Zlonamjerni navodi medija iz FBiH

- Zbog zlonamjernih natpisa pojedinih medija iz FBiH i neprimjerenih javnih istupa pojedinih uposlenika Ambasade BiH u Srbiji povodom nastupa ženske fudbalske ekipe Medicinske škole iz Banjaluke na Svjetskom školskom prvenstvu u fudbalu, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske je prinuđeno da reaguje i javnosti da istinite informacije, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

Republika Srpska 09.04.2019 | 17:18
Zlonamjerni navodi medija iz FBiH
Saopštenje prenosimo u cijelosti:

''Male olimpijske igre Republike Srpske su projekat koji Ministarstvo porodice, omladine i sporta uspješno realizuje već 15 godina i zahvaljujući kvalitetu ovog projekta, naporima Ministarstava i saradnji sa Savezom za školski sport Srbije, Republika Srpska je od 2015.godine postala članica Međunarodne federacije školskog sporta.

U skladu sa zakonskim propisima, Ministarstvo porodice, omladine i sporta je zatražilo odobrenje Ministarstva civilnih poslova BiH za učestvovanje u radu i manifestacijama pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije školskog sporta i taj zahtjev je Ministarstvo civilnih poslova BiH odobrilo 25.9.2015.godine rješenjem broj 11-35-12-2038/15. U rješenju se, između ostalog, navodi da "Ministarstvo civilnih poslova BiH smatra da ne postoje smetnje da učenici i učenice koji učestvuju u sistemu školskog sporta Republike Srpske u organizaciji Ministarstva porodice, omladine i sporta uzmu učešće u sportskim manifestacijama pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije školskog sporta sa sjedištem u Belgiji".

Rješenje je doneseno u skladu sa članom 2.tačka d Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini (SG BIH br.27/08 i 102/09) koji definiše da sport u smislu ovog Zakona obuhvata: organizovani školski i univerzitetski sport , te član 22. stav(5) koji precizira da ukoliko zbog nerazvijenosti sporta ne postoji organizovan sportski savez na nivou jednog entiteta, registracija saveza na nivou BiH za taj sport izvršiće se uz saglasnost Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ženska fudbalska ekipa Medicinske škole Banjaluka je treća ekipa koja predstavlja Republiku Srpsku na Svjetskom prvenstvu školskog sporta. Prethodnih godina na takmičenju je učestvovala odbojkaška ekipa iz Ljubinja 2016. godine i ekipa basketa 3 na 3 iz Banjaluke 2018.godine.

Napominjemo da je propisima Međunarodne federacije školskog sporta dozvoljeno da se takmiče i regije određenih zemalja sa svojim nazivom, poput recimo Flandrije ili Valonije.

Apsolutno je neprihvatljivo da se mediji, ne poštujući osnovne postulate novinarstva, na ovaj način odnose prema djeci i koriste ih u dnevno političke svrhe, ne provjeravajući informacije koje objavljuju i stavljajući jednu izuzetno pozitivnu priču u vrlo negativan kontekst.

Ministarstvo porodice,omladine i sporta u potpunosti podržava razvoj i popularizaciju školskog sporta kao i svaku mogućnost da se djeca sa ovih prostora predstavljaju na svjetskim takmičenjima jer je to najbolji način da napreduju i postanu možda i profesionalni sportisti. Treba li im uskratiti tu mogućnost? Sportisti iz Republike Srpske su ostvarivali značajne rezultate za svjetskoj sportskoj sceni predstavljajući BiH i Srbiju. Oni su naši najbolji ambasadori i sportom ruše sve granice i iznad su svih dnevno političkih neprovjerenih i zlonamjernih natpisa.

Pitamo autore ovih informacija zašto su se sad sjetili da problematizuju ovu priču koja traje već četiri godine? Smeta li medijima i javnosti u Federaciji što Republika Srpska poštuje propise BiH i što je nastup ekipe Medicinske škole na svjetskom prvenstvu potpuno legalan i odobren od nadležnih institucija BiH?

Јoš jednom apelujemo na predstavnike svih medija da prije senzacionalističkog pristupa novinarstvu provjere informacije koje objavljuju i da ne politizuju i problematizuju priče u kojima su glavni akteri djeca koja žive u ovoj zemlji, bez obzira u kom entitetu'', navodi se u saopštenju.

(BN)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

R

09.04.2019 15:31

Moraju svatit ti iz federacije da nama u u Republici Srpskoj više znači Srbija nego njiove bosna i tako će uvijek biti.

ODGOVORITE
Name

Re

09.04.2019 17:13

Moramo i mi shvatiti dok god je takvih nepismenih kao ti koji vjeruju cula kazala da napretka nema.

Name

Re

09.04.2019 17:43

Moram shvatiti da se shvatiti ne pise svatiti. Ako shvatis sve ce ti jasno biti.

Name

re za R

09.04.2019 19:29

Ocito si nepismen, po tebi Bosna i Hercegovina nama srbima nije nista, nista s njom nemamo, itd....ti si zaista ....... To je zemlja moji pra pra djedova i nemamo razlog da negiramo ono sto nam pripada i stotinama godina stare grobove na cijeloj tetitoriji BiH, po tebi ispada da je BiH strogo zemlja bosnjaka i da mi nemamo sta da trazimo ovdje. Jako si glup. Jeste moja domovina i ja pored toga sto sam srbin sam bosanac ovdje su moji preci rodjeni. Procitaj istoriju malo pa seri. Zbog takvi kao ti neznalica nas srbe svi gledaju kao gradjane drugog reda. Ja sa Srbijom nemam nista kao ni ti.

Name

Bravo Re zal re

09.04.2019 21:16

Bravo svaka to cast.dabogda te sreca pratila celoga zivota.sbe naj naj u zivotu to zelim of srca! !!!!!!

Name

Re Za Re za re

10.04.2019 05:20

Moj bivsi Srbine.znam ja dobro svoju istoriju koja je starija nego što vi mislite , i za razliku od tebe kome su pravili naciju u podrumu.Znam ja da ti nemaš ništa sa Srbijom al zato imaš sa Turskom.Dalje ja nisam niti ću biti Srbin bosanac već Srbin iz Republike Srpske.

Name

R

09.04.2019 15:44

Mi u Republici Srpskoj moramo biti svjesni da komšijama iz federacije smeta sve što je Srpsko pa i ova djeca koja predstavljaju Republiku Srpsku.oni od svoje zlobe prema nama ne vide u svom dvorištu smeće koga ima tonama.i to je dokaz da ni jedan pravi Srbin nebi trebo nastupat za beiha upravo zbog ovih stvari

ODGOVORITE
Name

Re R

09.04.2019 16:37

Nije tacno. Navijamo i za Đokovića, vaterpoliste, košarkaše.... A da pitam dali igdje na svijetu postoje sportaši koji žive u jednoj državi a hoće igrati za drugu? Pa naš sport je na najmižim finsnsijskim granama i opet uspjeva stvoriti kvalitetnog sportaša uz ogromna odricanja, a onda ga druga država uzme sebi bez dinara ulaganja. Pa vi vidite sad sta je ispravno

Name

синип

09.04.2019 17:11

Шта тебе боли нека ствар за који репрезентацију играју спортисти? Ено онома Катар купио бруку рукометаша, подијелио им држављанство и харао свјетским првенством. АЛи, не, да се вас пита, било би ко неће илахије има и касиде.

Name

Za re re

09.04.2019 18:47

Prvo ta tvoja tzv država je ubijala Srbe i jel ti očekuješ da Srbi navijaju za nju il .Gdje ste vi to kao dobro u sportu?i sjecas se utakmice Srbija bosna kad su vaši govorili cetnici igraju sa bosnom.Sto nisu govorili igraju Srbi sa teroristima.Sto ste ispustili iz cradacacke zvijezde momka koji je cestito dan Republike Srpske.toliko o vama

Name

re Za re re

09.04.2019 20:49

Kakav demagog nema sta. Nepismenost kod nas srba je opasnija od svih ratova. Zamisli Srbiju zauzmu turci i srbijanci npr.u Rusiji svi i kazu mene Srbija vise ne zanima i to nije moja domovina. Zemlju u kojoj smo svi mi rodjeni BiH ne mozes negirati, ni ti ni bilo ko, mi srbi imamo vijekovima svoju istoriju i tradiciju ovdje, rat jeste bio i svi su gubitnici na sve tri strane, al isto tako moras shvatiti da smo mi u Srbiji svi iz RS i BiH srbi za njih bosanci. Ne znam ni jednog srbina koji je iz dijela BiH koji je u Federaciji a da mrzi svoju rodnu grudu, ko mrzi svoju zemlju i pradzedovinu , i sve ono sto su nasi stari gradili za mene je bijednik i jad, covjek bez duse i morala. Po tebi Drvar koji je 100% srpski a danas u Federaciji svi srbi drvarcani bi trebali da ga mrze, e pa nece moci. Jel treba svog identiteta i korijena da se odreknemo i zbog cega? Spadosmo mi na Romaniju, malo hercegovine, semberije i banjaluckog pasaluka , a treba da se odreknemo svoje zemlje koje imamo tonama u Federaciji da bi bili pravi srbi. S takvim razmisljanjem mi cemo nestati zauvijek i sve sto imamo.

Name

Mišo

09.04.2019 16:54

"Zlonamjerni"....... A kad je to bilo ikada "dobronamjerno" ???

ODGOVORITE
Name

Re

09.04.2019 17:29

A tebi lijepo kad kaze tvoje dijete postiglo uspjeh za drugu drzavu. A ni tvoj grad ne pomenu. Jadno je to

Name

56

09.04.2019 18:12

DOSTA LJUBAVI VIŠE SA BEOGRADOM. DVIJE GODINE ČEKAMO DRŽAVLJANSTVA A VUČIĆA TOLIKA BRIGA ZA DODIKA. I MLADEŽ HRVATSKA TREBA DA SE UKLJUČI U LJUBAV

Name

Re Na Re

09.04.2019 18:46

Ja sam se zakleo, ako bi ikada moje dijete igralo za BiH da bi' mu obje noge polomio. Može da igra samo za Srbiju. A moj rodni grad je ostao u federaciji i što se mene tiče neka i u zemlju propadne, nešto me baš briga, a ne još da ga spominju uz moje ime ili da se njim, ne daj Bože, još i ponosim. Jadna je ova BiH ovako nametnuta.

Name

re re Na re

09.04.2019 19:37

Ja te kao srbin i covjek zalim. Ova zemlja je i nasa domovina, nisu BiH muslimani stvorili , jer po tvojoj seoskoj demagogiji jesu. Ja sam iz Sarajeva i zivim na Palama, volim i volit cu svoj grad, u tom gradu su moji najmiliji sahranjeni gdje i sad i zauvijek pocivaju. Cuj noge polomiti, fuj. Nisi ti grad nikad vidio u zivotu. To je isto kad bi svoju majku mrzio. Jel ja treba da mrzim svoj grad i crkve u njemu i sve zbog srbovanja nekog mozda??? Koliko je bosnjacki grad toliko je i nas srpski. Dok god se budemo svoga odricali nek nam je gospod na pomoci. Jel to srbi treba da mrze Knin koji je odvajkad srpski bio i da to tek tako pustimo? Nije cudo sto propadamo. Zalosno

Name

Re Re Na Re

09.04.2019 22:54

Jarane, rođeni Tuzlak sam. U centru centra zivjeh. Moji su oboje sahranjeni u Bijeljini na Pučilama. Tuzla i federacija su im uzeli sve, pa i živote. Samo ti voli Sarajevo, niko ti ne brani, ali što se mene tiče Tuzla može sutra da potone u zemlju kako je i krenula da tone, baš me briga za nju a i za BiH. Vidiš, supruga moja je iz Hrvatske i kad smo bili u Sarajevu samo mi je rekla "sad i više nikad ovamo". Baš se pitam što? Nije to više ona BiH u kojoj smo odrasli i gdje sam se ponosio kad me neko sa strane zovne "hej, Bosanac". Srećom još malo i odoh ja odavdje zauvjek. Samo da kuću prodam a onda ću i moje sa groblja da preselim gdje god se skrasim. Ni njih ne želim u džamahiriji da ostavim. A ti uživaj u tom tvom Sarajevu. Alal ti bilo.

Name

re

10.04.2019 05:10

Ne mrzi niko ni Knin ni Sarajevo. Radi se o potpuno drugim stvarima koje ti očigledno ne želiš da shvatiš ili ne možeš. Tvoju ideologiju zadrži za sebe i ne nameći je nikom drugom. Od prošlosti se ne živi. Bio je nekad i Istanbul pravoslavni grad pa sad to nije više i šta sad? Trebamo da ga volimo i šaljemo im ruže?

Name

Ta Re Re na re

10.04.2019 06:37

Svaka čast na komentaru.upravo tako razmišljaju ljudi.rat je bio a da nije nebi se znalo šta nam misle već su glumili bratstvo i jedinstvo do 92.dalje znamo šta je i kako bilo.

Name

masala

09.04.2019 21:15

Nije čudo da je Min.civilnih poslova to i potpisalo,jer pomoćnik za sport je Suad Dzafic,nepismeni SDA mamlaz i zato treba tužiti ministarstvo civilnih poslova na obmanjivanju javnosti,dosta je više krivice RS !!!!

ODGOVORITE
Name

D

10.04.2019 13:20

Nažalost u BiH još dugo niko nikoga neće razumeti a trebalibi i Srbi i Hrvati i Bošnjaci jedni druge razumeti,žalostno, nemogu ili neće neznam

ODGOVORITE