Knjiga spala na dva slova!

Dubljević puca na Albu, Berlinci nastavljaju “špansku seriju”! Došlo je vreme za početak finalne serije u Evrokupu.

Košarka 09.04.2019 | 16:30
Knjiga spala na dva slova!
Krenuli smo u oktobru sa 24 tima, a danas ulazimo u finale sa dva najbolja. Španska i nemačka košarka dali su predstavnike u velikom finalu Evrokupa u kojem će se sastati Valensija i Alba iz Berlina. Sudeći po formi u kojoj se nalaze dve ekipe, sigurno nas očekuje spektakl i biće zanimljivo videti da li će jedan od klubova uspeti da dođe do brejka i seriju reši već posle dve utakmice.

Pa da krenemo od Valensije, tima koji je spektakularno i skoro bez ikakvih problema došao do završnice ovog takmičenja. U prvoj fazi takmičenja, španski tim bio je u grupi sa Partizanom i relativno lako je došao do prve pozicije. Može se reći da je jedini pravi takmac na početku evropske odiseje bio Asvel, koji je završio sa pobedom manje na drugom mestu.

U Top 16 fazi smo ponovo gledali Valensiju u dvorani „Aleksandar Nikolić“, ali ovoga puta protiv Crvene zvezde. Protutnjali su Slepi miševi i kroz ovu grupu, završili bez ijednog poraza i time sebi obezbedili prednost domaćeg parketa sve do samog kraja nadmetanja u Evrokupu.

Potom je usledio dvomeč sa Ritasom u četvrtfinalu takmičenja, a vrlo lako su tu umesto Litvanaca ponovo mogli da se nađu beogradski crno-beli, da nije bilo onog nesrećnog poraza u Beogradu upravo od njih. Tim sa Baltika nije uspeo da pruži ništa više sem solidnog otpora protiv moćne Valensije, koja je seriju rešila već nakon dve utakmice, a obe su bile izuzetno tvrde i na mali broj poena.

Duel protiv Uniksa u polufinalu mnogi su proglasili za finale pre finala, ali je španski tim i ovoga puta pokazao da je kvalitetniji od ostatka družine. U prvom meču u Valensiji bilo je napeto sve do poslednjeg minuta, kada su Španci preoteli prednost i na kraju je lako sačuvali, dok ih je u Rusiji sačekao još lakši posao, iako konačan rezultat to možda i ne sugeriše.

Sa druge strane ih čeka berlinska Alba koja je do finala došla „trnovitim, španskim“ putem. U prvoj fazi takmičenja igrali su taman koliko im je bilo potrebno i sa sedam pobeda završili na drugom mestu, tik iznad Cedevite.

Druga faza donela je borbu sa beogradskim Partizanom koji je, ispostaviće se, naneo jedini poraz nemačkom timu u ovoj fazi takmičenja. Alba je ostale mečeve lagano rešila u svoju korist i na kraju završila na vrhu Grupe E.

U četvrtfinalu je viđena prava drama, a nije tako moralo da bude. Imala je Alba skoro 20 poena prednosti u prvom meču protiv Unikahe, ali je Matijas Lesor doneo pobedu španskom timu u poslednjem napadu zakucavanjem. Šokantan brejk na startu serije ipak nije previše uzdrmao Albu koja se izdigla iz pepela u revanšu i slavila uz „stotku“. Treća utakmica je ponovo donela uzbuđenja, pošto je Unikaha vodila na tri minuta pred kraj utakmice, ali je Alba, pre svega zbog mirnije glave, dobila ovaj meč i zasluženo prošla dalje.

Tamo ih je sačekao još jedan tim iz španske ACB lige – River Andora, koja je prethodno napravila veliko iznenađenje u četvrtfinalu slavivši protiv Asvela iz Liona. Očekivala se atomska košarka sa dosta poena, a to smo zauzvrat i dobili. Berlinci su ipak u oba meča pokazali da su snažniji od Andore i obezbedili su kartu za veliko finale.

U međuvremenu su podeljena i priznanja za najbolje u ovoj sezoni Evrokupa, pa tako Luk Sikma, igrač Albe, može da se pohvali da je izabran za MVP-ja čitavog turnira, dok je trener berlinskog tima, AitoGarsija Renenses, proglašen za najboljeg stručnjaka. Sa druge strane, crnogorski reprezentativac i igrač Valensije, Bojan Dubljević, našao je mesto u najboljoj startnoj petorci Evrokupa. Upravo će Sikma i Dubljević biti predvodnici ove dve ekipe u odlučujućim okršajima.

Trener Valensije, Haume Ponsarnau, istakao je da prednost domaćeg parketa nema nikakvu težinu u finalu i da je Alba već pokazala da ume da dobro odigra i na svom parketu, ali i u gostima.

„Veoma smo uzbuđeni. Čitave sezone smo radili da bismo došli do velikog finala i ono je konačno pred nama. Alba igra fenomenalno i nije važno da li igraju pred svojim navijačima ili na gostujućem parketu, pošto najveću motivaciju pronalaze u ritmu i načinu igre. Moraćemo da budemo veoma aktivni i da obezbedimo skok, jer znamo da Alba igra vrlo brzo u trazniciji“, rekao je Ponsarnau u najavi susreta.

Uzvratio je trener gostujuće ekipe, Aito Garsija Reneses, koji ističe da mu je velika čast što će predvoditi berlinski tim u velikom finalu Evrokupa.

„Siguran sam da je u 90% slučajeva, prvi meč u seriji onaj koji je najvažniji. Dolazi sa velikim ’emocionalnim faktorom’, jer ukoliko pobedite, onda ste srećni i teže je fokusirati se na drugi susret. Sa druge strane, onda ste rasterećni u trećem meču, jer znate da ništa ne možete da izgubite. Srećni smo što smo u finalu i pokušaćemo da pružimo dostojan otpor. Siguran sam da će atmosfera u Valensiji biti vrhunska i drago mi je zbog toga. Uvek više volim da igram pred punom dvoranom, gde sve ’gori’, nego u polu-praznoj gde nema nikakve vreline“, zaključio je prekaljeni Garsija Reneses.

Revanš u Berlinu zakazan je za petak, dok bi se eventualna majstorica igrala narednog ponedeljka u Valensiji.

EVROKUP – FINALNA SERIJA

Utorak

20.30: Valensija - Alba

Komentari / 0

Ostavite komentar