Гасовод за БиХ слијепа улица

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, каже да БиХ не чини ништа конкретно да се овај пројекат оствари.

Босна и Херцеговина 09.04.2019 | 09:05
Гасовод за БиХ слијепа улица
Док у Федерацији БиХ с великим очекивањем гледају на изградњу јужног гасног коридора, који би већ наредне године могао довести гас из каспијског региона у Европу, у Републици Српској је одраније став уздржан с обзиром на то да је РС у својим плановима укључила довођење гаса из Русије, а и, како изгледа, мало шта је урађено на конкретизацији тог пројекта у БиХ.
 
У Министарству енергије, рударства и индустрије ФБиХ сматрају да ће овај пројекат у БиХ довести до нижих цијена, веће гасне сигурности снабдијевања и боље услуге грађанима. Они, како истичу, вјерују да ће се тиме укинути монопол руских снабдјевача, који су засад једини добављачи гаса у БиХ.

С друге стране, Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, каже да БиХ не чини ништа конкретно да се овај пројекат оствари.

"Позитиван став о овом гасном коридору дало је Предсједништво БиХ прије скоро осам година, али није учињено много на конкретизацији снажнијег укључења БиХ у овај велики пројекат", рекао је Шаровић за "Независне".

Упркос томе, у ФБиХ су убијеђени да ће се БиХ укључити у овај пројекат, те подсјећају да је у фебруару у Бакуу, главном граду Азербејџана, одржан састанак о конкретној реализацији овог пројекта, укључујући и БиХ.

Они кажу да су Европска банка за обнову и развој и Свјетска банка овом пројекту дали велики значај и изразили спремност да га финансирају.

У Европској комисији кажу да је овај пројекат укупног капацитета око десет милијарди кубних метара гаса на годишњем нивоу приоритет за Европу јер ће, како су нам рекли, довести до гасне диверзификације на југу Европе.

Они тврде да ће већ наредне године гасовод бити пуштен у рад и да је план да у наредном периоду његов капацитет буде удесетостручен.

"Акције ЕУ на проширењу јужног коридора укључују стављање овог пројекта на листу приоритета ЕУ као пројекат од заједничког интереса. То значи да ће бити олакшана процедура за процес добијања потребних дозвола, прихватање преференцираног регулаторног третмана и могућности аплицирања за финансијску подршку из фондова ЕУ, како би се прикључили на Трансанатолијски гасовод (ТАНАП) и Трансјадрански гасовод (ТАП)", истакли су у Европској комисији.

За став РС о овом гасоводу, како преносе Независне, из Министарства енергетике и рударства РС није било одговора.

(БН/Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Све слијепо

09.04.2019 07:38

Овде је све слијепа улица осим лоповије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

09.04.2019 07:48

Босни и Херцеговини, а поготово Републици Српској није потребан гас као енергент. Прво требају да похватају огромну енергију Која се водотоковима сваки дан губи ријекама и потоцима Босне и Херцеговине. Електричну енергију која би се произвеле у новим средњим и већим хидроелектранама, лако је трансформисати у топлотну. Такав процес је еколошки и безбједносно на знатно вишем вриједносном нивоу, него коришћење гаса О економским ефектима није потребно говорити, јер је јединица топлотне енергије на бази увеженог гас неколико пута скиупља од јединице енергије произведене у хидроелектранама. Увоз гаса је интересна свера појединаца, руског гаса људи из Републике Српске и Србије, а јужног коридора људи из Федерације и Хрватске. Сви који мисле другачије стојим им на располагању да се стручно и научно суочимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

09.04.2019 09:56

Ти и твоје знање па видис да затварају и постојеце и увозе вец струју .

Name

НЕ(ЗНАЊЕ)

09.04.2019 10:02

Грађење малих хидроелектрана на потоцима и малим ријекама је ЕКОЦИД и примјер је криминала гдје тајкуни из владајуће секте узимају милионе и још донесу закон да их народ награђује за ЕКОЦИД што на рачунима за струју плаћа њима фантомску таксу.Хидроенергетски потенцијал има само Дрина, али ово што лупају незналице у ликовима пандур Пера и Реј Луке је катастрофа. Средином 50-ух година прошлог вијека у СФРЈ пројектовање је систем ХЕ на горњем току Дрине и то: 1)ХЕ БУК БИЈЕЛА 455 МW 2)ХЕ ФОЧА 55 МW реверзибилна брана 3)ХЕ Паунци45МW протона ХЕ Због заштите ријеке Таре смањена је ХЕ БУК БИЈЕЛА са 455МW на 345 МW тако да нулта кора успорава буде на мјесту где се ријека Тара састаје са тијеком Пивом и чини Дрину. Сада Реј Лука прича да ће то бити 108МW и да ће коштати 200 милиона евра што је злочин, превара, криминал, нерентабилно и то се несмије дозволити.Људи који немају знање, а имају злобу и деструктивни капацитет. Гас је потребан јер је еколошки најприхватљивије енергент што без гаса нема индустријализације.Европа забрањује термоелектране само ће БиХ, Србија и нарочито њена окупирана територија КиМ (где се резерве лигнита процењују на 110 милијарди долара и да могу три нове термоцентрале изградити) бити зона сумрака и загађења.ЦИА је предвидела да ће Балкан бити"Гасна унија" ван ЕУ(Грчка Бугарска, Србија, Македонија, БиХ, Црна Гора) територија кроз коју ће пролазити сви гасоводи ка Европи и убирати таксу од проласка гаса и државе анархије(што већ увелико јесу), провода, коцкарница, проституције Гас ће проћи и то само политичари траже талове да се уграде па као нешто мудрују.

Name

Празне приче

09.04.2019 07:51

Никакав овде неће доћи гасовод кладим се у колке хоћете паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.04.2019 14:45

Кад не знамо преговарати. Људи око нас вец једно 10-15 година уговарају трасу, а ми као да се то десава на другом крају планете, а не преко пута. И послије се цудимо засто нас заобилазе.

ОДГОВОРИТЕ