Злонамјерни наводи медија из ФБиХ

- Због злонамјерних натписа појединих медија из ФБиХ и непримјерених јавних иступа појединих упосленика Амбасаде БиХ у Србији поводом наступа женске фудбалске екипе Медицинске школе из Бањалуке на Свјетском школском првенству у фудбалу, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске је принуђено да реагује и јавности да истините информације, саопштено је из овог Министарства.

Република Српска 09.04.2019 | 17:18
Злонамјерни наводи медија из ФБиХ
Саопштење преносимо у цијелости:

''Мале олимпијске игре Републике Српске су пројекат који Министарство породице, омладине и спорта успјешно реализује већ 15 година и захваљујући квалитету овог пројекта, напорима Министарстава и сарадњи са Савезом за школски спорт Србије, Република Српска је од 2015.године постала чланица Међународне федерације школског спорта.

У складу са законским прописима, Министарство породице, омладине и спорта је затражило одобрење Министарства цивилних послова БиХ за учествовање у раду и манифестацијама под покровитељством Међународне федерације школског спорта и тај захтјев је Министарство цивилних послова БиХ одобрило 25.9.2015.године рјешењем број 11-35-12-2038/15. У рјешењу се, између осталог, наводи да "Министарство цивилних послова БиХ сматра да не постоје сметње да ученици и ученице који учествују у систему школског спорта Републике Српске у организацији Министарства породице, омладине и спорта узму учешће у спортским манифестацијама под покровитељством Међународне федерације школског спорта са сједиштем у Белгији".

Рјешење је донесено у складу са чланом 2.тачка д Закона о спорту у Босни и Херцеговини (СГ БИХ бр.27/08 и 102/09) који дефинише да спорт у смислу овог Закона обухвата: организовани школски и универзитетски спорт , те члан 22. став(5) који прецизира да уколико због неразвијености спорта не постоји организован спортски савез на нивоу једног ентитета, регистрација савеза на нивоу БиХ за тај спорт извршиће се уз сагласност Министарства цивилних послова БиХ.

Женска фудбалска екипа Медицинске школе Бањалука је трећа екипа која представља Републику Српску на Свјетском првенству школског спорта. Претходних година на такмичењу је учествовала одбојкашка екипа из Љубиња 2016. године и екипа баскета 3 на 3 из Бањалуке 2018.године.

Напомињемо да је прописима Међународне федерације школског спорта дозвољено да се такмиче и регије одређених земаља са својим називом, попут рецимо Фландрије или Валоније.

Апсолутно је неприхватљиво да се медији, не поштујући основне постулате новинарства, на овај начин односе према дјеци и користе их у дневно политичке сврхе, не провјеравајући информације које објављују и стављајући једну изузетно позитивну причу у врло негативан контекст.

Министарство породице,омладине и спорта у потпуности подржава развој и популаризацију школског спорта као и сваку могућност да се дјеца са ових простора представљају на свјетским такмичењима јер је то најбољи начин да напредују и постану можда и професионални спортисти. Треба ли им ускратити ту могућност? Спортисти из Републике Српске су остваривали значајне резултате за свјетској спортској сцени представљајући БиХ и Србију. Они су наши најбољи амбасадори и спортом руше све границе и изнад су свих дневно политичких непровјерених и злонамјерних натписа.

Питамо ауторе ових информација зашто су се сад сјетили да проблематизују ову причу која траје већ четири године? Смета ли медијима и јавности у Федерацији што Република Српска поштује прописе БиХ и што је наступ екипе Медицинске школе на свјетском првенству потпуно легалан и одобрен од надлежних институција БиХ?

Још једном апелујемо на представнике свих медија да прије сензационалистичког приступа новинарству провјере информације које објављују и да не политизују и проблематизују приче у којима су главни актери дјеца која живе у овој земљи, без обзира у ком ентитету'', наводи се у саопштењу.

(БН)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Р

09.04.2019 15:31

Морају сватит ти из федерације да нама у у Републици Српској више значи Србија него њиове босна и тако ће увијек бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.04.2019 17:13

Морамо и ми схватити док год је таквих неписмених као ти који вјерују цула казала да напретка нема.

Name

Ре

09.04.2019 17:43

Морам схватити да се схватити не писе сватити. Ако схватис све це ти јасно бити.

Name

ре за Р

09.04.2019 19:29

Оцито си неписмен, по теби Босна и Херцеговина нама србима није ниста, ниста с њом немамо, итд....ти си заиста ....... То је земља моји пра пра дједова и немамо разлог да негирамо оно сто нам припада и стотинама година старе гробове на цијелој тетиторији БиХ, по теби испада да је БиХ строго земља босњака и да ми немамо ста да тразимо овдје. Јако си глуп. Јесте моја домовина и ја поред тога сто сам србин сам босанац овдје су моји преци родјени. Процитај историју мало па сери. Због такви као ти незналица нас србе сви гледају као градјане другог реда. Ја са Србијом немам ниста као ни ти.

Name

Браво Ре зал ре

09.04.2019 21:16

Браво свака то цаст.дабогда те среца пратила целога зивота.сбе нај нај у зивоту то зелим оф срца! !!!!!!

Name

Ре За Ре за ре

10.04.2019 05:20

Мој бивси Србине.знам ја добро своју историју која је старија него што ви мислите , и за разлику од тебе коме су правили нацију у подруму.Знам ја да ти немаш ништа са Србијом ал зато имаш са Турском.Даље ја нисам нити ћу бити Србин босанац већ Србин из Републике Српске.

Name

Р

09.04.2019 15:44

Ми у Републици Српској морамо бити свјесни да комшијама из федерације смета све што је Српско па и ова дјеца која представљају Републику Српску.они од своје злобе према нама не виде у свом дворишту смеће кога има тонама.и то је доказ да ни један прави Србин неби требо наступат за беиха управо због ових ствари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Р

09.04.2019 16:37

Није тацно. Навијамо и за Ђоковића, ватерполисте, кошаркаше.... А да питам дали игдје на свијету постоје спорташи који живе у једној држави а хоће играти за другу? Па наш спорт је на најмижим финснсијским гранама и опет успјева створити квалитетног спорташа уз огромна одрицања, а онда га друга држава узме себи без динара улагања. Па ви видите сад ста је исправно

Name

синип

09.04.2019 17:11

Шта тебе боли нека ствар за који репрезентацију играју спортисти? Ено онома Катар купио бруку рукометаша, подијелио им држављанство и харао свјетским првенством. АЛи, не, да се вас пита, било би ко неће илахије има и касиде.

Name

За ре ре

09.04.2019 18:47

Прво та твоја тзв држава је убијала Србе и јел ти очекујеш да Срби навијају за њу ил .Гдје сте ви то као добро у спорту?и сјецас се утакмице Србија босна кад су ваши говорили цетници играју са босном.Сто нису говорили играју Срби са терористима.Сто сте испустили из црадацацке звијезде момка који је цестито дан Републике Српске.толико о вама

Name

ре За ре ре

09.04.2019 20:49

Какав демагог нема ста. Неписменост код нас срба је опаснија од свих ратова. Замисли Србију заузму турци и србијанци нпр.у Русији сви и казу мене Србија висе не занима и то није моја домовина. Земљу у којој смо сви ми родјени БиХ не мозес негирати, ни ти ни било ко, ми срби имамо вијековима своју историју и традицију овдје, рат јесте био и сви су губитници на све три стране, ал исто тако морас схватити да смо ми у Србији сви из РС и БиХ срби за њих босанци. Не знам ни једног србина који је из дијела БиХ који је у Федерацији а да мрзи своју родну груду, ко мрзи своју земљу и прадзедовину , и све оно сто су наси стари градили за мене је биједник и јад, цовјек без дусе и морала. По теби Дрвар који је 100% српски а данас у Федерацији сви срби дрварцани би требали да га мрзе, е па неце моци. Јел треба свог идентитета и коријена да се одрекнемо и због цега? Спадосмо ми на Романију, мало херцеговине, семберије и бањалуцког пасалука , а треба да се одрекнемо своје земље које имамо тонама у Федерацији да би били прави срби. С таквим размисљањем ми цемо нестати заувијек и све сто имамо.

Name

Мишо

09.04.2019 16:54

"Злонамјерни"....... А кад је то било икада "добронамјерно" ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.04.2019 17:29

А теби лијепо кад казе твоје дијете постигло успјех за другу дрзаву. А ни твој град не помену. Јадно је то

Name

56

09.04.2019 18:12

ДОСТА ЉУБАВИ ВИШЕ СА БЕОГРАДОМ. ДВИЈЕ ГОДИНЕ ЧЕКАМО ДРЖАВЉАНСТВА А ВУЧИЋА ТОЛИКА БРИГА ЗА ДОДИКА. И МЛАДЕЖ ХРВАТСКА ТРЕБА ДА СЕ УКЉУЧИ У ЉУБАВ

Name

Ре На Ре

09.04.2019 18:46

Ја сам се заклео, ако би икада моје дијете играло за БиХ да би' му обје ноге поломио. Може да игра само за Србију. А мој родни град је остао у федерацији и што се мене тиче нека и у земљу пропадне, нешто ме баш брига, а не још да га спомињу уз моје име или да се њим, не дај Боже, још и поносим. Јадна је ова БиХ овако наметнута.

Name

ре ре На ре

09.04.2019 19:37

Ја те као србин и цовјек залим. Ова земља је и наса домовина, нису БиХ муслимани створили , јер по твојој сеоској демагогији јесу. Ја сам из Сарајева и зивим на Палама, волим и волит цу свој град, у том граду су моји најмилији сахрањени гдје и сад и заувијек поцивају. Цуј ноге поломити, фуј. Ниси ти град никад видио у зивоту. То је исто кад би своју мајку мрзио. Јел ја треба да мрзим свој град и цркве у њему и све због србовања неког мозда??? Колико је босњацки град толико је и нас српски. Док год се будемо свога одрицали нек нам је господ на помоци. Јел то срби треба да мрзе Книн који је одвајкад српски био и да то тек тако пустимо? Није цудо сто пропадамо. Залосно

Name

Ре Ре На Ре

09.04.2019 22:54

Јаране, рођени Тузлак сам. У центру центра зивјех. Моји су обоје сахрањени у Бијељини на Пучилама. Тузла и федерација су им узели све, па и животе. Само ти воли Сарајево, нико ти не брани, али што се мене тиче Тузла може сутра да потоне у земљу како је и кренула да тоне, баш ме брига за њу а и за БиХ. Видиш, супруга моја је из Хрватске и кад смо били у Сарајеву само ми је рекла "сад и више никад овамо". Баш се питам што? Није то више она БиХ у којој смо одрасли и гдје сам се поносио кад ме неко са стране зовне "хеј, Босанац". Срећом још мало и одох ја одавдје заувјек. Само да кућу продам а онда ћу и моје са гробља да преселим гдје год се скрасим. Ни њих не желим у џамахирији да оставим. А ти уживај у том твом Сарајеву. Алал ти било.

Name

ре

10.04.2019 05:10

Не мрзи нико ни Книн ни Сарајево. Ради се о потпуно другим стварима које ти очигледно не желиш да схватиш или не можеш. Твоју идеологију задржи за себе и не намећи је ником другом. Од прошлости се не живи. Био је некад и Истанбул православни град па сад то није више и шта сад? Требамо да га волимо и шаљемо им руже?

Name

Та Ре Ре на ре

10.04.2019 06:37

Свака част на коментару.управо тако размишљају људи.рат је био а да није неби се знало шта нам мисле већ су глумили братство и јединство до 92.даље знамо шта је и како било.

Name

масала

09.04.2019 21:15

Није чудо да је Мин.цивилних послова то и потписало,јер помоћник за спорт је Суад Дзафиц,неписмени СДА мамлаз и зато треба тужити министарство цивилних послова на обмањивању јавности,доста је више кривице РС !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

10.04.2019 13:20

Нажалост у БиХ још дуго нико никога неће разумети а требалиби и Срби и Хрвати и Бошњаци једни друге разумети,жалостно, немогу или неће незнам

ОДГОВОРИТЕ