Nova šansa za dodatnu penziju

Dok na zapadu većina stanovništva, pored redovnog, uplaćuje i dobrovoljno penzijsko osiguranje, kod nas su rezervni penzioni fondovi novina. Evropski dobrovoljni penzijski fond je počeo sa radom krajem 2017. godine i od tada nastoji da zainteresuje radničku populaciju. Danas je potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji dobrovoljnog penzijskog fonda sa Savezom sindikata.

Republika Srpska 08.04.2019 | 16:30
Nova šansa za dodatnu penziju
Tokom prve godine poslovanja Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda, Fondu je pristupilo više od 20 poslodavaca, malih, srednjih i velikih preduzeća, nekoliko neprofitabilnih organizacija i individualnih članova, odnosno, fizičkih lica. Iz Fonda poručuju da sklapanje saradnje sa Sindikatom znači da će još više radnika u Srpskoj saznati za mogućnost dobrovoljne penzije.

“To je samo jedan u nizu koraka. Sada je na nama da, zajedno sa Sindikatom, poslodavcima i pojedincima, izgradimo povjerenje koje svakako mislimo da ćemo postići, ali to je povjerenje koje se gradi na neki dugi rok. To je veliki korak za nas i na nama je da to povjerenje opravdamo u bližoj budućnosti”, kaže Tomaž Završin, direktor Evropskog dobrovoljnog penzionog fonda.

Dobrovoljni sistem fukcioniše tako što poslodavci koji na račun svojih radnika uplate 1.200 maraka godišnje, odnosno 100 maraka mjesečno, budu oslobođeni poreza i doprinosa na taj iznos. Taj novac se zajedno sa premijama vraća radnicima kao dodatna penzija. Isplata penzije počinje sa napunjenih 58 godina života, ili sa 53 godine života, uz uslov da je 5 godina stalno uplaćivano i krajnja granica za isplatu je sa napunjenih 70 godina života.

“To su lični računi pojedinca. Sva imovina ide na njihove lične račune i on ako zamijeni poslodavca ili se seli npr. u Sloveniju i kad ispuni uslove za dobrovoljnu penziju, on može bilo kada, kad ispuni te uslove,da podigne taj novac ili u jednokratnom iznosu ili se odluči za dio od programiranih isplata”, ističe Tomaž Završin, direktor Evropskog dobrovoljnog penzionog fonda.



Činjenica je da su penzije u Srpskoj niske i da je sve nepovoljnija klima za radnike. Zato je, kažu u Sindikatu, potpisivanje Memoranuduma o saradnji još jedan način da se radnicima obezbijede sigurni prihodi u trećoj dobi. Ističu da će jedan dio memoranduma prenijeti i u kolektivne ugovore.

“Vjerujemo da to nije rizično ulaganje i da je taj novac koliko god on bio mali biti siguran novac i da ćemo ga u određenom periodu moći uzeti za sebe, odnosno, ne daj Bože da se nešto desi, određujemo nasljednika koji će taj novac preuzeti. Motiv za poslodavca je da je oslobođen poreza i doprinosa za pojedinačnu uplatu za radnika, odnosno imamo oslobađanje poreza i doprinosa do 100 KM”, ističe Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Dosadašnji obavezni penzioni sistem je neodrživ, prosječna penzija u Srpskoj od oko 370 maraka je nedovoljna da pokrije osnovne troškove i zato će kroz dobrovoljni penzioni fond građani biti dodatno obezbijeđeni, tvrde poslodavci.

“Mi smatramo da treba dodatno popularizovati taj vid osiguranja kod poslodavaca, ali i kod radnika i možda učiniti još stimulativnijim te mjere u smislu povećanja onog cenzusa od 1200 maraka godišnje”, kaže Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

U Fondu navode i da su u zadnjem kvartalu 2018. godine isplatili prvu mjesečnu premiju penzioneru iz Teslića. Poručili su da i nezaposleni mogu pristupiti fondu, ali u tom slučaju nema poreskih olakšica. Fond trenutno ima oko 3.500 članova, a do kraja godine planiraju da taj broj povećaju na 9.000.

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

CRNI FOND

08.04.2019 14:36

UKINITE VI SPORAZUM SA FEDERACIJOM O SRAZMJERNIM PENZIJAMA.TO CAK NI ZAKON NIJE.AL STE NAS SROZALI NAS PENZIONERE KOJI IMAMO STAZ I U FEDERACIJI I SRPSKOJ.KAKAV CRNI DODATNI PENZIONI....BITNO DA PIO BIJELJINA IMA ZAPOSLENIH KO JEDNA NEKADASNJA FABRIKA.

ODGOVORITE
Name

premzija

08.04.2019 14:55

Kakava je ovo sad ekonomska formacija u opticaju?.U kojoj je fazi ovaj Kapitalizam .Ili smo se vratili unatrag,mnogo niže?

ODGOVORITE
Name

Gergely

08.04.2019 15:06

I onda ce lopovi koji su na vlasti donijeti zakon,kad se pemzionises pitati imas li dobrovoljnu pemziju,Pa ce onda fino za tu sumu dobrovoljne pemzije umanjti zakonsku pemziju.

ODGOVORITE
Name

Jelena

09.04.2019 06:39

hahahahahahahah kakvo zaključivanje hahaha

Name

borac

08.04.2019 16:01

Jos jedan pokusaj pljacke.

ODGOVORITE
Name

Marko

09.04.2019 00:14

I ja mislim

Name

Marko

09.04.2019 06:39

Pa dobrovoljna je penzija, ako nećeš - ne moraš. Slobodno se osloni na ovu obaveznu (državnu). :)

Name

Tiito

08.04.2019 21:09

Ma o kojoj penziji govorite. Pa samo jedan kredit da se ne odobri, kvrc raspad sistema nema love.

ODGOVORITE
Name

Grom

09.04.2019 09:40

Moze privatna penzija ali prilikom sklapanja ugovora mora taj fond osiguranja s kim se potpisuje dati bankovnu garanciju i to od dve strane banke. Jedino tako. Na zapadu je normalna stvar da je klijent apsolutno zasticen u slucaju propadanja fonda. Tako da i kod nas treba obavezno traziti i ta dva papira.

ODGOVORITE