ITA: Biješe nekad derbi...!

Juve proba za Ajaks, Milan se hvata za slamku spasa.

Fudbal 06.04.2019 | 15:15
ITA: Biješe nekad derbi...!
Kako je počeo drugi deo sezone, delovalo je da je Milan na dobrom putu da uhvati mesto koje vodi u Ligu šampiona, ali od poraza u gradskom derbiju sa Interom se sve promenilo. Rosoneri su ušli u seriju loših rezultata, a ostaje im da se čupaju na najgorem mogućem mestu – gostovanju Juventusu.

Derbi najtrofejnijih italijanskih klubova je nekada imao mnogo veću težinu i odlučivao o šampionu Italije, a danas je situacija drugačija. Juventus je rasterećen jer je stavio šapu na još jedan skudeto i nedostižan je na pravom mestu. Osim prestiža, derbi sa Milanom mu ne donosi nešto više. Mnogo bitnija utakmica sledi Bjankonerima za nekoliko dana kada gostuju Ajaksu u četvrtfinalu Lige šampiona, a elitno takmičenje je prioritet ekipe Maksa Alegrija. Dakle, Juventus već misli na meč sa Ajaksom u Ligi šampiona i utakmica sa Milanom će biti neka vrsta generalne probe za pojedine igrače, dok će se drugi odmarati da bi bili sveži i orni za meč sa Holanđanima. Sve u iščekivanju vesti od Kristijana Ronalda koji je sve bliži povratku na teren u sredu.

Trener Juventusa Maks Alegri može da odahne. Velika većina povređenih igrača se vratila u igrački pogon za meč sa Milanom dok bi svi trebalo da se oporave za sudar sa Ajaksom u Amsterdamu u Ligi šampiona. Posle povreda u tim se vraćaju Spinacola, Dibala i Mandžukić. Alegri je spremio prilično eksperimentalni sastav u formaciji 3-4-1-2 mada se ne može isključiti ni 4-3-1-2. Cilj je da odmori pojedine fudbalere za okršaje sa Kopljanicima. Tu posebno mislimo na Kjelinija, Pjanića, Aleks Sandra, Matuidija i čak Bernardeskija. Odbrambeni trio ispred gola Ščešnija bi trebalo da čine De Šiljo, Bonuči i Rugani. Na sredini terena će kružiti Kanselo, Bentankur, Emre Džan i Spinacola. Alternativa je da umesto De Šilja igra Matuidi, naravno, tada bi odbrana bila sa četiri defanzivca, pošto bi se Kanselo i Spinacola spustili u poziciju klasičnih bekova između kojih bi igrali Bonuči i Rugani, dok bi srednji red bio sasatvljen od trija Emre Džan, Bentankur i Matuidi. U napadu je prva zamisao da Bernardeski igra u ulozi ofanzivnog pleja iza Mandžkića i Dibale. Alternativa je Dibala iza leđa Kena i Mandžukića. 

Milan prilično oslabljen, poljuljanog samopouzdanja, opterećen sve očiglednijim animozitetom između trenera Gatuza i tehničkog direktora Leonarda stiže u Torino. Posle pet uzastopnih pobeda nanizao je dva poraza i remi i ostao je bez povređenog golmana Donarume, novog pojačanja Pakete, a i Konti je ponovo u “ambulanti”. Rino Gatuzo je odlučio da protiv Juventusa igra u formaciji koju je najčešće forsirao u ovoj sezoni 4-3-3, tim pre što se Paketa povredio i, po njemu, nema smisla igrati sa ofanzivnim plejom ako nema Brazilca. Donarumu će zameniti Rejna, odbrana će biti standardna sa Kalabrijom, Musakjom, Romanjolijem i Rodrigezom. Bakajoko se vraća u ulogu bedema ispred defanzivne linije, a svoje uobičajene pozicije će zauzeti Kesi (oporavio se od povrede) i Čalhanoglu. Bilja će biti na klupi. U napadu ćemo videti posle dužeg vremena Borinija sa Pjontekom i Susom.

Inače, odnosi u Milanu su toliko zategnuti da se priča da će Gatuzo, bez obzira kako se sezona završi i da li će imati ponude da nastavi karijeru na nekom drugom mestu, napustiti Milanelo. Odnosi sa tehničkim direktorom Leonardom, to je sve očiglednije, su nepopravljivo kompromitovani. Nisu u pitanju poslednji razočaravajući rezultati već stari dugovi iz perioda dok je Leo bio trener Rosonera, a Gatuzo igrač. 

Milan je pao u formi, teško stvara šanse, a golove prima lako. Sve oči Rosonera će biti uprte u poljskog napadača Kšištofa Pjonteka koji je i u prošlom kolu zatresao mrežu, ali ostatak ekipe ga ne prati. Milan je već prežaljen pred gostovanje u Torinu i sve osim poraza bi bio uspeh za Gatuzov tim. Čak bi i dobra igra uz negativan rezultat bila korak napred za poljuljani tim Rosonera jer im posle toga sledi daleko važniji meč. Sledećeg vikenda na San Siro dolazi Lacio koji je direktan rival u borbi za Ligu šampiona. Milan je i dalje u dobroj situaciji jer ni konkurencija ne blista i ima tež raspored sa nekoliko međusobnih derbija do kraja sezone.

Poraz od Torina je bio težak za Sampdoriju, ali ekipa Marka Đampaola nije klonula duhom i još uvek veruje da može da kaže svoju reč u trci za mesto u evropskim takmičenjima. Na poslednja četiri meča na Marasiju Samp je igrala promenljivo. Izgubila je od Frozinonena i Atalante, a pobedila Kaljari i Milan. Ekdal i Bareta su i dalje van pogona zbo povreda, a Berežinski će zbog kartona preskočiti meč. Đampaolo puno očekuje od Defrela koji je veoma motivisan da pokaže svoje kvalitete protiv tima koji nije verovao u njega. Upravo zbog toga je Defrel u prednosti nad Gabijadinijem da zauzme mesto pored Kvaljarele i pored toga što je Manolo postigao gol potiv Torina. Jedna od dve nedoumice za sastav Dorijana se odnosi na ulogu ofanzivnog plejmejkera: Ramirez je u blagoj prednosti ali neće biti iznenađenje ako mu uzme mesto Saponara. U odsustvu Ekdala, u režiserskoj kabini će igrati Jankto ili Vieira. 

Klaudio Ranijeri i dalje traži svoju idealnu formacijsku postavku i 11 pouzdanih fudbalera sposobnih da interpretiraju njegove zamisli na terenu. Na Marasiju će igrati u formaciji 4-2-3-1, pošto je prethodno pokušao sa 4-3-3 i 4-4-2. Dobra vest za iskusnog stručnjaka je povratak Manolasa, posle suspenzije zbog kartona, kao i oporavak, potpuni, De Rosija koji će sa Kristanteom činiti tandem ispred odbrane u kojoj će pored Grka igrati Facio, Kolarov i Karsdorppošto će Florenci morati da ostane van stroja još sedam dana. U ofanzivnom delu sastava Klajvert i Zaniolo su sigurni za svoja mesta u timu od prvog sudijskog zvižduka. Novinu bi mogla da predstavlja odluka da Šik zameni Džeka u špicu napada. Ranijerijeva glavna nedoumica je da li da igra sa Underom ili Pelegrinijem. U slučaju da prednost dobije Turčin, Zaniolo bi igrao iza leđa Šika(ili Džeka). Podsetimo, Roma je na poslednja dva gostovanja pretrpela poraze a na poslednjih 11 utakmica samo je jednom uspela da sačuva svoju mrežu, zato ne čudi što će Mirante, a ne Olsen, biti večeras na golu. 

Parma je u velikim problemima. Serija loših rezultata u 2019. godini, dovela je tim iz Emilije na korak od opasne zone: samo jedna pobeda u poslednjih deset mečeva. Opstanak u Seriji A, koji se u januaru činio sigurnim, više nije tako izvestan. Trener D’Aversa neće moći da računa na kopletan startni napad (Žervinjo, Ingleze, Bjabjani) kao i na najpouzdanijeg igrača u odbrani, Bruna Alevša. Tako ćemo u defanzivnoj liniji videti Jakopinija, Bastonija, Galjola i Dimarka, koji se oporavio od teške povrede, ili Sieralta. U veznom redu su sigurni Kucka i Barila dok će Rigoni, Skocarela i Štulac biti u konkurenciji za ulogu centralnog veznog. U napadu ćemo videti trio Spokati, Čeravolo, Siligardi. 

Torino ima veliku priliku da izvrši psihološki pritisak na svoje konkurente za jedno mesto u Evropi. Gledajući snagu protivnika, Torino bi u ovom kolu trebalo da zaradi bodove u odnosu na Milan, Romu i Atalantu. Međutim, ne treba zaboraviti da su Granate izgubili na domaćem terenu od Parme 2-1 i da su na poslednjih osam gostovanja ostvarili samo jednu pobedu (protiv Frozinonea). Na Tardiniju će Macari igrati sa novom formacijom 3-4-2-1 u kojoj je Beloti jedini špic. Jago Falke je povređen a Ola Ajna i Saša Lukuć su suspendovani zbog kartona tako da će na sredini terena igrati De Silvestri, Meite, Rinkon i Ansaldi. Berenger i Bazeli će biti podrška iza leđa Galu. U odbrani ispred Sirigua su standardni N’Kulu i Ico dok je Điđi u prednosti nad Moretijem. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar