Osuda za gušenje slobode u Srpskoj

- Politički lideri u Bosni i Hercegovini trebaju provesti reforme koje zemlju približavaju demokratskim normama i evropskim standardima. Umjesto toga, ambasade Sjedinjene Američke Države, Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije i Kancelarija visokog predstavnika u BiH, nedavne inicijative i retoriku u Republici Srpskoj vide kao udaljavanje od tih standarda, uprkos vladinoj javno proklamovanoj privrženosti procesu evropskih integracija, navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost koje su objavile ove institucije međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Republika Srpska 11.04.2019 | 16:42
Osuda za gušenje slobode u Srpskoj
U saopštenju se ističe da su sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija temeljni elementi zdrave, funkcionalne demokratije, te da su ključni za odgovornost koju treba da snose vlasti i lideri.

''Opozicioni glasovi, organizacije građanskog društva, medije i mirne proteste poput onih koje je organizovao pokret Pravda za Davida ne bi trebalo smatrati bezbjednosnom prijetnjom. Izmjene zakona kojima se ovlašćuju institucije vlasti da cenzurišu pojedince, grupe ili medije ili kriminalizuju slobodno obavljanje zvanične funkcije, samo podrivaju demokratiju'', navodi se u saopštenju.

Iz navedenih ambasada i OHR-a istakli su kako snažno podržavaju današnju izjavu EUSR/Delegacije EU koja izražava zabrinutost zbog nacrta amandmana na Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske.

''MUP RS dostavio je nacrt Zakona o javnom okupljanju ekspertima međunarodne zajednice u svrhu dobijanja njihove stručne ocjene; isto bi trebalo uraditi i sa predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru. Bez izmjena koje bi ih uskladile s međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse, oba zakona mogu se iskoristiti za neprimjereno ograničavanje osnovnih sloboda. Nacrti ovih zakona nepotrebno ograničavaju javna okupljanja i mogućnost medija da izvještavaju o važnim događajima; predviđaju takođe izuzetno visoke kazne u slučaju nepoštovanja istih''.

U zaključku se apeluje na sve nivoe vlasti u BiH da podrže i poštuju obaveze koje su preuzeli potpisivanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima EU i UN.

(BN)

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

Ambasade

11.04.2019 14:54

Dosta vise i vas mlakonje i vaše zabrinutosti ili se ponasajte kalo treba i dolikuje, sprijecite vise ovu diktaturu ili nosite te vase guzice i mlatite praznu slamu tamo po Evropi

ODGOVORITE
Name

slobodni tesar

11.04.2019 15:11

Vi ste izabrali na izborima Diktatorai sad bi vi da vam neko drugi smjenjuje Diktatora.Pa bi bilo drvlje i kamenje na strance kako smjenjuju demokratski izabrane predstavnike Srpskog naroda.

Name

Re

11.04.2019 15:26

Svi vide da je DIKTATURA samo mi čoravi.

Name

Poznavalac prilika

11.04.2019 15:27

Režim je pokrao izbore jer su oni mafija. Sa mafijom se ne ide na izbore, mafija se sa vlasti može slinuti na ulici ili da ih skinu oni koji su ih doveli. Zapad je potvrdio vjerodostojnost izbora jer su ih oni doveli na vlast. Kako su onu mafiju smjenili sa SDS-om na čelu prije njih tako mogu smjeniti i ovu još veću. Samo danam ne dovode još veću mafiju.

Name

Re Ambasade

11.04.2019 15:38

U blizoj proslosti su se uplitali i donosili oredjena rjesenja i zakone (koji su se pokazali dobrim) pa se digla i kuka i motka protiv stranaca. Pa su posljednju deceniju pustili da sami kreiramo svoju sudbinu, pa vidi sta se desava. Pa VISE ODLUCITE STA HOCETE

Name

Genijalci

11.04.2019 15:47

Ti genijalci kao da su u Dzibutaniji.Pa ceifli namecu sta god smisle po sarajevskim kafanama.Neka gospoda kazu kako se zove politicki sistem u BiH i ekonomski siatem u BiH.Ako je to konfesionalna demokratija i divlji liberalni kapitalizam, a jeste , onda im je posao potpuno promasen.I pogan.Ajte vi kuci.Ovo je zemlja bez sistema a tu drzave nema.

Name

Re Genijalci

11.04.2019 16:32

Nisu genijalci krivi sto mi izaberemo lose politicare i sto ne znam izabrat bolje,pa da ti bolji izgrade sistem i ekonomski sistem sa imenom.Uvijek je neko drugi kriv mi nismo.

Name

075

11.04.2019 17:59

Srbi, birali ste Milorada i sada ga trpite! Što se mene osobno tiče neka vam Milorad i AV budu "vođe" još mnogo godina jer NIKADA u povijesti Srbi sa obje strane rijeke Drine nisu imali gore "vođe"! BTW Nemam ništa nasuprot Srba jer bih onda imao nasuprot majke koja me je rodila!

Name

realnost

11.04.2019 20:15

Burle, ko je ubio David-a?

Name

Iskreno!!!

12.04.2019 06:14

Gore od ove vlasti RS nije imala niti ce imati u to sam siguran!!! Vi koji pisete izabrali se takvu vlast!!! Siguran sam da nisu pokradeni izbori, da oni danas nebi bili na vlasti, i sve bi drugacije bilo u RS!!! Ovo ako nije diktatura onda smo mi kao nacija propali skroz, ali na zalost, i ako nismo malo nam fali!!! I danas ima oni koji gledaju u Dodika kao "boga" koji nema nista u proslosti cime bi se mogao pohvaliti za stvaranje RS, On koji je dosao na vlast sa Amerima i tri poslanika, koji se hvalio da mu je cast sto nije ucestvovao u ratu, On koji je javno priznao da se u Srebrenici desio "genocid", i da Mladic i Karadzic moraju odgovarati, je vise nego jadno, i da takav covjek pobijedjuje u RS!!! Ali jesnoga dana ce morati odgovarati za sve sto je uradio ovom napacenom narodu, pod njegovom vlasti vise Srba je otisla iz RS nego od 92 do 95 , sta je to??? Dali je to zlocin prema sopstvenom narodu ili nesto sasvim drugo!!!

Name

Poznavalac prilika

11.04.2019 15:09

Glavni sponzori ove bagre. Oni su ih doveli na vlast, oni ih novčano sponzorišu da bi ostali na vlasti što duže, da nas unište.

ODGOVORITE
Name

Liza

11.04.2019 17:42

Eto stranci izmisljaju ove prodaje imovine, nepotizam, korupciju, visoke place i auta Sve im to stranci govore da rade. A nasi lopovi sve nece jadni, ali moraju.

Name

A morali

11.04.2019 15:09

A morali su dostaviti po naređenju ministra čvoke. Ovim u Mupu ako se ne stane u kraj počeće osnivati koncentracione logore. Ima još dosta stvari koje bi trebalo promijeniti dakle onemogućiti nezakonit pristup Mupu opremi za prisluškivanje. Treba uvezati sistem sa sudom i bilo ko ko pristupi bez naloga suda da se registruje. U svakom većem sudu treba posebno opremiti sobe i elektronski uvezati sa tom opremom. Ukoliko se ovo ne odradi uz asistenciju i monitoring EU neće dati rezultate

ODGOVORITE
Name

TBT

11.04.2019 15:13

Nemožeš u EU i tražiti benefite od EU, a istovremeno stititi iterese drugih. Svi zakoni ove vrste, kao i etno i vjerske diskriminacije, i kojekakve druge ce morati biti uklonjene. Sve ono što je privatna stvar, a to je etno pripasnost i vjeroispovjet izvoli u svojoj kući, a javni život traži univerzalne veijednosti. Čak i to u ovim Balkanskin plemenima morat ce biti uskoro predmet rasprave.

ODGOVORITE
Name

Istok

11.04.2019 15:18

Ja podrzavam ove politicare u njihovim postupcima jer: Narod se pokazao kao stoka , svrstao se u torove , priblizio i ponizio onima koji su mu najvise dali , bez obzira sto je to malo i jefrino jer je njihova cijena mala . Politicari su gonici stoke i ophode se prema gradjanima kao prema stoci . Ja nemam nista protiv toga dok mene ne diraju i ne doticu me se jer sebe smatram apatridom i potpuno odvojenim od ove vrste gradjanske i nacionalne pripadnosti. Ja sam u jednom zatvoru Republika Srpska , slicnom Mordoru i pokusavam sa porodicom pobjeci od sila zla.Uz to pokusavam sacuvati svoje pravo na nasledje i nasledjeno jer na to moje nasledje i nasledjeno uporno ovi koji podrzavaju ove politicare atakuju i pokusavaju mi to oteti . Oni koje hoce ovo i koji su za ovo glasali , neka se bore i neka rade za ove principe i moralne vrednosti.Ja cu se svim silama boriti protiv njih i protiv ovakve drzave. Od mene sikter bagro.

ODGOVORITE
Name

Re

11.04.2019 16:09

Bravo za komentar! Narod kakav je i zaslužio je ovu vlast

Name

propali čov. Valj. Kamenica

12.04.2019 05:33

Potpisujem prijatelju, razlika je samo što je ovde zatvor Srbija, ostalo je sve isto. Pozdrav!

Name

Sa strane

11.04.2019 15:18

A potpisnici poznati poštovaoci ljudskih prava! Iza njih ostaju milioni mrtvih, razoreni gradovi i opljačkane države. Poštovani potpisnici - marš u tri pičke materine! I vi, i vaše licemerje.

ODGOVORITE
Name

Goga

11.04.2019 15:21

Jel ovo na slici poznati srbski izrod Vojin Mijatovic ustvari Banjalucki Cedomir Jovanovic.

ODGOVORITE
Name

boticeli

11.04.2019 15:55

Ej,da ste vi nokat od Jovanovica bili bi u dusi sretni.

Name

J

11.04.2019 16:24

U oba Entiteta svaka sloboda se ugusi imali oni zakon za to ili ne svjedno uvjezbani su kako da svaku slobodu da uguse .

ODGOVORITE
Name

Za RUDONJU

11.04.2019 17:07

RUDONJA TIK TAK.... NECEMO SE SMIRITI DOK PRAVDA ZA DAVIDA NEBUDE SPROVEDENA. A CEKACEMO,BEZ OBZIRA KOLIKO TRAJALO... UBICAMA TREBA STATI NOGOM ZA VRAT PRAVDA ZA DAVIDA DAVORE STOBOM DO KRAJA

ODGOVORITE
Name

pravda

11.04.2019 17:43

hoce da naprave od naroda raju robove pravda za davida

ODGOVORITE
Name

Milan

11.04.2019 17:54

Dobro jutro, pa to i podrzavaju oni koji guraju da se ovdje pravi nered. Sta drugo ocekivati od onih koji su nas bombardovali i sad nam djeca umiru od osiromasenog uranijuma.

ODGOVORITE
Name

Gergely

11.04.2019 20:37

Jos samo da si napiso iz koji razloga je bilo bombardovanje.

Name

Re Gergely

12.04.2019 07:02

Da vam nije bilo NATO pakta otisla bi vasa Bosna u lijepu pm za 7 dana. Nikada nije ni bila drzava kroz istoriju sem kao geografski prostor. Zato moli se bogu da vama porodica Klinton jos dugo pozivi, jer taman toliko cete i imati Bosnu. Ali i njih polako hvataju godine.

Name

Petar

11.04.2019 19:19

Danas smo vidjeli demokratiju drzava zapadnih ambasadora. Hapse covjeka koji se usudio da progovori o kriminalu i zlocinima njihovih vlada demokratskih. Zato odjebaus miki maus. Gledajte u svoje dvoriste. Nije posao ambasadora da se mjesa u politiku zemlje domacina.

ODGOVORITE
Name

PARANOJA

11.04.2019 19:21

PARANOJA pohlepnih nemoralnih vlastoljubaca je vec vidjena stvar. Primjera pokusaja kontrolisanja misljenja naroda silom u istoriji ima na pretek. Nikada ni jedan takav pokusaj dugorocno nije uspio, samo je zbog toga narod stradao. Najveci problem Republike Srpske su pohlepni nemoralni politicari povezani sa pohlepnim biznismenima kojima drzavne funkcije sluze iskljucivo kao resurs za privatni biznis a narod koji propada zbog takvog njihovog odnosa prema Otadžbini posmatraju samo kao kolateralnu stetu. Otadžbina vapi za Istinom, Slobodom, Pravdom, Otažbina prezire pohlepu, nemoral, prezire ljude koji je iskoristavaju. Pomozimo Otadžbini. Ko ce ako necemo mi ? Kada ako ne sada ? Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

ODGOVORITE
Name

Prop.čov. Valjevska Kamenica

12.04.2019 06:12

BRAVO!!! ...Istomišljenik iz Srbije...pozdrav.

Name

sloboda za Asanza

11.04.2019 21:13

A gdje su bili kad je Dodo pokrao izbore, gdje su bili 25. i 30.decembra kad se isti obracunavao sa mirnim gradjanima? Meni je muka od ovakve Amerike .

ODGOVORITE
Name

AR

12.04.2019 07:08

Samo sto vise policije Sve zaposliti u policiju to nama srbima najvise odgovara Uvjek volili policiju I vojsku to nam ide od ruke