Uvozne jagode pune pesticida

Zbog povećanog sadržaja pesticida, od početka godine u Republiku Srpsku je zabranjen uvoz čak 71,2 tone mandarina i 6. 560 kilograma jagoda.  

Republika Srpska 09.04.2019 | 09:52
Uvozne jagode pune pesticida
Riječ je o više pošiljki pomenutog voća koje su nam namijenile Grčka i Turska, a koje su, nakon što su otkrivene, uništene.

U Inspektoratu RS naglašavaju da upotreba pesticida nije zabranjena, te da se oni koriste u proizvodnji većine vrsta voća i povrća, s tim da se moraju koristiti dozvoljena sredstva, u dozvoljenim koncentracijama, i poštivati karenca, odnosno vrijeme koje treba da protekne od tretmana do upotrebe proizvoda.

– S obzirom na to da nedozvoljena količina pesticida predstavlja jedan od najvećih rizika kada je riječ o ispravnosti voća i povrća i njegovoj bezbjednosti za ljudsku upotrebu, nadležni inspektori posebnu pažnju posvećuju proizvodima sezonskog karaktera, koji se intenzivnije uvoze u kraćem periodu – ističu u Inspektoratu RS. 

Naglašavaju da se uzorkovanje voća i povrća prilikom uvoza u RS vrši kako bi se utvrdilo da li je isto zdravstveno ispravno i bezbjedno za ljudsku upotrebu.

– Jedan od najvećih rizika kod ovih proizvoda, između ostalog, predstavlja i nedozvoljena količina pesticida, te je upravo to parametar koji se kontroliše putem analiza – naglašavaju u Inspektoratu RS.

Podsjetimo, u BiH je nedavno donesen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o maksimalnom nivou ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla, na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane i Uprave za zaštitu zdravlja bilja.

Ovaj pravilnik propisuje maksimalno dozvoljene količine ostataka pesticida, koje se usklađuju s maksimalnim vrijednostima propisanim u EU. Cilj ovog propisa je osigurati visok nivo zaštite potrošača.

(Srpskainfo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

KS

09.04.2019 09:22

Jeo neki dan....kad nisam umro

ODGOVORITE
Name

zak

09.04.2019 10:32

plastične jagode bez ukusa, ne znam kome je do bacanja para

ODGOVORITE
Name

Zoran

09.04.2019 10:59

ZAŠTO MAFIJI DOZVOLJAVA ŠAROVIĆ DA TRUJE NAROD

ODGOVORITE
Name

Željko

09.04.2019 11:02

JOŠ UVIJEK SAM U SLOVENIJI U BOLNICI ZBOG TIH JAGODA SAMO NEKOLIKO KOMADA SAM POJEO ŠTA RADI TA VLAST SA NARODA NEMOGU VJEROVATI

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.04.2019 14:37

Sto se rice uvoza voca, samo ostra kontrola. Narocito kod voca kojeg proizvodimo. Da malo i nasa poljoprivreda prodise.

ODGOVORITE
Name

Darwill

10.04.2019 04:03

A kao naše jagode nisu pune pesticida. Prošle godine sam radio krastavce za njemačko tržište i prskao sam ih protiv bolesti majmanje 40x?! Niko nam nije vratio robu, platili su uredno.

ODGOVORITE