Ovo je najstroži pravilnik na svijetu o transmasnim kiselinama

Nakon isteka jednogodišnjeg prelaznog roka u Sloveniji je danas stupio na snagu pravilnik kojim se sadržaj transmasnih kiselina u prehrambenim proizvodima smanjuje na najviše dva grama ukupnog sadržaja masti, a za nadzor primene zadužena je uprava za bezbednost hrane Ministarstva poljoprivrede.

Zdravlje 09.04.2019 | 09:43
Ovo je najstroži pravilnik na svijetu o transmasnim kiselinama
Hina prenosi da je slovenački Nacionalni institut za nutricionistiku naveo da se radi o najstrožem propisu te vrste u svetu, s obzirom na to da se ograničenje odnosi ne samo na prehrambene proizvode koji se nalaze u prodaji nego i na pakovanu hranu, koja u originalnoj ambalaži završava na prodajnim policama, kao i hranu u gostionicama i restoranima.

Navodi se da je Slovenija time napravila važan korak u delimičnoj zameni hidrogenizovanih biljnih masti u hrani drugim sastojcima.

"Provera sadržaja transmasnoća u hrani važiće za uvoznike, distributere i prodavce hrane", objavila je uprava za bezbednost hrane.

Slovenački proizvođači prehrambenih proizvoda saopštili su da su se za novi pravilnik dobro pripremili i da već duže vreme ne koriste sirovine sa višim sadržajem transmasnih kiselina, dok proizvodi koji ne zadovoljavaju taj kriterijum ne smeju da se nađu na slovenačkom tržištu.

Hina podseća da transmasne kiseline nastaju kao nusproizvod delimične hidrogenizacije biljnih ulja, kao i kod dužeg zagrevanja biljnog ulja na višim temperaturama, a imaju brojne negativne uticaje na ljudski metabolizam, posebno u razvoju ateroskleroze i kardiovaskularnih oboljenja.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar