовремено ститити итересе других. Сви закони ове врсте, као и етно и вјерске дискриминације, и којекакве друге це морати бити уклоњене. Све оно што је приватна ствар, а то је етно припасност и вјероисповјет изволи у својој кући, а јавни живот тражи универзалне веиједности. Чак и то у овим Балканскин племенима морат це бити ускоро предмет расправе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

11.04.2019 15:18

Ја подрзавам ове политицаре у њиховим поступцима јер: Народ се показао као стока , сврстао се у торове , приблизио и понизио онима који су му највисе дали , без обзира сто је то мало и јефрино јер је њихова цијена мала . Политицари су гоници стоке и опходе се према градјанима као према стоци . Ја немам ниста против тога док мене не дирају и не дотицу ме се јер себе сматрам апатридом и потпуно одвојеним од ове врсте градјанске и националне припадности. Ја сам у једном затвору Република Српска , слицном Мордору и покусавам са породицом побјеци од сила зла.Уз то покусавам сацувати своје право на наследје и наследјено јер на то моје наследје и наследјено упорно ови који подрзавају ове политицаре атакују и покусавају ми то отети . Они које хоце ово и који су за ово гласали , нека се боре и нека раде за ове принципе и моралне вредности.Ја цу се свим силама борити против њих и против овакве дрзаве. Од мене сиктер багро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.04.2019 16:09

Браво за коментар! Народ какав је и заслужио је ову власт

Name

пропали чов. Ваљ. Каменица

12.04.2019 05:33

Потписујем пријатељу, разлика је само што је овде затвор Србија, остало је све исто. Поздрав!

Name

Са стране

11.04.2019 15:18

А потписници познати поштоваоци људских права! Иза њих остају милиони мртвих, разорени градови и опљачкане државе. Поштовани потписници - марш у три пичке материне! И ви, и ваше лицемерје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

11.04.2019 15:21

Јел ово на слици познати србски изрод Војин Мијатовиц уствари Бањалуцки Цедомир Јовановиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ботицели

11.04.2019 15:55

Еј,да сте ви нокат од Јовановица били би у дуси сретни.

Name

Ј

11.04.2019 16:24

У оба Ентитета свака слобода се угуси имали они закон за то или не свједно увјезбани су како да сваку слободу да угусе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

За РУДОЊУ

11.04.2019 17:07

РУДОЊА ТИК ТАК.... НЕЦЕМО СЕ СМИРИТИ ДОК ПРАВДА ЗА ДАВИДА НЕБУДЕ СПРОВЕДЕНА. А ЦЕКАЦЕМО,БЕЗ ОБЗИРА КОЛИКО ТРАЈАЛО... УБИЦАМА ТРЕБА СТАТИ НОГОМ ЗА ВРАТ ПРАВДА ЗА ДАВИДА ДАВОРЕ СТОБОМ ДО КРАЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

11.04.2019 17:43

хоце да направе од народа рају робове правда за давида

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.04.2019 17:54

Добро јутро, па то и подрзавају они који гурају да се овдје прави неред. Ста друго оцекивати од оних који су нас бомбардовали и сад нам дјеца умиру од осиромасеног уранијума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гергелy

11.04.2019 20:37

Јос само да си написо из који разлога је било бомбардовање.

Name

Ре Гергелy

12.04.2019 07:02

Да вам није било НАТО пакта отисла би васа Босна у лијепу пм за 7 дана. Никада није ни била дрзава кроз историју сем као географски простор. Зато моли се богу да вама породица Клинтон јос дуго позиви, јер таман толико цете и имати Босну. Али и њих полако хватају године.

Name

Петар

11.04.2019 19:19

Данас смо видјели демократију дрзава западних амбасадора. Хапсе цовјека који се усудио да проговори о криминалу и злоцинима њихових влада демократских. Зато одјебаус мики маус. Гледајте у своје двористе. Није посао амбасадора да се мјеса у политику земље домацина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАРАНОЈА

11.04.2019 19:21

ПАРАНОЈА похлепних неморалних властољубаца је вец видјена ствар. Примјера покусаја контролисања мисљења народа силом у историји има на претек. Никада ни један такав покусај дугороцно није успио, само је због тога народ страдао. Највеци проблем Републике Српске су похлепни неморални политицари повезани са похлепним бизнисменима којима дрзавне функције слузе искљуциво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отаџбини посматрају само као колатералну стету. Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом, Отажбина презире похлепу, неморал, презире људе који је искориставају. Помозимо Отаџбини. Ко це ако нецемо ми ? Када ако не сада ? Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проп.чов. Ваљевска Каменица

12.04.2019 06:12

БРАВО!!! ...Истомишљеник из Србије...поздрав.

Name

слобода за Асанза

11.04.2019 21:13

А гдје су били кад је Додо покрао изборе, гдје су били 25. и 30.децембра кад се исти обрацунавао са мирним градјанима? Мени је мука од овакве Америке .

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

12.04.2019 07:08

Само сто висе полиције Све запослити у полицију то нама србима највисе одговара Увјек волили полицију И војску то нам иде од руке