Расизам у фудбалу: Боље побједа, него излазак са терена!

Рахим Стерлинг не мисли да би играчи требало да напуштају терен у тренуцима када су вређани на расној основи.

Фудбал 12.04.2019 | 11:00
Расизам у фудбалу: Боље побједа, него излазак са терена!
Борба против расизма у фудбалу траје већ дуго, заправо - предуго, јер је апсолутно идиотски да се и даље тај проблем појављује не само на стадионима, већ у свакодневном животу.

Недавно су се Енглези жалили да су на расној основи вређани у Подгорици, затим смо имали случај са играчем Јувентуса Моизеом Кеном, а у среду у Новом Саду било је шовинистичких увреда када су навијачи Партизана изазвали прекид утакмице својим скандирањем "пола Мађар, пола усташа" упућеним навијачима Војводине.

Један од најгласнијих фудбалера у борби против расизма је Рахим Стерлинг, члан Манчестер ситија и енглеске репрезентације, који сматра да играчи не би требало да напуштају терен упркос увредљивим повицима са трибина.

"Не бих се сложио око изласка са терена. Више би их заболело ако добијем ту утакмицу. Они само покушавају да те спусте. Ако изађеш са терена, они побеђују. Било би боље да постигнеш гол или победиш", рекао је Стерлинг који је недавно проглашен спортистом године на додели награда за етничку разноликост.

"Мислим да не могу на то да утичем, то је нешто што се догодило пре него што сам рођен и пре него што су се моји родитељи родили. Све што могу да урадим је подизање свести", навео је енглески репрезентативац говорећи генерално о расизму.

Он је рекао да га је мајка научила да се супротстави расним увредама.

"Када их чујем, ја сам црнац, поносан сам и верујем у своје тело. Моја мајка ми је увек говорила да треба да имам самопоуздања и говорила ми је да сам дивно црно дете. Увреде никада нисам чуо у Лондону, већ углавном када сам играо северно у Ливерпулу. Тамо сам их чуо неколико пута", навео је бивши фудбалер управо Ливерпула.

Његов саиграч из репрезентације Дени Роуз, који тврди да је вређан током гостовања у Црној Гори, а претходно се на исти проблем жалио и када је са младом репрезентацијом Енглеске гостовао у Крушевцу, рекао је да једва чека да заврши са фудбалом, пошто је љут због тога што се не ради много по питању борбе против расизма.

"Он се у више наврата сусретао са таквим стварима и вероватно му је превише. Не могу сви то да поднесу на исти начин", сматра Стерлинг.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар