ИТА: Бијеше некад дерби...!

Јуве проба за Ајакс, Милан се хвата за сламку спаса.

Фудбал 06.04.2019 | 15:15
ИТА: Бијеше некад дерби...!
Како је почео други део сезоне, деловало је да је Милан на добром путу да ухвати место које води у Лигу шампиона, али од пораза у градском дербију са Интером се све променило. Росонери су ушли у серију лоших резултата, а остаје им да се чупају на најгорем могућем месту – гостовању Јувентусу.

Дерби најтрофејнијих италијанских клубова је некада имао много већу тежину и одлучивао о шампиону Италије, а данас је ситуација другачија. Јувентус је растерећен јер је ставио шапу на још један скудето и недостижан је на правом месту. Осим престижа, дерби са Миланом му не доноси нешто више. Много битнија утакмица следи Бјанконерима за неколико дана када гостују Ајаксу у четвртфиналу Лиге шампиона, а елитно такмичење је приоритет екипе Макса Алегрија. Дакле, Јувентус већ мисли на меч са Ајаксом у Лиги шампиона и утакмица са Миланом ће бити нека врста генералне пробе за поједине играче, док ће се други одмарати да би били свежи и орни за меч са Холанђанима. Све у ишчекивању вести од Кристијана Роналда који је све ближи повратку на терен у среду.

Тренер Јувентуса Макс Алегри може да одахне. Велика већина повређених играча се вратила у играчки погон за меч са Миланом док би сви требало да се опораве за судар са Ајаксом у Амстердаму у Лиги шампиона. После повреда у тим се враћају Спинацола, Дибала и Манџукић. Алегри је спремио прилично експериментални састав у формацији 3-4-1-2 мада се не може искључити ни 4-3-1-2. Циљ је да одмори поједине фудбалере за окршаје са Копљаницима. Ту посебно мислимо на Кјелинија, Пјанића, Алекс Сандра, Матуидија и чак Бернардескија. Одбрамбени трио испред гола Шчешнија би требало да чине Де Шиљо, Бонучи и Ругани. На средини терена ће кружити Кансело, Бентанкур, Емре Џан и Спинацола. Алтернатива је да уместо Де Шиља игра Матуиди, наравно, тада би одбрана била са четири дефанзивца, пошто би се Кансело и Спинацола спустили у позицију класичних бекова између којих би играли Бонучи и Ругани, док би средњи ред био сасатвљен од трија Емре Џан, Бентанкур и Матуиди. У нападу је прва замисао да Бернардески игра у улози офанзивног плеја иза Манџкића и Дибале. Алтернатива је Дибала иза леђа Кена и Манџукића. 

Милан прилично ослабљен, пољуљаног самопоуздања, оптерећен све очигледнијим анимозитетом између тренера Гатуза и техничког директора Леонарда стиже у Торино. После пет узастопних победа нанизао је два пораза и реми и остао је без повређеног голмана Донаруме, новог појачања Пакете, а и Конти је поново у “амбуланти”. Рино Гатузо је одлучио да против Јувентуса игра у формацији коју је најчешће форсирао у овој сезони 4-3-3, тим пре што се Пакета повредио и, по њему, нема смисла играти са офанзивним плејом ако нема Бразилца. Донаруму ће заменити Рејна, одбрана ће бити стандардна са Калабријом, Мусакјом, Ромањолијем и Родригезом. Бакајоко се враћа у улогу бедема испред дефанзивне линије, а своје уобичајене позиције ће заузети Кеси (опоравио се од повреде) и Чалханоглу. Биља ће бити на клупи. У нападу ћемо видети после дужег времена Боринија са Пјонтеком и Сусом.

Иначе, односи у Милану су толико затегнути да се прича да ће Гатузо, без обзира како се сезона заврши и да ли ће имати понуде да настави каријеру на неком другом месту, напустити Миланело. Односи са техничким директором Леонардом, то је све очигледније, су непоправљиво компромитовани. Нису у питању последњи разочаравајући резултати већ стари дугови из периода док је Лео био тренер Росонера, а Гатузо играч. 

Милан је пао у форми, тешко ствара шансе, а голове прима лако. Све очи Росонера ће бити упрте у пољског нападача Кшиштофа Пјонтека који је и у прошлом колу затресао мрежу, али остатак екипе га не прати. Милан је већ прежаљен пред гостовање у Торину и све осим пораза би био успех за Гатузов тим. Чак би и добра игра уз негативан резултат била корак напред за пољуљани тим Росонера јер им после тога следи далеко важнији меч. Следећег викенда на Сан Сиро долази Лацио који је директан ривал у борби за Лигу шампиона. Милан је и даље у доброј ситуацији јер ни конкуренција не блиста и има теж распоред са неколико међусобних дербија до краја сезоне.

Пораз од Торина је био тежак за Сампдорију, али екипа Марка Ђампаола није клонула духом и још увек верује да може да каже своју реч у трци за место у европским такмичењима. На последња четири меча на Марасију Самп је играла променљиво. Изгубила је од Фрозинонена и Аталанте, а победила Каљари и Милан. Екдал и Барета су и даље ван погона збо повреда, а Бережински ће због картона прескочити меч. Ђампаоло пуно очекује од Дефрела који је веома мотивисан да покаже своје квалитете против тима који није веровао у њега. Управо због тога је Дефрел у предности над Габијадинијем да заузме место поред Кваљареле и поред тога што је Маноло постигао гол потив Торина. Једна од две недоумице за састав Доријана се односи на улогу офанзивног плејмејкера: Рамирез је у благој предности али неће бити изненађење ако му узме место Сапонара. У одсуству Екдала, у режисерској кабини ће играти Јанкто или Виеира. 

Клаудио Ранијери и даље тражи своју идеалну формацијску поставку и 11 поузданих фудбалера способних да интерпретирају његове замисли на терену. На Марасију ће играти у формацији 4-2-3-1, пошто је претходно покушао са 4-3-3 и 4-4-2. Добра вест за искусног стручњака је повратак Маноласа, после суспензије због картона, као и опоравак, потпуни, Де Росија који ће са Кристантеом чинити тандем испред одбране у којој ће поред Грка играти Фацио, Коларов и Карсдорппошто ће Флоренци морати да остане ван строја још седам дана. У офанзивном делу састава Клајверт и Заниоло су сигурни за своја места у тиму од првог судијског звиждука. Новину би могла да представља одлука да Шик замени Џека у шпицу напада. Ранијеријева главна недоумица је да ли да игра са Ундером или Пелегринијем. У случају да предност добије Турчин, Заниоло би играо иза леђа Шика(или Џека). Подсетимо, Рома је на последња два гостовања претрпела поразе а на последњих 11 утакмица само је једном успела да сачува своју мрежу, зато не чуди што ће Миранте, а не Олсен, бити вечерас на голу. 

Парма је у великим проблемима. Серија лоших резултата у 2019. години, довела је тим из Емилије на корак од опасне зоне: само једна победа у последњих десет мечева. Опстанак у Серији А, који се у јануару чинио сигурним, више није тако известан. Тренер Д’Аверса неће моћи да рачуна на коплетан стартни напад (Жервињо, Инглезе, Бјабјани) као и на најпоузданијег играча у одбрани, Бруна Алевша. Тако ћемо у дефанзивној линији видети Јакопинија, Бастонија, Гаљола и Димарка, који се опоравио од тешке повреде, или Сиералта. У везном реду су сигурни Куцка и Барила док ће Ригони, Скоцарела и Штулац бити у конкуренцији за улогу централног везног. У нападу ћемо видети трио Спокати, Чераволо, Силигарди. 

Торино има велику прилику да изврши психолошки притисак на своје конкуренте за једно место у Европи. Гледајући снагу противника, Торино би у овом колу требало да заради бодове у односу на Милан, Рому и Аталанту. Међутим, не треба заборавити да су Гранате изгубили на домаћем терену од Парме 2-1 и да су на последњих осам гостовања остварили само једну победу (против Фрозинонеа). На Тардинију ће Мацари играти са новом формацијом 3-4-2-1 у којој је Белоти једини шпиц. Јаго Фалке је повређен а Ола Ајна и Саша Лукућ су суспендовани због картона тако да ће на средини терена играти Де Силвестри, Меите, Ринкон и Ансалди. Беренгер и Базели ће бити подршка иза леђа Галу. У одбрани испред Сиригуа су стандардни Н’Кулу и Ицо док је Ђиђи у предности над Моретијем. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар