Пет вјежби да зауставите дискус хернију

Струковни физиотерапеут Весна Лазовић из Центра за корективну гимнастику каже да се дискус хернија најчешће јавља као последица неправилног држања, дуготрајног седења, као и наглих покрета и подизања тешких предмета.

Здравље 08.04.2019 | 13:10
Пет вјежби да зауставите дискус хернију
УКОЛИКО патите од дискус херније, једини начин да спречите даљу прогресију болести и избегнете одлазак на операцију је да стално вежбате и јачате мишиће кичменог стуба.

Струковни физиотерапеут Весна Лазовић из Центра за корективну гимнастику каже да се дискус хернија најчешће јавља као последица неправилног држања, дуготрајног седења, као и наглих покрета и подизања тешких предмета, углавном измеђи 35. и 45. године, а последњих година и код млађих особа.

- Супротно дугогодишњој пракси када се препоручивало строго мировање у лежећем положају док болови не прођу, сада се саветује кретање, ходање или пливање без великог напора које неће довести до погоршања - каже Весна Лазовић. - Овај став у лечењу акутног бола у леђима је резултат дугогодишњег истраживања које је показало да мировање не доноси побољшање, а истовремено долази до атрофије мишића који држе кичмени стуб па је опоравак много спорији.

Чим дође до смиривања болова, после неколико дана требало би почети са вежбањем, али искључиво по савету лекара и под надзором физиотерапеута.

Весна Лазовић предлаже вежбе које се препоручују већини пацијената у случају дискус херније. Поред заустављања дискус херније, ове вежбе помажу јачењу мускулатуре кичменог стуба, наручито доњег дела леђа.

Чело на колено

Лезите на леђа, савијте ноге у коленима. Обухватите колено рукама, затегните стопало, привуците колено ка грудима док га челом не додирнете. Задржите неколико секунди, па најпре спустите главу, а онда и стопало на под. Вежбу радите наизменично подизањем левог и десног колена.

Подизање опружене ноге

Лезите на леђа са опруженим ногама. Подижите једну ногу, док су леђа чврсто ослоњена на подлогу. Задржите овај положају неколико секунди, па спустите. Вежбу радите наизменично.

Подизање руку

Лезите на леђа, савијте ноге у коленима. Доњи део леђа чврсто приљубите уз подлогу. Подижите руке поред колена и лагано их спуштајте.

Колено поред колена

Лезите на леђа, савијте ноге у коленима. Опружите десну ногу, затегните у колену и стопалу. Опружену ногу померајте ка грудима. Вратите колено поред колена, савијте ногу и спустите стопало на подлогу. Вежбу радите наизменично левом и десном ногом.

Четвороножни положај

Заузмите четвороножни положај. Истовремено подижите руку и супротну ногу. Вежбу радите наизменично.

Напомена: Све вежбе радите по 10 понављања, од два до три пута дневно

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар