Analiza - LŠ: Status velikana na ispitu...

11 dana, tri okršaja i bar jedan trofej koji Pevci moraju da otkinu Gvardioli ako žele da ih shvate ozbiljno. . . Ali, Građani su favoriti!

Fudbal 09.04.2019 | 17:00
Analiza - LŠ: Status velikana na ispitu...
Na tabeli Premijer lige između Mančester Sitija i Totenhema čak 18 bodova. Iza nas četiri uzastopne pobede izabranika Pepa Gvardiole protiv večitih kandidata, ali nikada šampiona.

Oni koji malo pažljivije prate Premijer ligu reći će vam ipak da bi najveća greška Građana bila svrstavanje Totenhema u kategoriju timova koji ne mogu da im naude. Posebno zato što ćemo u narednih 11 dana gledati čak tri utakmice ovih rivala, a u tako kratkom vremenskom razmaku nije lako ni tri puta savladati tri godine mlađeg brata, a ne Totenhem.

Pride se u Pevcima već dugo gomila bes kao posledica večito potcenjivačkih komentara klubova koje na novom Vajt Hart Lejnu vide kao sebi ravnopravne rivale. Manjak titula u klupskoj vitrini čini ipak da drugi ne vide Totenhem onako kako oni sabi sebe posmatraju u ogledalu. Sve one euforične izjave izabranikaMaurisija Poketina, pa i samog šefa struke o tome kako novi stadion sa 62.000 mesta mora da donese i promenu u mentalitetu londonskog kluba, u Liverpulu, Mančesteru, pa i drugim delovima Londona, odnosno kod navijača Čelsija i Arsenala, dočekane su samo kao povod da im se konkurencija još jednom nakezi i pita: a kako ste vi to veliki bez titula?

I baš zato bi narednih 11 dana moglo da Totenhemu donese toliko toga. Možda ne baš titule – ona u Premijer ligi je nedostižna, a Hari Kejn i društvance baš i ne deluju kadri da se uhvate u koštac sa evropskom aristokratijom – ali svakako bi mogla da bude prekretnica u tom načinu razmišljanja. Jer ako bi Totenhem u ova tri sudara otkinuo Sitiju barem jedan pehar onda ni trenutno najmoćniji klub Engleske, a ne mislimo to samo finansijski, više ne bi smeo da nipodoštava društvance iz Londona.

Neće to biti lako, ali sećaju se u Mančesteru kako im je prošle sezone sreća okrenula leđa u četvrtfinalnom sudaru sa Liverpulom. Prva tri udarca Redsa završila su u mreži Građana i posle se od toga nije moglo pobeći. Ove sezone u prvenstvu Fortuna nije bila saveznica Totenhema – setite se samo pobedničkog autogola Liverpula pre dve nedelje – i možda je red i da im se negde vrati. A samo malo sreće je ono što nedostaje Totenhemu. Sreće i možda iskustva s obzirom da su do osam najboljih u Ligi šampiona, ranije Kupu evropskih šampiona, stizali smao 1962. i 2011. Nije ni Siti baš evropska veličina, ali bar Pep Gvardiola vrlo dobro zna kako se osvaja ušati pehar.

Ohrabrenje za Siti je povratak Serhija Aguera, koji je kao i Kajl Voker trenirao u ponedeljak što znači da bi za mesto u startnih 11 mogao da izvisi Gabrijel Žezus. Pitanje je ko će na levog beka, Oleksandr Zinčenko nije trenirao, a Benžamin Mendi i Fabijen Delf nisu mnogo igrali u poslednje vreme, pa se čak pominje i da bi Gvardiola mogao da na to mesto pomeri Emerika Laporta.

Poketino neće moći da računa na Erika Dajera, Erika Lamelu i Serža Orijea, dok se Fernando Ljorenteoporavio od lakše povrede. Kijeranu Tripijeu će pripasti nezahvalan zadatak da proba da sačuva Rahima Sterlinga, koga je Gvardiola od možda i preduvanog engleskog talenta pretvorio u istinskog kandidata za titulu najboljeg igrača Premijer lige. U poslednjih sedam mečeva za klub i reprezentaciju osam golova zaSterlinga. Poketino će morati da se potrudi i da ne dozvoli da ga Gvardiola - kao Jirgen Klop pre dve nedelje - pročita već posle 45 minuta. Tada je Liverpulov trener zaustavio Totenhemove bekove i potpuno promenio tok utakmice.

Uostalom, ako gledamo skorašnje rezultate Siti će se šetati do pobede. Dobio je 22 od poslednja 23 meča u svim takmčenjima, dok je Totenhem u proteklih sedam ostvario samo dve, uz četiri poraza.Poketino pride još nema trofej u trenerskoj karijeri, Gvardiola ne zna gde više da ih smesti. Ali baš jePoketino oktobra 2016. naneo Gvardioli prvi poraz u engleskom fudbalu. Međutim u narednih pet mečeva izvukao je jedan remi.

Sve je na strani Sitija. Sve osim Totenhemove želje da pokaže da mu je mesto uz najveće. Nekad je i to dovoljno. 

TOTENHEM – MANČESTER SITI

Stadion fudbalskog kluba Totenhem
Kapacitet: 62.000
Sudija: Bjorn Kujpers

Totenhem (4-2-3-1): Loris – Tripije, Aldervajreld, Vertongen, Rouz – Vinks, Sisoko – Eriksen, Ali, Son – Kejn.

Mančester Siti (4-2-1-3): Ederson – Danilo, Stons, Otamendi, Laport – Fernandinjo, De Brujne – Silva – Bernardo, Aguero, Sterling.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar