Увозне јагоде пуне пестицида

Због повећаног садржаја пестицида, од почетка године у Републику Српску је забрањен увоз чак 71,2 тоне мандарина и 6. 560 килограма јагода.  

Република Српска 09.04.2019 | 09:52
Увозне јагоде пуне пестицида
Ријеч је о више пошиљки поменутог воћа које су нам намијениле Грчка и Турска, а које су, након што су откривене, уништене.

У Инспекторату РС наглашавају да употреба пестицида није забрањена, те да се они користе у производњи већине врста воћа и поврћа, с тим да се морају користити дозвољена средства, у дозвољеним концентрацијама, и поштивати каренца, односно вријеме које треба да протекне од третмана до употребе производа.

– С обзиром на то да недозвољена количина пестицида представља један од највећих ризика када је ријеч о исправности воћа и поврћа и његовој безбједности за људску употребу, надлежни инспектори посебну пажњу посвећују производима сезонског карактера, који се интензивније увозе у краћем периоду – истичу у Инспекторату РС. 

Наглашавају да се узорковање воћа и поврћа приликом увоза у РС врши како би се утврдило да ли је исто здравствено исправно и безбједно за људску употребу.

– Један од највећих ризика код ових производа, између осталог, представља и недозвољена количина пестицида, те је управо то параметар који се контролише путем анализа – наглашавају у Инспекторату РС.

Подсјетимо, у БиХ је недавно донесен Правилник о измјенама и допунама Правилника о максималном нивоу остатака пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријекла, на приједлог Агенције за безбједност хране и Управе за заштиту здравља биља.

Овај правилник прописује максимално дозвољене количине остатака пестицида, које се усклађују с максималним вриједностима прописаним у ЕУ. Циљ овог прописа је осигурати висок ниво заштите потрошача.

(Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

КС

09.04.2019 09:22

Јео неки дан....кад нисам умро

ОДГОВОРИТЕ
Name

зак

09.04.2019 10:32

пластичне јагоде без укуса, не знам коме је до бацања пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

09.04.2019 10:59

ЗАШТО МАФИЈИ ДОЗВОЉАВА ШАРОВИЋ ДА ТРУЈЕ НАРОД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко

09.04.2019 11:02

ЈОШ УВИЈЕК САМ У СЛОВЕНИЈИ У БОЛНИЦИ ЗБОГ ТИХ ЈАГОДА САМО НЕКОЛИКО КОМАДА САМ ПОЈЕО ШТА РАДИ ТА ВЛАСТ СА НАРОДА НЕМОГУ ВЈЕРОВАТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.04.2019 14:37

Сто се рице увоза воца, само остра контрола. Нароцито код воца којег производимо. Да мало и наса пољопривреда продисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwилл

10.04.2019 04:03

А као наше јагоде нису пуне пестицида. Прошле године сам радио краставце за њемачко тржиште и прскао сам их против болести мајмање 40x?! Нико нам није вратио робу, платили су уредно.

ОДГОВОРИТЕ