Ово је најстрожи правилник на свијету о трансмасним киселинама

Након истека једногодишњег прелазног рока у Словенији је данас ступио на снагу правилник којим се садржај трансмасних киселина у прехрамбеним производима смањује на највише два грама укупног садржаја масти, а за надзор примене задужена је управа за безбедност хране Министарства пољопривреде.

Здравље 09.04.2019 | 09:43
Ово је најстрожи правилник на свијету о трансмасним киселинама
Хина преноси да је словеначки Национални институт за нутриционистику навео да се ради о најстрожем пропису те врсте у свету, с обзиром на то да се ограничење односи не само на прехрамбене производе који се налазе у продаји него и на паковану храну, која у оригиналној амбалажи завршава на продајним полицама, као и храну у гостионицама и ресторанима.

Наводи се да је Словенија тиме направила важан корак у делимичној замени хидрогенизованих биљних масти у храни другим састојцима.

"Провера садржаја трансмасноћа у храни важиће за увознике, дистрибутере и продавце хране", објавила је управа за безбедност хране.

Словеначки произвођачи прехрамбених производа саопштили су да су се за нови правилник добро припремили и да већ дуже време не користе сировине са вишим садржајем трансмасних киселина, док производи који не задовољавају тај критеријум не смеју да се нађу на словеначком тржишту.

Хина подсећа да трансмасне киселине настају као нуспроизвод делимичне хидрогенизације биљних уља, као и код дужег загревања биљног уља на вишим температурама, а имају бројне негативне утицаје на људски метаболизам, посебно у развоју атеросклерозе и кардиоваскуларних обољења.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар