Витамини против карцинома плућа

Поједини витамини и минерали играју значајну улогу у заштити од карцинома плућа, па је важно да их у организму има довољно, да би њихова одбрамбена моћ дошла до пуног изражаја.

Здравље 09.04.2019 | 09:52
Витамини против карцинома плућа
 Када ово истичу, стручњаци пре свега мисле на витамин А, који директно утиче на кожу и слузокожу, где су полазишта ових малигних ћелија.

Витамин А се у исхрани налази у два облика, као чист витамин у џигерици, млеку, сиру и путеру, а као провитамин, односно бетакаротен, у зеленом поврћу, кајсијама и шаргарепи. Бетакаротен из шаргарепе најбоље се користи ако се она иструже, прокува или исцеди.

Витамин Ц је такође значајан у предохрани, а налази се у воћу, поврћу и кромпиру. Неопходан је ћелијском ткиву за стварање колагена који повезује ћелије. Малигне ћелије, заправо, уништавају колаген, а улога витамина Ц је да повећа одбрамбену моћ организма. Дневне потребе одрасле здраве особе за овим витамином су око 100, а код пушача 140 мг.

Посебан ефекат у заштити приписује се и појединим минералним солима, а нарочито селену, кога углавном има у житарицама, орасима, месу и риби.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар