Чак и једно пиће дневно повећава ризик од можданог удара

Када је реч о алкохолу, већина олако схвата упозорења лекара о његовој штетности. Да ипак треба бити опрезан потврђује и заједничка студија британских и кинеских стручњака који су открили да чак и једно алкохолно пиће дневно повећава ризик од можданог удара.

Здравље 09.04.2019 | 09:28
Чак и једно пиће дневно повећава ризик од можданог удара
С обзиром на то да алкохол повећава крвни притисак, чак и једно пиће дневно може допринети појави можданог удара, тврде стручњаци, негирајући тако претходна истраживања чији резултати кажу да умерено конзумирање алкохола није штетно.
 
Студију су заједнички спровели научници Универзитета Оксфорд, Универзитета у Пекингу и Академије медицинских наука у Кини, а обухватила је око пола милиона Кинеза.

Као мерну јединицу за „једно пиће“ научници су користили чашу вина, флаширано пиво или малу дозу жестоког пића.

Резултати су показали да једно до два пића дневно повећава ризик од можданог удара за 10 до 15 одсто, док четири пића дневно повећавају тај ризик за чак 35 одсто.

Разлог се крије у чињеници да, осим што подиже вредности крвног притиска, алкохол негативно утиче и на згрушавање крви, услед чега се драстично повећава могућност излива крви у мозак, напомињу стручњаци.

РТС
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милан

09.04.2019 11:32

Нема везе са здравим разумом.

ОДГОВОРИТЕ