Анализа - ЛШ: Статус великана на испиту...

11 дана, три окршаја и бар један трофеј који Певци морају да откину Гвардиоли ако желе да их схвате озбиљно. . . Али, Грађани су фаворити!

Фудбал 09.04.2019 | 17:00
Анализа - ЛШ: Статус великана на испиту...
На табели Премијер лиге између Манчестер Ситија и Тотенхема чак 18 бодова. Иза нас четири узастопне победе изабраника Пепа Гвардиоле против вечитих кандидата, али никада шампиона.

Они који мало пажљивије прате Премијер лигу рећи ће вам ипак да би највећа грешка Грађана била сврставање Тотенхема у категорију тимова који не могу да им науде. Посебно зато што ћемо у наредних 11 дана гледати чак три утакмице ових ривала, а у тако кратком временском размаку није лако ни три пута савладати три године млађег брата, а не Тотенхем.

Приде се у Певцима већ дуго гомила бес као последица вечито потцењивачких коментара клубова које на новом Вајт Харт Лејну виде као себи равноправне ривале. Мањак титула у клупској витрини чини ипак да други не виде Тотенхем онако како они саби себе посматрају у огледалу. Све оне еуфоричне изјаве изабраникаМаурисија Покетина, па и самог шефа струке о томе како нови стадион са 62.000 места мора да донесе и промену у менталитету лондонског клуба, у Ливерпулу, Манчестеру, па и другим деловима Лондона, односно код навијача Челсија и Арсенала, дочекане су само као повод да им се конкуренција још једном накези и пита: а како сте ви то велики без титула?

И баш зато би наредних 11 дана могло да Тотенхему донесе толико тога. Можда не баш титуле – она у Премијер лиги је недостижна, а Хари Кејн и друштванце баш и не делују кадри да се ухвате у коштац са европском аристократијом – али свакако би могла да буде прекретница у том начину размишљања. Јер ако би Тотенхем у ова три судара откинуо Ситију барем један пехар онда ни тренутно најмоћнији клуб Енглеске, а не мислимо то само финансијски, више не би смео да ниподоштава друштванце из Лондона.

Неће то бити лако, али сећају се у Манчестеру како им је прошле сезоне срећа окренула леђа у четвртфиналном судару са Ливерпулом. Прва три ударца Редса завршила су у мрежи Грађана и после се од тога није могло побећи. Ове сезоне у првенству Фортуна није била савезница Тотенхема – сетите се само победничког аутогола Ливерпула пре две недеље – и можда је ред и да им се негде врати. А само мало среће је оно што недостаје Тотенхему. Среће и можда искуства с обзиром да су до осам најбољих у Лиги шампиона, раније Купу европских шампиона, стизали смао 1962. и 2011. Није ни Сити баш европска величина, али бар Пеп Гвардиола врло добро зна како се осваја ушати пехар.

Охрабрење за Сити је повратак Серхија Агуера, који је као и Кајл Вокер тренирао у понедељак што значи да би за место у стартних 11 могао да извиси Габријел Жезус. Питање је ко ће на левог бека, Олександр Зинченко није тренирао, а Бенжамин Менди и Фабијен Делф нису много играли у последње време, па се чак помиње и да би Гвардиола могао да на то место помери Емерика Лапорта.

Покетино неће моћи да рачуна на Ерика Дајера, Ерика Ламелу и Сержа Оријеа, док се Фернандо Љорентеопоравио од лакше повреде. Кијерану Трипијеу ће припасти незахвалан задатак да проба да сачува Рахима Стерлинга, кога је Гвардиола од можда и предуваног енглеског талента претворио у истинског кандидата за титулу најбољег играча Премијер лиге. У последњих седам мечева за клуб и репрезентацију осам голова заСтерлинга. Покетино ће морати да се потруди и да не дозволи да га Гвардиола - као Јирген Клоп пре две недеље - прочита већ после 45 минута. Тада је Ливерпулов тренер зауставио Тотенхемове бекове и потпуно променио ток утакмице.

Уосталом, ако гледамо скорашње резултате Сити ће се шетати до победе. Добио је 22 од последња 23 меча у свим такмчењима, док је Тотенхем у протеклих седам остварио само две, уз четири пораза.Покетино приде још нема трофеј у тренерској каријери, Гвардиола не зна где више да их смести. Али баш јеПокетино октобра 2016. нанео Гвардиоли први пораз у енглеском фудбалу. Међутим у наредних пет мечева извукао је један реми.

Све је на страни Ситија. Све осим Тотенхемове жеље да покаже да му је место уз највеће. Некад је и то довољно. 

ТОТЕНХЕМ – МАНЧЕСТЕР СИТИ

Стадион фудбалског клуба Тотенхем
Капацитет: 62.000
Судија: Бјорн Кујперс

Тотенхем (4-2-3-1): Лорис – Трипије, Алдервајрелд, Вертонген, Роуз – Винкс, Сисоко – Ериксен, Али, Сон – Кејн.

Манчестер Сити (4-2-1-3): Едерсон – Данило, Стонс, Отаменди, Лапорт – Фернандињо, Де Брујне – Силва – Бернардо, Агуеро, Стерлинг.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар