Rasizam u fudbalu: Bolje pobjeda, nego izlazak sa terena!

Rahim Sterling ne misli da bi igrači trebalo da napuštaju teren u trenucima kada su vređani na rasnoj osnovi.

Fudbal 12.04.2019 | 11:00
Rasizam u fudbalu: Bolje pobjeda, nego izlazak sa terena!
Borba protiv rasizma u fudbalu traje već dugo, zapravo - predugo, jer je apsolutno idiotski da se i dalje taj problem pojavljuje ne samo na stadionima, već u svakodnevnom životu.

Nedavno su se Englezi žalili da su na rasnoj osnovi vređani u Podgorici, zatim smo imali slučaj sa igračem Juventusa Moizeom Kenom, a u sredu u Novom Sadu bilo je šovinističkih uvreda kada su navijači Partizana izazvali prekid utakmice svojim skandiranjem "pola Mađar, pola ustaša" upućenim navijačima Vojvodine.

Jedan od najglasnijih fudbalera u borbi protiv rasizma je Rahim Sterling, član Mančester sitija i engleske reprezentacije, koji smatra da igrači ne bi trebalo da napuštaju teren uprkos uvredljivim povicima sa tribina.

"Ne bih se složio oko izlaska sa terena. Više bi ih zabolelo ako dobijem tu utakmicu. Oni samo pokušavaju da te spuste. Ako izađeš sa terena, oni pobeđuju. Bilo bi bolje da postigneš gol ili pobediš", rekao je Sterling koji je nedavno proglašen sportistom godine na dodeli nagrada za etničku raznolikost.

"Mislim da ne mogu na to da utičem, to je nešto što se dogodilo pre nego što sam rođen i pre nego što su se moji roditelji rodili. Sve što mogu da uradim je podizanje svesti", naveo je engleski reprezentativac govoreći generalno o rasizmu.

On je rekao da ga je majka naučila da se suprotstavi rasnim uvredama.

"Kada ih čujem, ja sam crnac, ponosan sam i verujem u svoje telo. Moja majka mi je uvek govorila da treba da imam samopouzdanja i govorila mi je da sam divno crno dete. Uvrede nikada nisam čuo u Londonu, već uglavnom kada sam igrao severno u Liverpulu. Tamo sam ih čuo nekoliko puta", naveo je bivši fudbaler upravo Liverpula.

Njegov saigrač iz reprezentacije Deni Rouz, koji tvrdi da je vređan tokom gostovanja u Crnoj Gori, a prethodno se na isti problem žalio i kada je sa mladom reprezentacijom Engleske gostovao u Kruševcu, rekao je da jedva čeka da završi sa fudbalom, pošto je ljut zbog toga što se ne radi mnogo po pitanju borbe protiv rasizma.

"On se u više navrata susretao sa takvim stvarima i verovatno mu je previše. Ne mogu svi to da podnesu na isti način", smatra Sterling.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar