Čak i jedno piće dnevno povećava rizik od moždanog udara

Kada je reč o alkoholu, većina olako shvata upozorenja lekara o njegovoj štetnosti. Da ipak treba biti oprezan potvrđuje i zajednička studija britanskih i kineskih stručnjaka koji su otkrili da čak i jedno alkoholno piće dnevno povećava rizik od moždanog udara.

Zdravlje 09.04.2019 | 09:28
Čak i jedno piće dnevno povećava rizik od moždanog udara
S obzirom na to da alkohol povećava krvni pritisak, čak i jedno piće dnevno može doprineti pojavi moždanog udara, tvrde stručnjaci, negirajući tako prethodna istraživanja čiji rezultati kažu da umereno konzumiranje alkohola nije štetno.
 
Studiju su zajednički sproveli naučnici Univerziteta Oksford, Univerziteta u Pekingu i Akademije medicinskih nauka u Kini, a obuhvatila je oko pola miliona Kineza.

Kao mernu jedinicu za „jedno piće“ naučnici su koristili čašu vina, flaširano pivo ili malu dozu žestokog pića.

Rezultati su pokazali da jedno do dva pića dnevno povećava rizik od moždanog udara za 10 do 15 odsto, dok četiri pića dnevno povećavaju taj rizik za čak 35 odsto.

Razlog se krije u činjenici da, osim što podiže vrednosti krvnog pritiska, alkohol negativno utiče i na zgrušavanje krvi, usled čega se drastično povećava mogućnost izliva krvi u mozak, napominju stručnjaci.

RTS
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Милан

09.04.2019 11:32

Нема везе са здравим разумом.

ODGOVORITE