Нова шанса за додатну пензију

Док на западу већина становништва, поред редовног, уплаћује и добровољно пензијско осигурање, код нас су резервни пензиони фондови новина. Европски добровољни пензијски фонд је почео са радом крајем 2017. године и од тада настоји да заинтересује радничку популацију. Данас је потписан Меморандум о разумијевању и сарадњи добровољног пензијског фонда са Савезом синдиката.

Република Српска 08.04.2019 | 16:30
Нова шанса за додатну пензију
Током прве године пословања Европског добровољног пензијског фонда, Фонду је приступило више од 20 послодаваца, малих, средњих и великих предузећа, неколико непрофитабилних организација и индивидуалних чланова, односно, физичких лица. Из Фонда поручују да склапање сарадње са Синдикатом значи да ће још више радника у Српској сазнати за могућност добровољне пензије.

“То је само један у низу корака. Сада је на нама да, заједно са Синдикатом, послодавцима и појединцима, изградимо повјерење које свакако мислимо да ћемо постићи, али то је повјерење које се гради на неки дуги рок. То је велики корак за нас и на нама је да то повјерење оправдамо у ближој будућности”, каже Томаж Завршин, директор Европског добровољног пензионог фонда.

Добровољни систем фукционише тако што послодавци који на рачун својих радника уплате 1.200 марака годишње, односно 100 марака мјесечно, буду ослобођени пореза и доприноса на тај износ. Тај новац се заједно са премијама враћа радницима као додатна пензија. Исплата пензије почиње са напуњених 58 година живота, или са 53 године живота, уз услов да је 5 година стално уплаћивано и крајња граница за исплату је са напуњених 70 година живота.

“То су лични рачуни појединца. Сва имовина иде на њихове личне рачуне и он ако замијени послодавца или се сели нпр. у Словенију и кад испуни услове за добровољну пензију, он може било када, кад испуни те услове,да подигне тај новац или у једнократном износу или се одлучи за дио од програмираних исплата”, истиче Томаж Завршин, директор Европског добровољног пензионог фонда.



Чињеница је да су пензије у Српској ниске и да је све неповољнија клима за раднике. Зато је, кажу у Синдикату, потписивање Меморанудума о сарадњи још један начин да се радницима обезбиједе сигурни приходи у трећој доби. Истичу да ће један дио меморандума пренијети и у колективне уговоре.

“Вјерујемо да то није ризично улагање и да је тај новац колико год он био мали бити сигуран новац и да ћемо га у одређеном периоду моћи узети за себе, односно, не дај Боже да се нешто деси, одређујемо насљедника који ће тај новац преузети. Мотив за послодавца је да је ослобођен пореза и доприноса за појединачну уплату за радника, односно имамо ослобађање пореза и доприноса до 100 КМ”, истиче Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката Републике Српске.

Досадашњи обавезни пензиони систем је неодржив, просјечна пензија у Српској од око 370 марака је недовољна да покрије основне трошкове и зато ће кроз добровољни пензиони фонд грађани бити додатно обезбијеђени, тврде послодавци.

“Ми сматрамо да треба додатно популаризовати тај вид осигурања код послодаваца, али и код радника и можда учинити још стимулативнијим те мјере у смислу повећања оног цензуса од 1200 марака годишње”, каже Саша Аћић из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

У Фонду наводе и да су у задњем кварталу 2018. године исплатили прву мјесечну премију пензионеру из Теслића. Поручили су да и незапослени могу приступити фонду, али у том случају нема пореских олакшица. Фонд тренутно има око 3.500 чланова, а до краја године планирају да тај број повећају на 9.000.

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ЦРНИ ФОНД

08.04.2019 14:36

УКИНИТЕ ВИ СПОРАЗУМ СА ФЕДЕРАЦИЈОМ О СРАЗМЈЕРНИМ ПЕНЗИЈАМА.ТО ЦАК НИ ЗАКОН НИЈЕ.АЛ СТЕ НАС СРОЗАЛИ НАС ПЕНЗИОНЕРЕ КОЈИ ИМАМО СТАЗ И У ФЕДЕРАЦИЈИ И СРПСКОЈ.КАКАВ ЦРНИ ДОДАТНИ ПЕНЗИОНИ....БИТНО ДА ПИО БИЈЕЉИНА ИМА ЗАПОСЛЕНИХ КО ЈЕДНА НЕКАДАСЊА ФАБРИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

премзија

08.04.2019 14:55

Какава је ово сад економска формација у оптицају?.У којој је фази овај Капитализам .Или смо се вратили унатраг,много ниже?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гергелy

08.04.2019 15:06

И онда це лопови који су на власти донијети закон,кад се пемзионисес питати имас ли добровољну пемзију,Па це онда фино за ту суму добровољне пемзије умањти законску пемзију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

09.04.2019 06:39

хахахахахахахах какво закључивање хахаха

Name

борац

08.04.2019 16:01

Јос један покусај пљацке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

09.04.2019 00:14

И ја мислим

Name

Марко

09.04.2019 06:39

Па добровољна је пензија, ако нећеш - не мораш. Слободно се ослони на ову обавезну (државну). :)

Name

Тиито

08.04.2019 21:09

Ма о којој пензији говорите. Па само један кредит да се не одобри, кврц распад система нема лове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гром

09.04.2019 09:40

Мозе приватна пензија али приликом склапања уговора мора тај фонд осигурања с ким се потписује дати банковну гаранцију и то од две стране банке. Једино тако. На западу је нормална ствар да је клијент апсолутно застицен у слуцају пропадања фонда. Тако да и код нас треба обавезно тразити и та два папира.

ОДГОВОРИТЕ