Књига спала на два слова!

Дубљевић пуца на Албу, Берлинци настављају “шпанску серију”! Дошло је време за почетак финалне серије у Еврокупу.

Кошарка 09.04.2019 | 16:30
Књига спала на два слова!
Кренули смо у октобру са 24 тима, а данас улазимо у финале са два најбоља. Шпанска и немачка кошарка дали су представнике у великом финалу Еврокупа у којем ће се састати Валенсија и Алба из Берлина. Судећи по форми у којој се налазе две екипе, сигурно нас очекује спектакл и биће занимљиво видети да ли ће један од клубова успети да дође до брејка и серију реши већ после две утакмице.

Па да кренемо од Валенсије, тима који је спектакуларно и скоро без икаквих проблема дошао до завршнице овог такмичења. У првој фази такмичења, шпански тим био је у групи са Партизаном и релативно лако је дошао до прве позиције. Може се рећи да је једини прави такмац на почетку европске одисеје био Асвел, који је завршио са победом мање на другом месту.

У Топ 16 фази смо поново гледали Валенсију у дворани „Александар Николић“, али овога пута против Црвене звезде. Протутњали су Слепи мишеви и кроз ову групу, завршили без иједног пораза и тиме себи обезбедили предност домаћег паркета све до самог краја надметања у Еврокупу.

Потом је уследио двомеч са Ритасом у четвртфиналу такмичења, а врло лако су ту уместо Литванаца поново могли да се нађу београдски црно-бели, да није било оног несрећног пораза у Београду управо од њих. Тим са Балтика није успео да пружи ништа више сем солидног отпора против моћне Валенсије, која је серију решила већ након две утакмице, а обе су биле изузетно тврде и на мали број поена.

Дуел против Уникса у полуфиналу многи су прогласили за финале пре финала, али је шпански тим и овога пута показао да је квалитетнији од остатка дружине. У првом мечу у Валенсији било је напето све до последњег минута, када су Шпанци преотели предност и на крају је лако сачували, док их је у Русији сачекао још лакши посао, иако коначан резултат то можда и не сугерише.

Са друге стране их чека берлинска Алба која је до финала дошла „трновитим, шпанским“ путем. У првој фази такмичења играли су таман колико им је било потребно и са седам победа завршили на другом месту, тик изнад Цедевите.

Друга фаза донела је борбу са београдским Партизаном који је, испоставиће се, нанео једини пораз немачком тиму у овој фази такмичења. Алба је остале мечеве лагано решила у своју корист и на крају завршила на врху Групе Е.

У четвртфиналу је виђена права драма, а није тако морало да буде. Имала је Алба скоро 20 поена предности у првом мечу против Уникахе, али је Матијас Лесор донео победу шпанском тиму у последњем нападу закуцавањем. Шокантан брејк на старту серије ипак није превише уздрмао Албу која се издигла из пепела у реваншу и славила уз „стотку“. Трећа утакмица је поново донела узбуђења, пошто је Уникаха водила на три минута пред крај утакмице, али је Алба, пре свега због мирније главе, добила овај меч и заслужено прошла даље.

Тамо их је сачекао још један тим из шпанске АЦБ лиге – Ривер Андора, која је претходно направила велико изненађење у четвртфиналу славивши против Асвела из Лиона. Очекивала се атомска кошарка са доста поена, а то смо заузврат и добили. Берлинци су ипак у оба меча показали да су снажнији од Андоре и обезбедили су карту за велико финале.

У међувремену су подељена и признања за најбоље у овој сезони Еврокупа, па тако Лук Сикма, играч Албе, може да се похвали да је изабран за МВП-ја читавог турнира, док је тренер берлинског тима, АитоГарсија Рененсес, проглашен за најбољег стручњака. Са друге стране, црногорски репрезентативац и играч Валенсије, Бојан Дубљевић, нашао је место у најбољој стартној петорци Еврокупа. Управо ће Сикма и Дубљевић бити предводници ове две екипе у одлучујућим окршајима.

Тренер Валенсије, Хауме Понсарнау, истакао је да предност домаћег паркета нема никакву тежину у финалу и да је Алба већ показала да уме да добро одигра и на свом паркету, али и у гостима.

„Веома смо узбуђени. Читаве сезоне смо радили да бисмо дошли до великог финала и оно је коначно пред нама. Алба игра феноменално и није важно да ли играју пред својим навијачима или на гостујућем паркету, пошто највећу мотивацију проналазе у ритму и начину игре. Мораћемо да будемо веома активни и да обезбедимо скок, јер знамо да Алба игра врло брзо у тразницији“, рекао је Понсарнау у најави сусрета.

Узвратио је тренер гостујуће екипе, Аито Гарсија Ренесес, који истиче да му је велика част што ће предводити берлински тим у великом финалу Еврокупа.

„Сигуран сам да је у 90% случајева, први меч у серији онај који је најважнији. Долази са великим ’емоционалним фактором’, јер уколико победите, онда сте срећни и теже је фокусирати се на други сусрет. Са друге стране, онда сте растерећни у трећем мечу, јер знате да ништа не можете да изгубите. Срећни смо што смо у финалу и покушаћемо да пружимо достојан отпор. Сигуран сам да ће атмосфера у Валенсији бити врхунска и драго ми је због тога. Увек више волим да играм пред пуном двораном, где све ’гори’, него у полу-празној где нема никакве врелине“, закључио је прекаљени Гарсија Ренесес.

Реванш у Берлину заказан је за петак, док би се евентуална мајсторица играла наредног понедељка у Валенсији.

ЕВРОКУП – ФИНАЛНА СЕРИЈА

Уторак

20.30: Валенсија - Алба

Коментари / 0

Оставите коментар