Vitamini protiv karcinoma pluća

Pojedini vitamini i minerali igraju značajnu ulogu u zaštiti od karcinoma pluća, pa je važno da ih u organizmu ima dovoljno, da bi njihova odbrambena moć došla do punog izražaja.

Zdravlje 09.04.2019 | 09:52
Vitamini protiv karcinoma pluća
 Kada ovo ističu, stručnjaci pre svega misle na vitamin A, koji direktno utiče na kožu i sluzokožu, gde su polazišta ovih malignih ćelija.

Vitamin A se u ishrani nalazi u dva oblika, kao čist vitamin u džigerici, mleku, siru i puteru, a kao provitamin, odnosno betakaroten, u zelenom povrću, kajsijama i šargarepi. Betakaroten iz šargarepe najbolje se koristi ako se ona istruže, prokuva ili iscedi.

Vitamin C je takođe značajan u predohrani, a nalazi se u voću, povrću i krompiru. Neophodan je ćelijskom tkivu za stvaranje kolagena koji povezuje ćelije. Maligne ćelije, zapravo, uništavaju kolagen, a uloga vitamina C je da poveća odbrambenu moć organizma. Dnevne potrebe odrasle zdrave osobe za ovim vitaminom su oko 100, a kod pušača 140 mg.

Poseban efekat u zaštiti pripisuje se i pojedinim mineralnim solima, a naročito selenu, koga uglavnom ima u žitaricama, orasima, mesu i ribi.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar